Kaiken ylensyömisen lisäksi jouluna
pitäisi jaksaa nauttia myös kahvipöydän makeista herkuista. Meillä ei ole ollut
mitään ”seitsemän sortin kaffepöytää” pikkuleipineen ja sahramipullakransseineen,
mutta jouluun kuuluu muutama vakioleivonnainen: mausteinen kahvikakku, piparit
ja aina tarvittaessa pari uunituoretta, vasta leivottua joulutorttua. Joskus
jotain muutakin, mutta niistä lisää lähempänä joulua kunhan ensin leivotaan ne
kuvauskuntoon. Maustekakun resepti vaihtelee ja tänä vuonna kokeiluun pääsi
banaanilla ja klementiinillä mehevöitetty maustekakku. Banaani tekee kivan
rakenteen, mutta ei maistu liikaa, ja klementiinin maku täydentää joulumausteita
juuri sopivasti. Kevyt sokerikuorrute tekee kakusta vielä vähän jouluisemman.
Jouluinen banaani-klementiinikakku
3
tosikypsää mustakuorista banaania
2
klementiinin raastettu kuori ja mehu
4
munaa (huoneenlämpöisiä)
1,5
dl haaleaa voisulaa
6
dl vehnäjauhoa
2,5
dl fariinisokeria
3/4
tl suolaa
2
tl leivinjauhetta
2
tl kanelia
1/2
tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1/2
tl hienoksi jauhettua inkivääriä
1/4
tl hienoksi jauhettua neilikkaa
1/4
tl hienoksi jauhettua pomeranssinkuorta
pinnalle:
120
g tomusokeria
tilkka
vettä tai klementiinistä puristettua mehua
1
klementiinin raastettu kuori
Laita
uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka.
Sulata
voi ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Riko munat kulhoon, lisää kuoritut
banaanit pieninä paloina, raasta klementiinit ja purista niistä mehu kulhoon ja
lopuksi lisää haalea voisula. Vatkaa ainekset kuohkeaksi.
Sekoita
toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet ja lisää ne 3-4 osassa huolella
sekoittaen hedelmä-muna-voiseokseen. Kun taikina on tasaista, kaada se
voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä kakku uunin keskiosassa
noin 55-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla ennen kuin otat kakun
uunista. Jäähdytä kakku vuoassaan.
Kumoa
jäähtynyt kakku ritilän päälle ja sekoita pienessä kulhossa tomusokerin
joukkoon tilkka vettä tai klementiinimehua. Sokerikuorrute on sopivaa, kun sen
juuri ja juuri saa valutetuksi kakun päälle. Jos nestettä hulahtaa vahingossa vähän
liikaa ja kuorrutteesta tulee liian lirua, lisää tomusokeria ruokalusikallinen
kerrallaan kunnes koostumus on sopivaa. Valuta sitten kuorrute kakun päälle ja
raasta klementiininkuori sokeripinnalle. Anna kuorrutteen kuivahtaa ennen kakun
leikkaamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti