keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Sieni-fenkoli-jauhelihacurry lämmittää mausteisuudellaan




Kun jääkaapissa on yksi iso fenkoli, pussillinen pakasteesta sulatettuja suppilovahveroita, maustamatonta jogurttia ja puoli ruukkua tuoretta korianteria, niistä pitää tehdä jotain hyvää. En ole vähään aikaan kokannut currya, mutta nyt on hyvä tilaisuus. Laatikossa on onneksi kaikenlaisia sopivia mausteita tähän tarkoitukseen. Vain jauheliha piti käydä erikseen ostamassa, mutta kyllä tämän voi tehdä ilmankin. Rapakelit tulevat, curry lämmittää.



Ei pidä säikähtää pitkää mausteluetteloa. Kun/jos niitä ostaa maustelaatikkoonsa, erilaisten curryjen valmistamista kannattaa harrastaa useamminkin. Varsinkin talviaikaan curryt ovat ihanan lämmittäviä aterioita. Jos ei itse halua valmistaa maustesekoitusta, muutama ruokalusikallinen vindaloo –currytahnaa antaa tälle padalle vähän sinne päin oikeanlaisen maun. Mutta mikäli haluaa valmistaa jotain muutakin currya, sitä varten pitää ostaa taas toisenlaista currytahnaa, joten mitään ei näin mene hukkaan kun sekoittaa mausteet itse. Sieni-fenkoli-jauhelihacurrysta tulee sen kokoinen annos että riisin kanssa jopa kuusi ruokailijaa tulee kylläiseksi.



Sieni – fenkoli – jauhelihacurry

400 g  jauhelihaa
1  iso fenkoli
250 - 300 g  tuoreita suppilovahveroita
2 - 3 rkl  ruokaöljyä
2  sipulia

3  valkosipulinkynttä
1  vihreä chili
2 rkl  tuoretta inkivääriä
1 tl  kurkumaa
3 tl  juustokuminaa eli jeeraa
2 tl  garam masalaa
1/8  tl  kardemummansiemeniä
1/2  tl  kanelia
1/8  tl  neilikkaa
1 tl  fenkolinsiemeniä
1 tl  korianterinsiemeniä
1 rkl  vehnäjauhoa
10  maustepippuria
2  laakerinlehteä
muutama kaffirlimetinlehti
muutama currynlehti

200 g  kirsikkatomaatteja
4 dl  kookosmaitoa
1 dl  maustamatonta jogurttia
tuoretta korianteria
(suolaa)
mustapippuria myllystä
hiukan cayennepippuria


Valmistele ensin kaikki ainekset käden ulottuville. Leikkaa fenkoli kuutioiksi ja suppilovahverot pienemmiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne pieniksi. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi ja raasta tuore inkivääri. Kaada mortteliin mausteista kurkuma, jeera, garam masala, kardemumma, kaneli, neilikka, fenkoli sekä korianterinsiemenet, hienonna ne ja sekoita vehnäjauhon kanssa. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan.

Ruskista jauheliha pienessä määrässä voita tai öljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja lopuksi siirrä liha eri kulhoon odottamaan. Kuumenna kasari ja pannuta siinä ensin suppilovahverot kuivemmiksi. Lisää öljy ja kuullota siinä fenkolit, sipulit, valkosipulit, chili ja inkivääri. Lisää morttelista mauste-jauhoseos sekä maustepippurit ja hämmentele sitä hetki muiden ainesten kanssa. Lisää laakerinlehdet, kaffirlimetinlehdet, currynlehdet sekä tomaatit ja sekoita hyvin. Lisää ruskistettu jauheliha, kookosmaito ja keittele currya puolisen tuntia. Lisää jogurtti sekä hienonnetut korianterinlehdet, kiehauta ja mausta curry lopuksi vielä (suolalla jos tarvitaan,) mustapippurilla sekä cayennepippurilla. 

Tarjoile basmatiriisin ja jogurttikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja: