Kevyesti keskellä viikkoa –lounas rakentuu nyt maukkaasta keitosta ja juustoleivistä. Tomaattikeitolle antaa rakennetta pari jauhoista perunaa sekä porkkana, ja mieto punainen chili sekä tilkka kookosmaitoa maustavat kokonaisuuden vähemmän perinteiseksi. Tämän reseptin (tai jotain sinne päin) olen joskus kirjannut muistiin jonkun ulkomaisen ruokakaupan asiakaslehdestä, ei aavistustakaan mistä ja milloin, mutta punaisen kasvissosekeiton väri ja maku sopivat kivasti juuri tähän vuodenaikaan.
Punainen tomaatti-kasvissosekeitto
ja juustoleivät
1
rkl ruokaöljyä
1
keskikokoinen punasipuli
1
mieto punainen chili
1
kohtalaisen kokoinen porkkana
400
g tölkki tomaattimurskaa
6
dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
2
isoa jauhoista perunaa (Rosamunda)
2
dl kookosmaitoa
(suolaa
ja mustapippuria myllystä)
1
tölkki creme fraichea
kauraleipää
mozzarellaraastetta
Kuori
sipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja
viipaloi se. Kuori porkkana ja leikkaa se sentin viipaleiksi, Kuori perunat ja
leikkaa nekin pienemmiksi paloiksi.
Kuumenna
kattilassa öljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää porkkanaviipaleet sekä chili ja
kuullottele niitä öljyssä minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, vesi, kasvisliemikuutio sekä perunat
ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Keitä pienellä lämmöllä niin kauan että
porkkanat ja perunat ovat täysin pehmeitä. Lisää sitten kookosmaito, sekoita ja
kiehauta vielä kerran. Soseuta keitto täysin sileäksi blenderissä tai
sauvasekoittimella ja mausta tarvittaessa suolalla sekä mustapippurilla.
Sillä
välin kun keitto kiehuu, ota kauraleivistä paloja piparimuotilla. Ei hätää
vaikka leivästä jää ”hukkapaloja”, sillä ne voi käyttää vaikkapa suolaisen leipävanukkaan eli stratan valmistamiseen. Laita leipäpalat uunipellille ja ripottele leipien
päälle juustoraastetta. Sulata juusto leipien päälle uunissa 200 asteessa noin
5 minuuttia. Juusto leviää hiukan, joten palat täytyy siistiä veitsellä sitten kun
ne ovat hiukan jäähtyneet. Minulla sattui olemaan pari pyrstötähtimuottia,
mutta kuviot voi leikata ihan sellaisella piparimuotilla mikä itsestä parhaalta
tuntuu.
Annostele
keitto lautasille ja tiputtele pinnalle pieniä creme fraiche –tipluja. Nauti
juustoleipien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti