sunnuntai 29. joulukuuta 2024

Vuoden parhaat 2024


 

Vaikka blogin päivitystahti onkin hiukan hiipunut, ruokaa on laitettu joka päivä - ja toisinaan myös vähän makeampaa. Poimimme vuoden varrelta parhaat herkut ja tässä ne ovat. Pääset reseptiin klikkaamalla punaisella korostettua kuukauden nimeä.

 

Tammikuussa

leivottiin ”kuninkaiden kakku”, espanjalais-portugalilainen loppiaiskakku, Roscón de Reyes eli Bolo Rei. Kakun runsas briossitaikina kuvaa kuninkaiden tuomaa kultaa, sokeroidut hedelmäkoristeet mirhaa ja kakun appelsiininen tuoksu suitsukkeita.

 

Helmikuussa

tehtiin erilaisia laskiaispullia, pullatötteröitä, jotka sopivat myös ystävänpäivän herkutteluun.

 

Maaliskuussa

löysin ihanan suklaakakkutryffelireseptin. Niitä tuli leivotuksi pari-kolmekin kertaa.

 

Huhtikuusssa

innostuin kokeilemaan ranskalaisen fougasse –leivän leipomista. Fougasse on ranskalaisten vastike italialaiselle foccaccialle. Valmista leipää maistellessa ajattelin, että tämä on kyllä aika kova kilpailija jopa saksalaiselle pretzelille...

 

Toukokuussa

keräsin parhaat reseptit äitienpäiväkakkua varten. Sellaisia reseptejä, jotka onnistuvat vähän vähemmänkin kokeneelta leipojalta.

 

Kesäkuussa

tyhjensin pakastimesta viimeisen rasiallisen edellisvuotista raparperia ja tein niistä raparperijuustokakun.

 

Heinäkuussa

on paras vadelma-aika ja tein herkullisia vadelmaleivoksia. Jos vadelmat löytyvät itse poimien kotipihalta tai sen lähettyviltä, näiden hinta-laatu-suhde on erinomainen.

 

Elokuussa

omenat alkoivat kypsyä ja niistä teinkin ensimmäisenä helpon, ranskalaisen rommi-omenakakun.

 

Syyskuussa

itse tehty uuniomenahillo päätyi muun muassa rapeiden belgialaistyyppisten vohvelien päälle.

 

Lokakuussa

jatkettiin omenaresepteillä. Kaikki muistanevat, että tänä vuonna Suomessa saatiin ennätyksellinen omenasato, joka kaiken lisäksi kypsyi lähes samanaikaisesti. 

 

Marraskuussa

tein tuulihattuja ja niistä vähän tuollaisen isomman ja perusteellisemman postauksen ja toisenkin. Tuulihattutaikinasta valmistettavat reseptit jatkuvat vuoden 2025 puolella.

 

Joulukuussa

löysin vanhasta vuoden 1932 keittokirjasta reseptin nimeltä ”turkulaiset piparkakut”. Kun niitä varten löytyi vielä sopiva piparimuotti, Turun virallisen kaupunkieläimen, Posankan, mallinen muotti, niin sellaisia pipareita oli ihan pakko tehdä. Juomasuosituksena näille pipareille todettiin Turun Linnan Glögin olevan paras. (ei ole maksettu mainos)

 

tiistai 24. joulukuuta 2024

Rauhallista joulua kaikille

 


Tätä toivottiin,

mutta tällaista saatiin:



Uutisten mukaan eteläisen Suomen rannikkoseudulle tarkoitettu lumisade oli vahingossa toimitettu Teneriffalle

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010924428.html


Mutta positiivista on se, että valoisaa aikaa on taas joka päivä muutamia minuutteja enemmän.


Hyvää joulunaikaa kaikille toivottaa

epätrendikäs ruokablogi

M & Tuplaespresso


sunnuntai 22. joulukuuta 2024

Vuoden turkulaisimmat piparkakut


Lähes sata vuotta vanhoista keittokirjoista löytyy mielenkiintoisia reseptejä, kuten nämä ”Turkulaiset piparkakut”, sopivan mausteiset, mutta vaaleat piparit. Vaan kun alkaa muokata mittoja, lämpötiloja ja paistoaikoja, niin siinähän onkin pientä haastetta muuntaa nämä ärsyttävän epämääräiset kahvikupilliset desilitroiksi tai grammoiksi, ”sopivat määrät” tarkoiksi luvuiksi, ”hyvässä lämmössä” celsiusasteiksi tai ”paista kypsäksi” minuuteiksi uunissa.

