tiistai 10. toukokuuta 2022

Karhunlaukkaa säilöön ja käyttöön – koosteuusinta yleisön pyynnöstä


Nyt on taas ihan paras karhunlaukka-aika. Villivalkosipuli eli karhunlaukka on (minun mielestäni) yksi parhaista luonnonyrteistä. Vaikka karhunlaukan lehti hiukan muistuttaakin kielon lehteä, valkosipulisesta tuoksusta ei voi erehtyä. Tämä yrtti on Suomessa harvinaisuus, jota Wikipedian mukaan kasvaa luonnonvaraisena ainoastaan Länsi-Suomessa (luvallista poimia) sekä Ahvenanmaalla (rauhoitettu). Suomenlahden eteläpuolella sen sijaan karhunlaukkaa kasvaa isoina mättäinä kun vaan tietää, mistä sitä lähtee etsimään. Esimerkiksi Virosta. Luin jostain, että sen verran Virossakin on rajoitteita että jokamiehenoikeutta siellä ei tunneta ja paikallisetkaan eivät kuulemma nykyään saa myydä karhunlaukkaa, ainoastaan poimia omaan käyttöön – ja vaikka kavereille.

Niin ihanan helppoa kuin olisikin lykätä iso pussillinen karhunlaukan lehtiä kuivuriin ja varastoida ne kuivamausteena, se ei kannata. Kuivatessa karhunlaukan maku häviää olemattomiin. Sen sijaan karhunlaukkaa voi säilöä pakastamalla. Huuhdotut ja pyyhkeellä kuivaksi taputellut lehdet veitsellä silpuksi, silppu lasitölkkiin, kansi tiukasti kiinni ja purkki pakkaseen. Lasitölkki on ehdottomasti paras astia säilöä voimakkaita yrttimausteita, kuten karhunlaukkaa, tilliä ja ruohosipulia. Kaikki muut astiat, pakastepussit ja muovirasiat, päästävät läpi sen verran mausteiden tuoksua, että kohta koko pakastin tuoksuu. Marjatkin. Ja lihat ja kalat. Lasipurkkia on myös helppo käyttää. Purkin voi ottaa nopeasti ulos pakastimesta, raaputtaa lusikalla tarvittava määrä maustesilppua ruokaan, äkkiä kansi tiiviisti päälle ja purkki takaisin pakkaseen. Maustesilppu myös säilyy käyttökelpoisena parhaiten lasitölkissä.

Niin tuoreesta kuin pakastetustakin karhunlaukasta voi tehdä karhunlaukkaöljyä, jota voi sitten käyttää joko mausteeksi ihan sellaisenaan tai korvata karhunlaukkaöljyllä puolet majoneesiin käytettävästä öljystä. Karhunlaukkaöljyllä voi maustaa vinaigretten tai vaikka perunamuusin. Karhulaukkapesto on aivan ihanaa ja karhunlaukkavoi täydentää kesän grillipihvin.

 

Karhunlaukkaöljy

150 g  (hienonnettua) karhunlaukkaa

5 dl  rypsiöljyä

Laita ainekset blenderin kannuun ja anna koneen käydä ainakin viiden minuutin ajan tai vaikka kauemminkin, jotta karhunlaukka murskaantuu hienoksi soseeksi sekoittuen öljyyn täydellisesti. Blenderin pyörivien terien kitka muodostaa samalla lämpöä ja parasta olisi, jos öljyn lämpötila käväisisi yli 80 asteessa, jolloin öljy samalla tulee pastöroiduksi. Suodata öljy kankaan läpi puhtaaseen astiaan. Älä vahingossakaan puristele kangasta ettei öljyyn tule sakkaa, vaan anna öljyn valua ihan rauhassa itsekseen. Anna suodatetun öljyn erottua seuraavaan päivään, jolloin yrtteihin sitoutunut vesi laskeutuu pohjalle ja kauniin vihreä karhunlaukkaöljy nousee pinnalle. Pullota öljy niin ettei vesipitoista ainesta joudu mukaan.

Resepti: Haudutettuja lampaanposkia ja karhunlaukka-perunasosetta

 

Karhunlaukkapesto 

30 g  hienonnettua tuoretta karhunlaukkaa

30 g  raastettua parmesaania
30 g  rouhittuja cashewpähkinöitä
1 dl  oliiviöljyä
maun mukaan suolaa ja mustapippuria

Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon, sekoita ja surauta tasaiseksi pestokastikkeeksi. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

 

Basilikapesto karhunlaukkaöljyyn

50 g  pinjansiemeniä

kaksi ruukkua tuoretta basilikaa
70 g  raastettua parmesaania
1 dl  karhunlaukkaöljyä
(suolaa)

Laita kutterin kannuun pinjansiemenet, basilikanlehdet sekä raastettu parmesaani ja anna koneen käydä kunnes pinjansiemenet ovat murskaantuneet ja kaikki ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti. Lisää sitten koneen käydessä karhunlaukkaöljy tasaisena nauhana ja sekoita kunnes pesto on tasaista. Lisää suolaa jos tarvitsee.

 

 

Karhunlaukkamajoneesi

1 iso kokonainen kananmuna

1 rkl dijon sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
hiukan suolaa ja valkopippuria myllystä
1 dl rypsiöljyä
1 dl karhunlaukkaöljyä

Kaikkien ainesten tulee olla samanlämpöisiä. Riko kananmuna korkeaan kulhoon ja lisää sitten kaikki muut ainekset, öljyt viimeksi. Laita sauvasekoitin kulhoon niin että teräosa on ihan pohjalla. Käynnistä sauvasekoitin, anna sen surista hetken astian pohjalla ja sen jälkeen nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin. Majoneesi on valmista hetkessä.

 

 

Karhunlaukkavinaigrette

2 rkl karhunlaukkaöljyä

3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

Laita ainekset pieneen kulhoon ja vispaa sekaisin. Käytä salaatinkastikkeena.

 

Karhunlaukkavoi

50 g voita

10 g hienonnettua karhunlaukkaa
0,5 tl hienoa merisuolaa

Sekoita pehmeään voihin karhunlaukka sekä suola ja muotoile halutessasi voista nappeja.

 

 

Vihreät karhunlaukkavohvelit

30 - 50 g  hienonnettua karhunlaukkaa (määrä maun mukaan)

70 g  sulatettua voita
3 dl  vehnäjauhoa
1,5 tl  leivinjauhetta
0,5 tl  suolaa
0,5 tl  sipulijauhetta
3 dl  maitoa
2  huoneenlämpöistä munaa (koko M)

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita karhunlaukka yhteen maidon kanssa ja blendaa tasaiseksi sauvasekoittimella. Vatkaa seokseen kananmunat. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, suola sekä sipulijauhe. Sekoita jauhot maitoseokseen niin että taikinaan ei jää kokkareita. Lopuksi sekoita taikinan joukkoon jäähtynyt, sulatettu voi ja anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistamista.

Kuumenna vohvelirauta. Sivele pinnoille hiukan voita ja paista vohvelit. Taikinasta tulee 6 vohvelia.

Tarjoile savustetun makrillin ja raparperisalsan kanssa.

 

 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Karhunlaukkavoita täytyy kokeilla, jahka nuo laukat tuolta kukkapenkin uumenista viimein nousevat.
Teidän ohjeella tehdään joka kevät karhunlaukkapestoa isot satsit ja pakastetaan annoksina talven varalle. Ihan mahtavaa herkkua :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Minä pakastin viime viikolla uudet Viron tuliaiset ja blendasin öljyksi sen vähän mitä viime keväästä vielä oli pakkasessa jäljellä. On se vaan NIIN hyvä yrtti. Hienoa että olet saanut sen kasvamaan omassa puutarhassasi :)