Ollaan me varmaan tosi vanhanaikaisia, kun meidän mielestä ainoa oikea laskiaispulla on kardemummalla maustettu pulla, joka on täytetty mantelimassalla ja/tai hillolla ja kermavaahdolla. Sen verran nyt kuitenkin alettiin parannella reseptiä, että kaakaossa olisi mahdollisimman paljon makua ja laskiaispullasta saisi joka haukkauksella myös ihanaa täytettä. Niinpä laskiaispulla muuttui tötteröksi.
Lapsena juotiin tavallista maitokaakaota ja jossain vaiheessa nuorten aikuisten suosikki laskettelumäessä oli ”minttukaakao”. Tämä rommikaakaoresepti on myös enemmän aikuisten resepti, mutta ilman rommilisäystä saattaa maistua nuoremmillekin.
Mausteinen rommikaakao
Pullatötteröt
Laita yleiskoneen kulhoon 5 dl vehnäjauhoa ja kaada joukkoon nesteeseen lisätyt muut aineet. Vaivaa taikinaa ensin 5 minuuttia ja lisää sitten suola, voisula sekä 2 dl vehnäjauhoa. Jatka taikinan alustamista toiset 5 minuuttia. Jos taikina alkaa irtoilla kulhon reunoilta, voit ottaa se kohoamaan. Muussa tapauksessa lisää puoli desilitraa jauhoa ja alusta vielä parin minuutin ajan. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin liian kiinteää. Jätä taikina kulhossaan leivinliinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.
Kaada kohonnut pullataikina jauhotetulle työtasolle, muotoile se pienen patongin malliseksi ja jaa se sitten 12:een yhtä suureen osaan. Päällystä metalliset kartiomuotit alumiinifoliolla.
Ota yksi taikinapala kerrallaan ja pyörittele siitä pikkusormen paksuinen, mahdollisimman pitkä (50-60 cm) pötkö. Kierrä taikinapötköä muotin ympäri aloittaen terävästä päästä siten, että muottia ei jää yhtään näkyviin taikinan saumojen välistä.
Kun kaikki on valmista, laita pullatötteröt uunipellille leivinpaperille liinan alle kohoamaan vielä kerran.
Voitele pullasarvet vatkatulla kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna sarvien jäähtyä hetki, irrota muotit ja tee toinen pellillinen samanlaisia pullatötteröitä.
Laskiaispullat tötterömuodossa
2 kommenttia:
Minulla on näitä metallitötteröitä, en ole kyllä käyttänyt foliota välissä, eikä ole tarttunut, olen käyttänyt tosin jotain torttutaikinaa. Ehkä pullataikinampi tarttuukin.
Muistaakseni kartiopaketin päällä luki silloin että ne pitäisi voidella aina ennen käyttöä. En voidellut ja joku taikina (mikähän se olikaan?..) tarttui. Folio on laiskan kokin tapa ;)
Lähetä kommentti