 

Oli kyllä mielenkiintoista muokata resepti tähän päivään, mutta pakkohan näitä oli tehdä, etenkin kun löysin turkulaisesta Tribeca -keittiövälinekaupasta tällaisen hauskan Posankka-piparimuotin (ei ole maksettu mainos). Alvar Gullichsenin Posankka, joka on kylpyankan ja marsipaanipossun risteytys, valittiin Turun viralliseksi kaupunkieläimeksi jo vuonna 2019 ja se on sen jälkeen saanut tiettävästi ympäri kaupunkia myös eri kokoisia poikasia, muun muassa satamaan ja lentoasemalle. Nyt myös piparipoikasia. Ehkä tällä vanhalla reseptillä leivotut piparit pitäisi nimittääkin Turun virallisiksi pipareiksi. Kova kilpailija piispiksille?

 

 

Tämän päivän piparkakkuresepteissä siirappi keitetään mausteiden kanssa, mutta tämä taikina saa lämpöä ensimmäisen kerran vasta uunissa. Alkuperäisessä reseptissä taikinasta käskettiin muodostaa harkkoreunaisia piparkakkuja. Kokeilin muutaman raviolimuotilla, mutta jotenkin vaan tuo Posankka muoto tuntui sopivan paremmin näihin turkulaisiin pipareihin.

 


 

 

Turkulaiset piparkakut

 

3                    munaa (huoneenlämpöisiä)

0,5 dl             sokeria

2,5 dl (350 g) vaaleaa siirappia

0,5 dl             vehnäjauhoa

1,5 tl             kanelia

1,5 tl             pomeranssinkuorta

1 tl                inkivääriä

1 tl                kardemummaa

200 g            voita (huoneenlämpöistä)

9 dl               vehnäjauhoa

1,5 tl             ruokasoodaa

 

Mittaa yhteen kulhoon munat ja sokeri, toiseen kulhoon siirappi, puoli desiä vehnäjauhoa sekä hienoksi jauhetut mausteet, kolmanteen kulhoon voi ja neljänteen kulhoon 9 dl vehnäjauhoa sekä ruokasooda keskenään sekaisin.

 


Vatkaa (suosittelen sähkövatkainta) ensin munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Voit jatkaa samoilla vispilöillä vaihtamatta tai tarvitsematta edes pestä niitä välillä. Vatkaa sitten siirappi jauhon ja mausteiden kanssa, kaada puolet munavaahdosta siirapin joukkoon ja vatkaa voimakkaasti. Kaasa muna-siirappiseos takaisin munavaahtokulhoon ja vatkaa ainekset huolella sekaisin. Ravistele vispilöistä ylimääräiset pois ja vatkaa voi kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada muna-siirappiseos voivaahdon joukkoon ja vatkaa suurimmalla nopeudella ainekset sekaisin. Lisää heti jauho-ruokasoodaseos ja kääntele se puulastalla tai nuolijalla kosteiden ainesten joukkoon siten että taikinasta tulee tasainen, murotaikinaa muistuttava massa.

 


Jaa taikina kolmeen osaan, tiivistä ja kääri ne tuorekelmuun, ja laita jääkaappiin useaksi tunniksi, mielellään yön yli. Leivottaessa tämän taikinan tulee olla mahdollisimman kylmää, jolloin se voidaan kaulia ja paistaa yksi pala kerrallaan kun loput palat odottavat kylmässä.

 

 

Kauli yksi taikinapala kerrallaan 2-3 mm ohueksi levyksi, ota siitä muotilla piparkakkuja kylmälle leivinpellille asetetulle leivinpaperille. Kun pellille ei enää mahdu enempää pipareita, laita pelti jääkaappiin vielä 10-15 minuutiksi ennen paistoa. Taputtele loppu taikina tiiviiksi palloksi ja laita se takaisin jääkaappiin. Jatka leipomista seuraavalla kylmällä taikinapalalla. Paista piparit 170-asteisessa uunissa noin 9-10 minuuttia. Siirrä valmiit piparit ritilälle jäähtymään, jolloin ne hiukan kovettuvat.

 


 

lauantai 14. joulukuuta 2024

Herkulliset salaatit joulupöytää keventämään

Perinteisten kalojen, kinkun ja laatikoiden kanssa joulupöytään on ilmestynyt myös erilaisia salaatteja ateriaa keventämään. Tässä reseptit viikuna-punajuurisalaattiin, sisilialaiseen Insalata di Nataleen, juuriselleri-persimonisalaattiin sekä lämpimään ruusukaali-kastanjasalaattiin. Monet ovat kyllästyneet perinteiseen rosolliin niin, että sitä ei enää kaikkien joulupöydässä nähdä, mutta lopussa myös resepti rosolliin ja sen mahdolliseen jatkojalostukseen.

 

Viikuna-punajuurisalaatti

 

4                    pientä paahdettua punajuurta
6                    viikunaa
50 g               rouhittuja saksanpähkinöitä
100 g             rucolaa
50 g               babypinaattia
(puolikas punasipuli)
150 g             vuohenjuustoa tai fetaa pieninä paloina

4 rkl               oliiviöljyä

1,5 rkl            punaviinietikkaa
1 tl                 suolaa
1 rkl               juoksevaa hunajaa
                      mustapippuria myllystä

 

Ensin sivele punajuuret ruokaöljyllä ja ripottele pinnalle suolaa. Kääri punajuuret jokainen omaan foliopakettiin ja paahda uunissa 200 asteessa noin 1,5 tuntia. Jäähdytä punajuuret, hiero kuori irti ja leikkaa jokainen kahdeksaan lohkoon. Huuhtele viikunat ja leikkaa ne neljään lohkoon. (Leikkaa punasipuli noin puolen sentin viipaleiksi.)

Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään.

Huuhtele rucola ja babypinaatti, ja levitä puolet niistä salaattikulhon pohjalle. Nostele päälle loput ainekset ja lopuksi lusikoi joukkoon salaatinkastike.

 

 

Insalata di Natale

 

2                    isoa fenkolia
2                    sellerinvartta
3                    kerää salaattisikuria (”endiivi”)
2                    appelsiinia
2,5 dl             kivettömiä vihreitä oliiveja
4 rkl              kapriksia
1                    granaattiomenan siemenet
1,5 dl             pinjansiemeniä
2 rkl              hyvää oliiviöljyä
1,5 tl             suolaa
1 tl                rouhittua mustapippuria
1                    sitruunan mehu

 

Viipaloi fenkolit ihan ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sellerinvarret puolen sentin viipaleiksi ja ryöppää niitä muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä, minkä jälkeen jäähdytä ne heti jääkylmässä vedessä. Leikkaa sikurisalaattikerät pieniksi paloiksi. Leikkaa appelsiineista kuoret ja ”fileoi” lohkot. Leikkaa vihreät oliivit neljään osaan. Irrota granaattiomenasta siemenet (paras ohje täällä). Paahda pinjansiemenet kevyesti pannulla.

Sekoita salaatinkastike oliiviöljystä, suolasta, mustapippurista sekä sitruunamehusta.

Sekoita keskenään fenkoli, selleri, sikurisalaatti, appelsiinilohkot, oliivit sekä kaprikset ja lisää salaatinkastike. Sekoita ainekset kunnolla sekaisin, kaada salaatti tarjoiluastiaan ja viimeistele granaattiomenan siemenillä sekä paahdetuilla pinjansiemenillä.

 

 

Juuriselleri-persimonisalaatti

 

puolikas        juuriselleri
100 g             kevyt creme fraichea
1 rkl              juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
1                    persimoni
1                    kiinteä, hapan omena
50 g               hyvää sinihomejuustoa
0,5 dl             pekaanipähkinöitä
0,5 dl             paahtamattomia pistaasinsydämiä
jääsalaattia ja rucolaa
lehtipersiljaa

 

Kuori juuriselleri ja leikkaa se juliennesuikaleiksi tai raasta mahdollisimman karkealla terällä. Ryöppää sellerisuikaleita miedosti suolatussa kiehuvassa vedessä noin minuutin tai puolitoista, minkä jälkeen siivilöi sellerit ja jäähdytä ne jäävedellä ja valuta kuivaksi. Sekoita kastike creme fraichesta, hunajasta, suolasta sekä mustapippurista ja yhdistä joukkoon ryöpätty selleri. Leikkaa persimoni paloiksi. Kuori omena ja leikkaa se paloiksi. Murenna sinihomejuusto sormenpään kokoisiksi paloiksi.

Huuhtele salaattivihreät ja tee niistä peti, jonka päälle nostat juuriselleriseosta, persimonia, omenaa, sinihomejuustoa sekä pähkinöitä. Viimeistele salaatti lehtipersiljalla.

 

 

Lämmin ruusukaali-kastanjasalaatti

 

3 rkl              oliiviöljyä
300 g             ruusukaalia
200 g             retiisejä
100 g             keitettyjä ja kuorittuja kastanjoita (tölkki)
1                    punasipuli
mustapippuria myllystä
50 g               pekonikuutioita
(suolaa jos tarvitaan)
majoneesia
kourallinen granaattiomenan siemeniä
hienonnettua lehtipersiljaa

 

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita sinne metallinen uunivuoka kuumenemaan. Halkaise ruusukaalit. Huuhtele retiisit ja leikkaa ne 2-4 osaan. Leikkaa kastanjat pienemmiksi paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se 8 lohkoksi. Laita ainekset kulhoon oliiviöljyn kanssa ja pyörittele niitä niin että ne ovat kauttaaltaan öljyssä. Mausta mustapippurilla.

Ota vuoka uunista ja kaada ainekset vuokaan. Jos vuoka on riittävän kuuma, öljystä tulisi tällöin kuulua tirisevä ääni. Käännä nopeasti pinseteillä ruusukaalit sekä retiisit leikkauspinta alaspäin ja ripottele pekonikuutiot kasvisten väliin. Paista 225 -asteisessa uunissa 15-20 minuuttia kunnes pekonin rasva on sulanut ja kaalien pinta paahtunut.

Nauti salaatti lämpimänä, lisää suolaa jos tarvitaan. Viimeistele annokset majoneesilla, granaattiomenan siemenillä ja hienonnetulla lehtipersiljalla.

 

 

Perinteinen rosolli

(kohtuullisen pieni annos)

 

2                    keitettyä perunaa (laatu: kiinteä tai yleisperuna)
2                    keitettyä porkkanaa
2                    keitettyä punajuurta (tai etikkapunajuurta)
1                    maustekurkku
puolikas        pieni keltasipuli
puolikas        pieni hapahko omena
(suolaa, mustapippuria)
 
Kaikki (kuoritut) ainekset pilkotaan tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi (sipuli vähän pienemmiksi) ja sekoitetaan ja maustetaan vasta juuri ennen tarjoilua. Jos rosollin sekoittaa liian aikaisin, kaikki kasvikset värjäytyvät punajuuren värisiksi.

rosollin kastike:

1 dl                kuohukermaa
0,5 tl             etikkaa
muutama tippa punajuurilientä
 
Kerma vatkataan vaahdoksi, maustetaan etikalla ja värjätään punajuurella.

 

 

Talvista kasvissalaattia ja lohi-tuorejuusto”tartaria”

(kahdelle)

 

200 g             rosollia
50 g               kylmäsavu(kirjo)lohta
50 g               graavi(kirjo)lohta
60 g               pehmeää vuohenjuustoa
2 rkl              hienonnettua ruohosipulia
1 rkl              hienonnettua tilliä
1 tl                juoksevaa hunajaa
hyppysellinen raastettua sitruunankuorta
suolaa ja mustapippuria myllystä

 Lisäksi tarvitset kaksi halk. 8-9 cm rengasmuottia annosten kasaamiseen suoraan lautasille (tai sitten ainekset voi annostella kerroksittain kauniisiin juomalaseihin).

 

Kaada rosolli leikkuulaudalle ja hienonna se isolla veitsellä lähes brunoise -kokoisiksi paloiksi.

Hienonna kalat karkeasti ihan pieniksi kuutioiksi ja sekoita tasaiseksi massaksi vuohenjuuston, ruososipulin, tillin ja hunajan kanssa. Mausta sitruunankuorella sekä mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla.

Laita rengasmuotit lautasille ja lusikoi puolet rosollista muottien pohjalle. Tasoita pinta. Lusikoi sitten lohiseos tasan muotteihin ja tasoita pinta. Lusikoi loput rosollista lohiseoksen pinnalle ja tasoita. Ota muotit pois varovasti niin että annos pysyy muodossaan ja viimeistele tillitöyhdöllä, rosollikastikkeella tai vaikka nokareella kirjolohenmätiä. Tarjoile melko nopeasti sen jälkeen kun annokset ovat valmiit.


 

Jäikö sitä rosollia vieläkin?!... Onpa se riittoisaa. No sitten aineksista valmistetaan punainen terriini:

 

Punainen terriini

 

400 g             rosollia
2                    munaa
30 g               hyvää sinihomejuustoa
50 g               creme fraichea (tai vastaava määrä rosollikastiketta)
1 tl                 hunajaa
1 tl                 kuivattua rakuunaa
hiukan suolaa ja mustapippuria
 

Terriini on valmistettu pieneen leipävuokaan, jonka vetoisuus piripintaan on noin 7 dl. Se tarkoittaa että terriinimassaa voi olla vähintään 5 dl ja enintään 6 dl. Tämä resepti on juuri sen kokoinen. Isompi määrä isommassa vuoassa tarvitsee pidemmän paistoajan.

Soseuta rosolli sauvasekoittimella. Jos terriinin haluaa vähemmän sileäksi ja enemmän "sattumia", kolmanneksen rosollista voi pilkkoa veitsellä ja loput surauttaa soseeksi sauvasekoittimella. Vatkaa munat, sinihomejuusto pieninä muruina, hunaja, creme fraiche, suola sekä pippuri huolella sekaisin. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada seos hyvin voideltuun pitkänomaiseen vuokaan. Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa noin 40 minuuttia, sammuta uuni, avaa luukku muutaman sentin raolleen ja anna terriinin olla vielä jäähtyvässä uunissa puolisen tuntia.

Jäähdytä terriini kokonaan jääkaappilämpötilaan ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle ja leikkaat viipaleiksi.


 

Mikäli rosolli ei vieläkään loppunut, kaavi rosolli kulhostaan blenderin kannuun, lisää hiukan jäävettä ja blendaa ainekset kasvissmoothieksi.