Pakasteessa oli viime kesältä vielä muutama tölkillinen itse tehtyä rapulientä, joten sitä päätettiin käyttää viikon kalaruokaan ja pitkästä aikaa valmistaa haukikvenellejä rapukastikkeessa sekä siihen kylkeen vielä kevyesti ryöpättyä pinaattia.
Muuten kaikki oli hyvin, mutta
tähän aikaan vuodesta näyttää olevan yllättävän vaikeaa löytää mistään tuoretta
pinaattia. Tai kyllähän kaupoista pinaattia löytyy, jos haluaa maksaa siitä
viisikymppiä kilolta. Aika suolainen hinta pinaatille, eikös? ”Muutaman” kaupan
jouduin käymään läpi ja löysin tuoretta (baby)pinaattia lähes 50 euroa/kilo, 30
euroa/kilo, 25 euroa/kilo ja noin 15 euroa/kilo. Sama vihreä kasvis, eri
pakkaaja, eri painoiset pakkaukset, eri katteet. Se ruotsalainen pienilehtinen pinaatti
(250 gramman pakkaus, hinta vähän alle 15 euroa/kilo) oli ihan täydellistä
tähän ruokaan. Vaikka kuinka haluaisi suosia suomalaista, kannattaa katsoa
tarkkaan, mitä mistäkin haluaa maksaa.
Haukikvenellit eivät sitten ole
mitään kevytruokaa. Tai voivat ne ollakin, jos haluaa uhrata maun ortoreksian
alttarille ja tinkii voin, munien ja kerman määrästä. Silloin tosin kannattaa
varautua myös siihen että ne kvenellit ovat varsinaisia kumipalloja. Kuohkeiden
haukipullien salaisuus on vähärasvaiseen kalaan lisätty riittävä määrä rasvaa,
riittävän vähän sekoittamista ja sopiva kypsennys. Sillä tavalla tulee tosi
hyvää - ja vielä parempaa, kun kastikkeen nesteeksi käytetään omatekoista
rapulientä. Liemen voi keittää myös kalaliemestä, kasviksista ja
hummerifondista, mutta aina parempi jos on käytettävissä oikeaa rapulientä.
Resepti on kuudelle.
Haukikvenellit rapukastikkeessa (Sauce Nantua)
haukikvenellit
500
g ruodotonta haukifileetä
1
kananmuna (koko L)
1
keltuainen (koko L)
1
¼ tl hienoa merisuolaa
¼
tl jauhettua valkopippuria
2
rkl hienoksi silputtua tuoretta tilliä
ripaus
cayennea
3
rkl creme fraichea
75
g pehmeää voita
1,5
dl kuohukermaa
1,5
rkl vehnäjauhoa
keittämiseen
2
l kalalientä
kastike
50
g voita
50
g vehnäjauhoa
1,5
l suolatonta rapu- tai hummerilientä (resepti)
noin
1,5 tl hienoa merisuolaa
150
g ravunpyrstöjä suolaliemessä
Jauha
jääkaappikylmä, ruodoton haukifilee yleiskoneen kutteriterällä hienoksi, mutta
ei liian hienoksi, joukkoon saa jäädä joitain hiukan isompia ”sattumia”. Varo
tekemästä hauesta sosetta! Laita yleiskoneen kulhoon kananmuna,
munankeltuainen, suola, valkopippuria, tilli, cayenne sekä creme fraiche ja
sekoita lapavatkaimella. Lisää jauhettu kala, pehmeä voi, kuohukerma sekä
vehnäjauho ja sekoita sen verran että ainekset ovat kunnolla sekoittuneet.
Laita kalamassa jääkaappiin kylmenemään vähintään puoleksi tunniksi.
Kaada
yhteen isoon kattilaan kalaliemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Muotoile
kylmästä kalamassasta kahden lusikan avulla munanmuotoisia kvenellejä ja tiputa ne
kalaliemeen kiehumaan. Keitä 4-5 kvenelliä kerrallaan 12 minuutin ajan ja nosta
ne sitten reikäkauhalla lautaselle folion alle odottamaan kunnes kaikki on
keitetty. Massasta tulee noin 18-20 kvenelliä.
Keitä
riisit, ryöppää pinaatit ja valmista kastike sillä välin kun kvenellit
kypsyvät.
Kastiketta varten sulata
kasarissa voi ja lisää siihen vehnäjauho. Sekoittele jauhoja parin minuutin
ajan, lisää muutama desilitra rapulientä ja sekoita kastike tasaiseksi.
Lisää sitten puolet jäljellä olevasta liemestä, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää loppu liemi, sekoita ja anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä noin 10
minuuttia kunnes jauhot ovat kypsyneet. Mausta kastike suolalla ja lisää
valutetut ravunpyrstöt, joiden ei enää tarvitse kiehua. Tarkista suolan määrä ja lisää jos on tarvis.
(Jos haluaa olla oikein fiini, kastikkeeseen voi lisätä tilkkasen kermaa ja lopuksi vaahdottaa kastikkeen ennen sen kaatamista lautaselle...)
(Jos haluaa olla oikein fiini, kastikkeeseen voi lisätä tilkkasen kermaa ja lopuksi vaahdottaa kastikkeen ennen sen kaatamista lautaselle...)
Riisi ja pinaatti
Ryöppää
500 g pinaattia väljässä, miedosti suolatussa kiehuvassa vedessä sen verran
että pinaatit pehmenevät mutta eivät vielä muutu soseeksi. Valuta pinaatit ja
laita tarjolle.
2 kommenttia:
Mielettömän hyvältä kuulostavaa herkkua:)
Kaiken lisäksi ihan kotimaista kalaa :)
Lähetä kommentti