Mikä olisikaan persoonallisempaa kuin itse tehty joululahja, varsinkin ruokajoululahja. Sellaisen osalta täytyy tietysti varmistaa, ettei ruokalahja sisällä mitään sellaista, mitä vastaanottaja ei voi syödä. Sitrushedelmät lienevät yleisesti melko hyvin siedettyjä, joten tässä resepti kauden parhaaseen klementiinimarmeladiin. Myös pikkelöidyt kelta- valko- ja raitajuuret ovat kovasti tykättyjä ruokalahjoja. Lisäksi reseptit jallupuolukoiden valmistukseen sekä suolapähkinäfudgeen ja karpalopikkuleipiin.
Klementiinimarmeladi
Raasta kolmen hyvin pestyn klementiinin kuori ihan ohuelti niin ettei valkoista osaa tule mukaan. Kuori klementiinit sekä sitruuna (poista mahdolliset siemenet!) ja laita ne kuoriraasteen kanssa tehosekoittimen kannuun. Soseuta sitrukset ja kaada ne kattilaan hillo-marmeladisokerin sekä erikoishienon sokerin kanssa ja sekoita hyvin.
Keitä klementiinimarmeladia noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, jolloin marmeladi alkaa hyytyä. Tölkitä marmeladi heti kuumana tölkin yläreunaa myöten puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin, kierrä kansi kiinni, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Pikkelöidyt kelta-, valko- ja raitajuuret
Keitä juurikkaat kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Tähän menee aikaa noin tunti. Kokeile kypsyyttä haarukalla noin 45 minuutin kuluttua, sillä juurikkaat eivät saa kiehua tohjoksi, ainoastaan kypsiksi. Jos nipussa on kovin erikokoisia juurikkaita, keitä isompia ensin viitisen minuuttia ennen kuin lisäät pienimmät. Kun juurikkaat ovat kypsät, siirrä ne (jää)veteen muutamaksi minuutiksi jotta jäähtyvät sen verran että niitä voi käsitellä. Kuori sitten juurikkaat. Kuori lähtee helposti ihan sormilla hieromalla. Laita kuoritut juurikkaat takaisin mahdollisimman kylmään (jää)veteen noin tunnin tai parin ajaksi. Lisää välillä (jää)kylmää vettä että vesi ei lämpene liikaa.
Valmista pikkeliliemi sillä välin kun juurikkaat kiehuvat. Mittaa kattilaan vaa’alla väkiviinaetikka, sokeri ja 100 g vettä. Kuumenna tätä sen verran että sokeri sulaa nesteen joukkoon täydellisesti. Ota kattila pois liedeltä, lisää loppu vesi ja jätä jäähtymään, ensin huoneenlämpöön ja lopuksi vielä jääkaappiin.
Viipaloi tai kuutioi jäähtyneet ja juurikkaat sopivan kokoisiksi paloiksi. Lusikoi steriloitujen purkkien pohjalle hiukan etikkalientä ja täytä purkki sitten juurikaspaloilla. Lopuksi kaada purkkiin niin paljon etikkalientä että juurikkaat peittyvät, ihan piripintaan.
Sulje kansi ja siirrä purkki jääkaappiin tekeytymään. Säilykkeen kannattaa antaa rauhassa maustua ainakin viikon tai kaksi ennen käyttöä, joten jos nyt tekee, niin jouluksi on valmista. Muutenhan tämä säilyy seuraavaan kesään, tai kauemminkin.
Jallupuolukat
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja niiden annetaan makuuntua ensin huoneenlämmössä vurokauden tai pari (välillä vähän sekoitellen), sitten jääkaapissa pari vuorokautta, minkä jälkeen ne voi tölkittää.
Jaloviinan sijasta voi käyttää portviiniä.
Suolapähkinäfudge
pinnalle: suolapaahdettuja maapähkinöitä
Levitä fudgemassa voipaperoituun vuokaan ja tasoita pinta. Piirrä ruokaveitsellä massan pintaan leikkausviivat ja paina jokaisen palan päälle yksi puolikas suolapähkinä. Jäähdytä fudgea jääkaapissa noin tunnin ajan, minkä jälkeen sen voi leikata paloiksi.
Fudge kannattaa säilyttää jääkaapissa.
Karpalopikkuleivät
Nostele kahdella lusikalla taikinasta pienehköjä kasoja leivinpaperin päälle uunipellille ja litistä kasoja hiukan. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 20-22 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ritilän päällä. Annoksesta tulee noin 30 pikkuleipää ja nämä ovat parhaimmillaan vasta aikaisintaan seuraavana päivänä, kun kaikki maut ovat tasaantuneet ja rakenne tiivistynyt.