keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Finnbiff eli norjalainen poronkäristys


Niin hyvää kuin perinteinen poronkäristys onkin, halusin kokeilla valmistaa samasta aineksesta jotain muuta. Löysin norjalaisten naapuriemme perinteisen herkun, finnbiffin. Nimi ei taida tulla Suomea tarkoittavasta sanasta, vaan viitannee Finnmarkin alueen nimeen. Muun muassa siellä Norjan puolella asuvien saamelaisten poroelot laiduntavat.

Tässä poronkäristyksessä Norjassa saatetaan käyttää paikallista ruskeaa vuohenjuustoa yhtenä ainesosana, mutta jätin sen suosiolla pois enkä edes yrittänyt korvata sitä millään muullakaan juustolla. Ilman sitäkin tehtynä maku oli todella erinomainen. Tästä reseptistä riittää kahdeksalle, mutta ainesten määräthän on helpot pienentää.


 

Finnbiff eli norjalainen poronkäristys

1 kg               poron paistikäristystä

500 g             säilykekantarelleja (nettopaino)
300 g             pekonikuutioita
400 g             creme fraichea
1-2 dl            maitoa
1                    hienonnettu keltasipuli
                      hienoa merisuolaa
                      valkopippuria myllystä
1 tl                kuivattua timjamia
n. 10 kpl        murskattua katajanmarjaa
                      voita paistoon
 


Esikuumenna uuni 150°C:een. Valuta sienet ja puristele kuivaksi. Pannuta niistä ylimääräinen neste pois, kuullota ne voissa ja siirrä sivuun odottamaan. Laita pekonikuutiot pannulle ja ruskistele niitä keskilämmöllä niin, että rasva samalla sulaa pannulle. Siirrä pekonit sienten seuraksi mutta jätä rasva pannulle. Kuullota siinä sipulikuutiot ja lisää voita tarvittaessa. Siirrä sipulit makurasvoineen toisten seuraksi. 

 


Pienennä veitsellä kohmeiset poronlihat pienemmiksi. Kuumenna pata levyllä ja ruskista poro siinä 3-4 erässä. Siirrä ruskistettu erä aina sienten ja muiden seuraan odottamaan. Kun kaikki on ruskistettu siirrä koko konkkaronkka pataan. Mausta suolalla ja pippurilla sekä timjamilla ja katajanmarjoilla. Sekoita joukkoon creme fraiche ja maito. Laita kansi päälle ja hauduta pataa uunissa 1,5 tuntia tai kunnes lihat ovat pehmenneet.

Käristyslihoissa on eroa ja esimerkiksi lapakäristys tarvitsee enemmän aikaa kuin paistikäristys. Jos pata on kovin paksua, voit ohentaa sitä lisäämällä hieman kiehuvaa vettä. Tarjoa perunamuhennoksen kanssa. Jallupuolukat ovat erinomainen lisuke samoin kuin maustekurkkukin.

 

 

Ei kommentteja: