Hummeri on perinteinen uudenvuoden raaka-aineemme ja useimpina vuosina olemme yrittäneet kehittää siitä jotain uutta. On kokeiltu Thermidor, hummerikeitto, hummeripastaa jne jne jne. Sitten pitikin kokeilla, onko hummerista mahdollista valmistaa jotain Wellingtonin tapaista. Meinaan, ettei kokkaaminen kävisi liian helpoksi. Valitettavasti vaan valmiit hummeri wellington / lobster wellington / homard wellington -reseptit olivat kovin vähissä millä tahansa kielellä, joten nyt oli ihan itse mietittävä miten se onnistuisi.
Ei, ei käynyt mielessä mennä
kauppaan ostamaan nakkeja ja perunasalaattia :) Mutta sitä mietin, mitähän
hummeri Wellingtonista mahtaisi joutua maksamaan ravintolassa, jos sellaista herkkua
täältä Suomesta jostain saisi… Loppujen lopuksi kuitenkin tämä oli helpompi
ruoka valmistaa kuin luulinkaan. Kun vielä joku muu siivoaisi keittiön...
Lobster Wellington kahdelle
2
pientä (noin 400 g hummeria)
150
g ruodotonta haukifileetä
50
g pehmeää voita
1
rkl vehnäjauhoa
1
muna
1
dl kuohukermaa
1,4
% suolaa murekemassan painosta
hiukan
valkopippuria myllystä
ripaus
cayennea
80-100
g isoja pinaatinlehtiä
1
paketti Lidlin ohutta voitaikinaa
voitelemiseen:
1 kananmuna
Pienen
400 -grammaisen hummerin painosta pyrstö on noin 50 grammaa ja muut lihat
(sakset, nivelet, koivet) suunnilleen saman verran tai hitusen enemmän. Pyrstö jää wellingtonin keskelle
ja lopuista hummerinlihoista valmistetaan hummeri-haukimureke jonka sisään
pyrstö kääritään. Mureketaikinaa peittää pinaatinlehdet ja lopuksi kaikki
kääritään Lidlin voitaikinaan. Miksi juuri Lidlin johtuu siitä, että se nyt sattuu olemaan
riittävän iso ja ohut taikina ilman kaulimista, eikä sitä tarvitse sulattaa pakasteesta,
vaan se on kylmähyllytavaraa.
Irrota
hummerien pyrstöt ja poista niistä lihat. Työnnä pyrstölihoihin grillitikku
pitkittäin ja laita lihat tikkuineen jääkaappiin 30-60 minuutiksi jotta pyrstö
suoristuu. Perkaa kuorista kaikki muut lihat ja laita ne kutterin kulhoon.
Siirrä kuoret ja muut perkuujätteet sellaisenaan kattilaan odottamaan
keittämistä kastikkeeksi. Leikkaa haukifilee suikaleiksi ja lisää ne kutterin
kulhoon. Käynnistä kone ja anna leikkuuterien hienontaa lihat tasaiseksi
massaksi. Lisää sitten koneen käydessä kaikki muut ainekset, pehmeä voi,
vehnäjauho, muna sekä kuohukerma ja tee niistä hieno murekemassa. Mausta
suolalla, valkopippurilla sekä cayennella.
Aseta
työtasolle pätkä tukevaa tuorekelmua ja tee sen toiseen reunaan hummerinpyrstön
levyinen neliö puolesta määrästä murekemassaa. Poista grillitikut, aseta pyrstö
massan toiseen reunaan ja kääri se murekkeen sisään kelmun avulla. Tee toinen
pyrstö samoin. Laita paketit jääkaappiin puoleksi tunniksi tekeytymään.
Ryöppää
pinaatinlehtiä väljässä, miedosti suolatussa vedessä 30 sekuntia, minkä jälkeen valuta ja
kuivaa lehdet pyyhkeen sisällä. Ota taas pätkä tuorekelmua ja asettele puolesta
määrästä pinaatinlehtiä hummeripaketin kokoinen matto. Pura hummeripaketti
varovasti kelmustaan ja aseta se pinaattipedille. Kääri hummeri rullalle
pinaatin sisään kelmun avulla. Tee toinen samoin ja laita ne jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Levitä
voitaikinalevy työtasolle, pura hummerit pinaatteineen varovasti pois tuorekelmun sisältä, aseta ne voitaikinalevyn keskelle ja kääri hummeripaketit kumpikin omaan
voitaikinakuoreensa. Liimaa reunat kiinni kananmunalla, viillä pintaan
ristikkokuvio ja voitele kananmunalla. Kypsennä hummeriwellingtoneja uunissa
200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes pinta alkaa olla sopivan ruskea. Anna
welllingtonien vetäytyä 15-20 minuuttia ennen leikkaamista.
Kastike ja muut lisukkeet
hummerien
kuoret
3
rkl oliiviöljyä
5
cl konjakkia
2
rkl tomaattipyreetä
1,5
dl kuivaa valkoviiniä
2
dl kanalientä
1
oksa timjamia
1
oksa ranskalaista rakuunaa
3
oksaa lehtipersiljaa
suolaa,
mustapippuria
3
pikkusipulia
hiukan
suolaa
pari
laakerinlehteä
10
mustapippuria
1
oksa ranskalaista rakuunaa
1
fenkoli
2
oksaa ranskalaista rakuunaa
1
rkl oliiviöljyä
2
rkl valkoviinietikkaa
hiukan
suolaa, sokeria ja mustapippuria myllystä
Ota
esiin kattila, johon laitoit hummerien kuoret ja muut sisuskalut. Murskaa
hiukan kuoria, lisää oliiviöljy ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitten konjakki
ja keittele pienellä lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää tomaattipyree,
valkoviini, kanaliemi sekä yrttimausteet ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia,
minkä jälkeen siivilöi kastike ja heitä roippeet pois. Redusoi siivilöity kastike vielä puoleen ja mausta suolalla sekä
mustapippurilla.
Halkaise
pikkusipulit, kuori ja laita ne kattilaan, jossa on muutama desilitra vettä, suolaa,
pari laakerinlehteä, mustapippureita sekä ranskalaista rakuunaa. Rakuunan
osalta on sanottava, että älä osta yrttiruukkua jossa lukee pelkkä rakuuna. Se
ei tuoksu eikä maistu miltään. Valitse aina nimenomaan ranskalainen rakuuna.
Keitä sipulinpuolikkaita maustevedessä noin 10 minuuttia, jolloin sipulit
pehmenevät. Nosta sipulit sitten reikäkauhalla muovipussiin ja pussi jääkaappiin
noin tunniksi. Kun sipulit ovat jäähtyneet, irrota kerrokset toisistaan ja
kuumenna paistinpannu. Asettele sipulikupit leikkuureuna vasten pannua ja
paahda sen verran että reuna saa hiukan väriä. Annoksia kootessa nosta
sipulikupit lautasille ja täytä ne hummerikastikkeella.
Lisäksi
lautasella on rakuunavinaigrettella maustettua fenkolia. Leikkaa fenkolista
(mandoliinilla) ohuita suikaleita ja sekoita vinaigrette. Silppua
rakuunanlehdet hienoksi ennen kuin lisäät ne marinadiin. Jos fenkolissa on
vihreitä lehtiä, käytä nekin. Marinoi fenkolia rakuunavinaigrettella 5-10
minuuttia ennen käyttöä.
Nauti
hummeri wellington -annos hyvän samppanjan kanssa.
3 kommenttia:
Upean näköinen ruoka! Ja hienosti kehitelty itse, ei sitä aina tarvi valmista ohjetta. :)
Suuritöinen, mutta varmasti herkullinen. Kaunis kuin taulu.
Ei tarvi valmista ohjetta, ei, mutta kyllä se vaatii sen että on joku käsitys siitä mitä tästä pitäisi tulla ;)
Mutta oli tosi tosi tosi hyvää. Saa varastaa reseptin.
Lähetä kommentti