lauantai 28. toukokuuta 2022

Poulet au vinaigre eli Lyonin kana


Lyonin kana on yksi maukkaimmista kanaruoista. Kun sitä on tehnyt kerran, sitä tekee toisen ja kolmannen ja… vaikka kuinka monennen kerran, sillä niin hyvää se on. Punaviinietikka kanaruoan mausteena voi äkkiseltään kuulostaa aika oudolta, mutta nyt kannattaa unohtaa kaikki ennakkoluulot.

Ranskalaiset valmistavat tämän klassikon kokonaisesta kanasta, kana paloiksi ja pannulle kypsymään. Suomalaisesta ruokakaupasta ei juuri kokonaista kanaa löydy, joten otamme käyttöön tämän linnun mehevimmät palat, koivet. Tähän voi käyttää kokonaisia nahallisia broilerin koipia tai luuttomia ja nahattomia reisipaisteja, kuten meillä tehtiin. Nahallisista koivista tulee näyttävämmän näköinen ruoka, kun nahka ruskistuu uunissa syvän tummanruskeaksi. Nahattomat reisipaistit jäävät vaatimattomasti vähän vaaleammiksi ja katoavat kastikkeen joukkoon, mutta maku on yhtä hyvä. Yrttimausteena on rakuuna. Jos käytät tuoretta rakuunaa, katso että ruukun suojapussissa varmasti lukee ranskalainen rakuuna. Siinä on sekä tuoksu että maku toisin kuin toisessa rakuunalajikkeessa. Jos tuoretta ranskalaista rakuunaa ei löydy, käytä kuivattua.


 

Lyonin kana / Poulet au vinaigre

 

900 g  broilerin luuttomia ja nahattomia reisipaisteja

hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 + 2 rkl  voita
1  keltasipuli pieninä kuutioina
3  valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl  tomaattipyreetä
1 dl  punaviinietikkaa
1 dl  kuivaa valkoviiniä
3 dl  kanalientä
2-3 rkl  hienonnettua tuoretta ranskalaista rakuunaa
     (tai 4 tl  kuivattua rakuunaa) 
150 g  creme fraichea


Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Jos käytät uuninkestävää korkealaitaista paistinpannua, tämä ruoka voidaan valmistaa siinä kokonaan. Muussa tapauksessa tarvitset myös uunivuoan.

Kuori ja kuutioi sipuli, kuori ja raasta valkosipulinkynnet, yhdistä punaviinietikka ja valkoviini.

Taputtele reisipaistit kuiviksi ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla.

Ruskista broilerin reisipaistit voissa molemmin puolin ja siirrä odottamaan. Jatka samalla pannulla, kuullota sipulit ja raastetut valkosipulit. Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin. Kaada kuumalle pannulle punaviinietikka-valkoviiniseos niin että se suorastaan possahtaa. Keitä noin 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää kanaliemi ja keitä nestettä kokoon muutaman minuutin ajan. Lisää rakuuna sekä creme fraiche ja sekoita hyvin.

Yhdistä broilerin reisipaistit ja kastike, ja hauduta kypsäksi uunissa 225 asteessa noin 30-35 minuuttia.


 

Ei kommentteja: