Perinteisten kalojen, kinkun ja laatikoiden kanssa joulupöytään on ilmestynyt myös erilaisia salaatteja ateriaa keventämään. Tässä reseptit viikuna-punajuurisalaattiin, sisilialaiseen Insalata di Nataleen, juuriselleri-persimonisalaattiin sekä lämpimään ruusukaali-kastanjasalaattiin. Monet ovat kyllästyneet perinteiseen rosolliin niin, että sitä ei enää kaikkien joulupöydässä nähdä, mutta lopussa myös resepti rosolliin ja sen mahdolliseen jatkojalostukseen.
Viikuna-punajuurisalaatti
4 rkl oliiviöljyä
Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään.
Huuhtele rucola ja babypinaatti, ja levitä puolet niistä salaattikulhon pohjalle. Nostele päälle loput ainekset ja lopuksi lusikoi joukkoon salaatinkastike.
Insalata di Natale
Sekoita salaatinkastike oliiviöljystä, suolasta, mustapippurista sekä sitruunamehusta.
Sekoita keskenään fenkoli, selleri, sikurisalaatti, appelsiinilohkot, oliivit sekä kaprikset ja lisää salaatinkastike. Sekoita ainekset kunnolla sekaisin, kaada salaatti tarjoiluastiaan ja viimeistele granaattiomenan siemenillä sekä paahdetuilla pinjansiemenillä.
Juuriselleri-persimonisalaatti
Huuhtele salaattivihreät ja tee niistä peti, jonka päälle nostat juuriselleriseosta, persimonia, omenaa, sinihomejuustoa sekä pähkinöitä. Viimeistele salaatti lehtipersiljalla.
Lämmin ruusukaali-kastanjasalaatti
Ota vuoka uunista ja kaada ainekset vuokaan. Jos vuoka on riittävän kuuma, öljystä tulisi tällöin kuulua tirisevä ääni. Käännä nopeasti pinseteillä ruusukaalit sekä retiisit leikkauspinta alaspäin ja ripottele pekonikuutiot kasvisten väliin. Paista 225 -asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kunnes pekonin rasva on sulanut ja kaalien pinta paahtunut.
Nauti salaatti lämpimänä, lisää suolaa jos tarvitaan. Viimeistele annokset majoneesilla, granaattiomenan siemenillä ja hienonnetulla lehtipersiljalla.
Perinteinen rosolli
rosollin kastike:
Talvista kasvissalaattia ja lohi-tuorejuusto”tartaria”
Lisäksi tarvitset kaksi halk. 8-9 cm rengasmuottia annosten kasaamiseen suoraan lautasille (tai sitten ainekset voi annostella kerroksittain kauniisiin juomalaseihin).
Kaada rosolli leikkuulaudalle ja hienonna se isolla veitsellä lähes brunoise -kokoisiksi paloiksi.
Hienonna kalat karkeasti ihan pieniksi kuutioiksi ja sekoita tasaiseksi massaksi vuohenjuuston, ruososipulin, tillin ja hunajan kanssa. Mausta sitruunankuorella sekä mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla.
Laita rengasmuotit lautasille ja lusikoi puolet rosollista muottien pohjalle. Tasoita pinta. Lusikoi sitten lohiseos tasan muotteihin ja tasoita pinta. Lusikoi loput rosollista lohiseoksen pinnalle ja tasoita. Ota muotit pois varovasti niin että annos pysyy muodossaan ja viimeistele tillitöyhdöllä, rosollikastikkeella tai vaikka nokareella kirjolohenmätiä. Tarjoile melko nopeasti sen jälkeen kun annokset ovat valmiit.
Jäikö sitä rosollia vieläkin?!... Onpa se riittoisaa. No sitten aineksista valmistetaan punainen terriini:
Punainen terriini
Terriini on valmistettu pieneen leipävuokaan, jonka vetoisuus piripintaan on noin 7 dl. Se tarkoittaa että terriinimassaa voi olla vähintään 5 dl ja enintään 6 dl. Tämä resepti on juuri sen kokoinen. Isompi määrä isommassa vuoassa tarvitsee pidemmän paistoajan.
Soseuta rosolli sauvasekoittimella. Jos terriinin haluaa vähemmän sileäksi ja enemmän "sattumia", kolmanneksen rosollista voi pilkkoa veitsellä ja loput surauttaa soseeksi sauvasekoittimella. Vatkaa munat, sinihomejuusto pieninä muruina, hunaja, creme fraiche, suola sekä pippuri huolella sekaisin. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada seos hyvin voideltuun pitkänomaiseen vuokaan. Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa noin 40 minuuttia, sammuta uuni, avaa luukku muutaman sentin raolleen ja anna terriinin olla vielä jäähtyvässä uunissa puolisen tuntia.
Jäähdytä terriini kokonaan jääkaappilämpötilaan ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle ja leikkaat viipaleiksi.
Mikäli rosolli ei vieläkään loppunut, kaavi rosolli kulhostaan blenderin kannuun, lisää hiukan jäävettä ja blendaa ainekset kasvissmoothieksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti