maanantai 16. toukokuuta 2022

Kvæfjordkake on Norjan kansalliskakku


Gratulerer med dagen, sanotaan Norjan kansallispäivänä syttende mai eli 17. toukokuuta.

Sen kunniaksi leivotaan kvæfjordkake, jonka norjalaiset äänestivät maan ”kansalliskakuksi” vuonna 2002. Kvæfjordkake tunnetaan Norjassa myös toisella nimellä ”Verdens beste”, maailman paras kakku.

Kakun lähes satavuotisesta historiasta voi lukea englanniksi tältä sivustolta

 


 

Kvæfjordkake

kakkutaikina

150 g  voita (huoneenlämpöistä)
1,5 dl  sokeria
5  keltuaista (koko L, huoneenlämpöisiä)
2 dl  vehnäjauhoa
2 tl  leivinjauhetta
1,5 dl  maitoa (huoneenlämpöistä)

marenki

5  valkuaista (koko L, huoneenlämpöisiä)
2 dl  (erikoishienoa) sokeria
+ mantelilastuja ja rouhittua kuorellista mantelia

täyte

4 rkl  sokeria
2  keltuaista
2 rkl  maissitärkkelystä
5 dl  täysmaitoa
1 tl  vaniljauutetta
3 dl  vispikermaa
 


Laita uuni lämpiämään 165 asteeseen. Erottele huolella valkuaiset ja keltuaiset toisistaan omiin kulhoihinsa. Mittaa kaikki kakun ainekset valmiiksi. Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe.

Vatkaa ensin yhdessä kulhossa munanvalkuaiset ja sokeri napakaksi marenkivaahdoksi.

Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää sitten keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää muutamassa erässä koko ajan vatkaten vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Vatkaa taikina tasaiseksi. Levitä uunipellille leivinpaperi ja tasoita taikina siihen. Levitä marenki tasaisesti taikinan päälle ja ripottele marengin pinnalle mantelilastuja sekä rouhittua kuorellista mantelia. 


Paista kakkupohjaa uunin keskitasolla 165 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes marengin pinta on rapeutunut ja saanut hiukan väriä. Jäähdytä kakku ennen täyttämistä.

Valmista vaniljatäyte. Vatkaa munat ja sokeri keskenään, lisää maissitärkkelys ja vatkaa kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Kuumenna maito kasarissa vaniljauutteen kanssa ja kun maito melkein kiehuu, ota se pois lämmöltä ja kaada tasaisena kapeana nauhana munavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kun seos on vatkattu tasaiseksi, kaada se takaisin kattilaan ja laita takaisin lämmölle. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan vatkaten kunnes saostuu, minkä jälkeen ota kasari pois lämmöltä ja jäähdytä täyte.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jäähtyneen täytteen joukkoon.

 
Leikkaa kakkupohja kahdeksi saman kokoiseksi palaksi. Käännä alempi pala tarjottimelle marenkipuoli alaspäin, levitä täyte ja aseta toinen pala täytteen päälle marenkipuoli ylöspäin. Anna kakun tekeytyä tunnin tai pari ennen tarjoilua.

 

 

Jos resepti vaikutti kovin tutulta, se on sitä. Meillä tämä tunnetaan nimellä Britakakku, Ruotsissa myös Pinocchiotårta. Suomessa Britakakku täytetään millä milloinkin, Norjassa se täytetään vaniljakreemillä. Oikeastaan ainoa löytämäni oleellinen ero Kvæfjordkaken ja Britakakun välillä on (paitsi että Norjassa kerroksia on vain kaksi), että norjalaiset usein kääntävät kakun pohjakerroksen marenkipuoli alaspäin, mitä en koskaan missään suomalaisessa reseptissä ole nähnyt tehtävän. Suomessa kaikki kakun kerrokset kootaan aina samoin päin kuin ne on paistettukin, marenki pinnalla. Norjalaisten tapa kääntää pohja on siitä kätevä, että kakku ei kauheasti kärsi vaikka se joutuisi valmiiksi täytettynä vähän odottelemaankin. Kun marenki ja täyte eivät ole kosketuksissa toisiinsa, marenki ei pääse niin nopeasti vetistymään.

 


Ei kommentteja: