keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Puolukkavaahto - hetkessä jälkiruoka neljällePuolukkavaahto , peikkovaahto , puolukkainen marenkivaahto , rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kun nyt joka paikassa hehkutetaan puolukan terveellisyyttä, palaan takaisin blogin alkuaikoihin, jolloin tein puolukka- ja mustikkamarenkeja. Kuivasin ne marengit uunissa, mutta mainitsin että tätä voi tehdä myös ihan jälkiruoaksi. Muistakin marjoista voi toki tehdä marenkivaahtoa, jos puolukkaa ei ole käytettävissä.

Yhdestä kananmunanvalkuaisesta, sokerista ja siivilän läpi puristetusta marjasurvoksesta syntyy viidessä minuutissa jälkiruoka neljälle, hinta alle 20 c/annos, tai jopa vähemmän jos puolukat on itse poimittuja.


Puolukkavaahto eli peikkovaahto

1  munanvalkuainen (paino noin 30 grammaa)
2,5 rkl  sokeria
3 rkl  puolukkasurvosta tai puolukkahilloa tai jallupuolukoita
pinnalle: 
puolukoita pakasteesta tai jallupuolukoita tai veteen säilöttynä

Laita valkuainen puhtaaseen lasi tai metallikulhoon. Lisää munanvalkuaisen joukkoon 0,5 rkl sokeria ja ala vaahdottaa, mieluiten sähkövatkaimella. Kun valkuainen alkaa vaahtoutua, lisää loppu sokeri ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten kunnes kulhossa on napakkaa vaahtoa, jonka pinnalle vatkainta nostettaessa muodostuu teräviä huippuja.
Puserra puolukkasurvos tai –hillo tiheän siivilän läpi marenkivaahdon päälle ja jatka vatkaamista kunnes vaahdon tilavuus on noin kaksinkertaistunut. Isänpäiväjälkiruokaan viime viikonloppuna käytin maustamiseen jallupuolukoita, kun niitä sattui sopivasti jääkaapissa olemaan.

Lusikoi vaahto jälkiruokakulhoihin ja ripottele pinnalle kokonaisia puolukoita. Nam!


Ei kommentteja: