sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Chicken shawarma ja baba ganoush


Wordin arkistoista löysin vanhan alun blogitekstiin, jossa luki ”Uudessa Aussi Masterchefissä yksi kilpailija kokkasi chicken shawarmaa ja se oli niin hyvän näköistä, että on ihan pakko kaivaa jostain resepti ja tehdä tätä herkkua meillekin”. No eihän sitä nimenomaista reseptiä löytynyt silloin eikä löydy nyt, mutta löytyi monta muuta hyvää shawarmareseptiä. Samalla löysin paljon paremman baba ganoush ohjeen mitä vanha reseptini oli. Yhdessä näistä kaikista tuli aivan ihana sunnuntaipäivällinen. Tämän aterian voi nauttia joko käärittynä ohueen leipään tai sitten ihan vaan lautaselta, josta leivällä pyyhitään viimeisetkin rippeet. Oikeasti chicken shawarma on street foodia, eräänlaista Lähi-Idän kebabia, mutta tämä resepti on sovellettu tavallista suomalaista kotiuunia varten.

Kaikki reseptin osat ovat tärkeitä kokonaisuudelle ja yhdistelmä maistuu parhaalta kun kaikkia saa samaan haukkaukseen. Ensin täytyy laittaa kana marinadiin, sillä sen täytyy saada rauhassa makuutua vähintään muutaman tunnin, mutta mieluummin koko vuorokauden. Muut tarvittavat ovat baba ganoush, kukkakaali-parsakaali”tabbouleh”, sitruunajogurttikastike sekä punasipuli. Leipänä käytin tavallisia tortillalättyjä, mutta vielä parempaa olisi jos jaksaa tehdä itse tuoreet pitaleivät. Reseptistä riittää neljälle.

 

Chicken Shawarma

600 g  maustamattomia luuttomia ja nahattomia broilerin reisipaisteja

 
marinadi
4 rkl  maustamatonta jogurttia
puolikkaan sitruunan mehu
3 rkl  oliiviöljyä
2  raastettua valkosipulinkynttä
1 rkl  jauhettua jeeraa
1 rkl  jauhettuja korianterinsiemeniä
1 rkl  savupaprikaa
2 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
1 tl  cayennea
0,5 tl  kurkumaa
0,5 tl  jauhettua kanelia
1,5 tl  hienoa merisuolaa
0,5 tl  mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja laita isoon muovipussiin. Lisää broilerin reisipaistit ja möyhennä pussia niin että paistit pussin sisällä ovat marinadin peitossa. Sulje pussi ja laita se jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluummin koko vuorokaudeksi.

Kun tulee aika laittaa ruoka, laita uuni lämpiämään 220 asteeseen, ota esille pieni metallivuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Pyyhkäise pois ylimääräinen marinadi, nosta lihat vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 40-50 minuuttia kunnes liha on kypsää ja pinta hyvin ruskistunut. Toki kananpalat voi myös grillata. Anna lihojen vetäytyä 10 minuuttia ennen kuin leikkaat ne viipaleiksi.

 


Baba ganoush

2  isoa munakoisoa

4 rkl  oliiviöljyä
hiukan suolaa
2 rkl  tahinia
puolikkaan sitruunan mehu
1  raastettu valkosipulinkynsi
1 tl  jeeraa
1 tl  paprikaa

Halkaise munakoisot ja leikkaa kanta pois. Viiltele leikkauspintaan ristikko kuoreen asti, voitele pinta öljyllä ja ripottele leikkauspinnoille hiukan suolaa. Levitä hiukan öljyä myös kuoreen. Paahda grillissä niin kauan että nahka alkaa kuplia tai paahda uunissa teräsvuoassa 220 asteessa 40-60 minuuttia kunnes nahka kärventyy ja sisus on pehmeää. Grillissä paahdettuna baba ganoush saa savuisemman aromin. Kun munakoisot ovat sen verran jäähtyneet että niitä pystyy käsittelemään, kaavi sisus kulhoon. Kuoria ei käytetä. Lisää mausteet ja soseuta sauvasekoittimella.

 

Kukkakaali-parsakaali”tabbouleh”

1  ihan pieni kukkakaali

1  ihan pieni parsakaali
1  iso ruukku persilaa
kourallinen tuoreita mintunlehtiä
4  kevätsipulin vihreät varret
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
8  retiisiä
1 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
10  kirsikkatomaattia

Irrota kaaleista paksut varret (ne voi käyttää johonkin muuhun ruokaan) ja leikkaa kukinnot pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kattilassa vettä, mausta suolalla ja keitä ensin kukkakaalin nuppuja 2 minuuttia, minkä jälkeen lisää parsakaalin nuput ja jatka keittämistä toiset 2 minuuttia. Kaada sitten keitinvesi pois ja siirrä kukinnot jääveteen jäähtymään.

Leikkaa persiljasta varret pois ja leikkaa kevätsipulin varret viipaleiksi. Raasta sitruunankuori ja leikkaa retiisit neljään osaan. Laita kaikki ainekset tomaatteja lukuun otttamatta monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä ne leikkuriterällä tasaiseksi, karkeaksi rouheeksi. Leikkaa kirsikkatomaatit jokainen kahdeksaan osaan ja sekoita kaalirouheen joukkoon. Tarkista suolan ja mustapippurin määrä.

 


 

Sitruuna-jogurttikastike

2,5 dl  maustamatonta jogurttia

puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl  oliiviöljyä
1  raastettu valkosipulinkynsi
hienoa merisuolaa
chilijauhetta
mustapippuria myllystä

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista mausteiden määrä.

 

Lämmitä leivät ja anna kaikkien tehdä oma annoksensa. Ainekset voi kääriä leivän sisään tai nauttia lautaselta.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuttuja makuja:) Täällä on monen monta shawarma-paikkaa, sillä ne ovat ylen suosittuja ja annos laitetaan joko pitaleivän tai litteän rullaleivän sisälle, tai sitten lautasannoksena. Lammas on se mikä on parasta, mutta koska kalliimpaa, niin käytetään yleensä kalkkunan tai kanankin lihaa, ja maustetaan esim. lampaanrasvalla, mausteiden lisäksi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Täytyy joskus tehdä tämä lampaasta. Kuulostaa niin hyvältä :)