maanantai 28. tammikuuta 2019

Tarte Tatin ihanista talven juureksista


Kasvisruoka on kallista ja juurekset ihan booooring. Vai onko?

Jääkaapin siivousoperaatio jatkui vihanneslaatikkoon ja olin kovin iloinen sieltä tekemistäni löydöistä. Erilaisia priimakuntoisia juureksia oli sen verran että niistä voi tehdä vaikka mitä. Vaikka Tarte Tatinin. Varmaan ranskalaiset käskisivät käyttää tästä juurespiirakasta jotain muuta nimeä kuin Tatin, mutta minulle se on nimenomaan valmistusmenetelmä riippumatta siitä onko täytteessä suussa sulavia karamellisoituja omenaviipaleita, vai porkkanaa ja palsternakkaa. Täytteet pannulle, taikina päälle ja uuniin. Uunista ulos otettaessa piirakka kumotaan ylösalaisin jolloin taikina jää pohjalle. Siinä ”Tarte Tatin” kaikessa yksinkertaisuudessaan. Juureksissa on niin paljon luontaisia sokereita että ne makeutuvat kypsyessään, vaikka eivät ylläkään ihan hedelmien makeuteen. Piirakka on viimeistelty punasipulihillokkeella, jonka valmistin sillä välin kun juurekset esikypsyivät uunissa.

Kuvassa uunipellillä olevia juurespaloja näyttää olevan tosi tosi paljon, mutta ne riittivät vain juuri ja juuri peittämään yhden 24 cm piirakkavuoan pohjan.


Tarte Tatin juureksista


4-5 isoa ja paksua porkkanaa (oranssia, keltaista, violettia…)
2-3 kiinteää perunaa
puolikas juuriselleri
isohko palsternakka
1 keltajuuri
oliiviöljyä

2 rkl voita
1 rkl vaahterasiirappia
hyvää balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä
2 tl hienonnettua tuoretta timjamia
2 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia

iso levy voitaikinaa
1 kananmuna voitelemiseen

Kuori juurekset ja viipaloi ne noin 1,5 cm kiekoiksi. Juuriselleristä voi muotoilla vähän pienempiä paloja. Levitä uunipellille leivinpaperi ja lado juuresviipaleet siihen. Pirskottele viipaleiden päälle oliiviöljyä. Esikypsennä juureksia uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes ne ovat melkein kypsiä.  (Nyt voi valmistaa sen punasipulihillokkeen jonka resepti on täällä.) Ota sitten pelti ulos uunista ja anna juuresten jäähtyä vähän aikaa.

Sulata voi ja sekoita joukkoon vaahterasiirappi. Sivele seos piirakkavuoan pohjalle. Asettele juurekset piirakkavuokaan vierekkäin, ensin isot palat ja sitten pienemmät isojen väliin. Mausta pirskottelemalla juureksille ensin balsamiviinietikkaa, sitten suolaa, mustapippuria ja hienonnettuja yrttejä. Kauli voitaikina noin puoli senttiä paksuksi levyksi, leikkaa siitä piirakkavuoan kokoinen taikinakiekko ja aseta se juuresten päälle. Taita taikinan reunat juuresten ja vuoan reunojen väliin. Pistele taikina haarukalla täyteen reikiä. Voitele vatkatulla kananmunalla ja pistele vielä uudelleen.

Kypsennä piirakka uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes taikina on kauniisti ruskistunut. Anna levätä 10-15 minuuttia ennen kuin kumoat sen oikein päin. Viimeistele punasipulihillokkeella ja leikkaa piirakka paloiksi.

3 kommenttia:

Lentävät sardiinit kirjoitti...

Onpas hauska idea! Kiitos vinkistä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihanan kuuloinen resepti, kiitos. Tulee mieleen monta vuotta sitten tekemäni keikauskakku punajuurista. Juuri mietin että pitäisi tehdä sitä kun oli niin hyvää, mutta teenkin tällaisen mihin tulee kaikkea mahdollista. Ensi viikon kasvisruoka on tiedossa :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ lentävät sardiinit
@ sauvajyvänen
Joskus kauan sitten *kasvikset* tarkoitti keitettyä perunaa sekä porkkanaraastetta, jossa oli välillä joukossa appelsiinia, välillä ananasta tai sitten kaaliraastetta ja puolukkaa. Ihan terveellistä, mutta niihinkin kyllästyy. Täytyy aina yrittää kehittää jotain uutta kasvisjuttua.