perjantai 8. marraskuuta 2019

Ei-vegaaninen kaalilaatikko



Syksyllä on ihan pakko tehdä iso vuoallinen kaalilaatikkoa, ehkä lähiaikoina vielä toinenkin. Kaalilaatikko on siitä hyvää, että se vain paranee uudelleen lämmitettäessä eikä tykkää huonoa pakastamisestakaan. Ei mitään eksotiikkaa, ei lihankorvikkeita, ei yliprosessoituja kasviksia, vaan ihan rehellistä kaalia, jauhettua naudanlihaa ja muita kaalilaatikkoon perinteisesti kuuluvia aineksia. Mhhh…


Ei-vegaaninen kaalilaatikko

1 ½ kg  valkokaalia
800 g  naudan jauhelihaa (naudan rintaa 20% rasvaa)
2  isoa sipulia
1,5 dl  riisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
4 - 5 dl  lihalientä
2 dl  kermaa
3 rkl  tummaa siirappia
(tuoretta) meiramia
(tuoretta) timjamia
suolaa
voita
rypsiöljyä

Kuullota paistinpannulla voin ja rypsiöljyn seoksessa hienonnettu sipuli, mausta suolalla ja siirrä uunivuokaan. Ruskista jauheliha parissa-kolmessa erässä, mausta suolalla, pippurilla sekä timjamilla ja laita samoin uunivuokaan. Suikaloi kaali ja laita pataan. Lisää lihaliemi ja anna kaalin painua kasaan ja hautua padassa. Mausta meiramilla. Keitä riisi (tai ohrasuurimot) miedosti suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Lisää keitetty riisi/ohra ja kaali liemineen uunivuokaan ja sekoita sekä tasoita kaikki aineet vuoassa. Valuta siirappi tasaisesti seoksen päälle samoin kuin kerma. Paista uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Sammuta uuni ja anna laatikon vielä hautua sen aikaa kunnes uuni on jäähtynyt.

Liha-kaalilaatikon parhaat kaverit ovat puolukkahillo, maustekurkku ja tässä myös vihreä tomaatti-chilihillo. Ja laatikon kanssa ruokajuomaksi ehdottomasti jääkylmää rasvatonta maitoa niin kauan kuin Suomessa ainakin vielä toistaiseksi saa itse valita mitä syö ja juo.

Ei kommentteja: