Lapsuudenkodissani oli tapana valmistaa marmeladia aina jouluksi. Silloin agar-agar myytiin apteekissa rihmoina, joiden sulattaminen marmeladiksi kesti todella kauan, suorastaan ikuisuuden. Lapsen ikuisuus on se tunti-puolitoista, jonka ajan kuumaa agar-agar-liuosta piti koko ajan hämmentää. Lopputulos kuitenkin onneksi korvasi vaivannäön. Niihin marmeladeihin sekoitettiin makuaineeksi omenasosetta, sitten lisättiin pieni määrä sitruunahappoa ja massa värjättiin jauhemaisilla elintarvikeväreillä. Marmeladimassa kaadettiin voipaperoituun vuokaan ja kun se seuraavana päivänä oli sopivasti jähmettynyt, massa leikattiin kuutioiksi tai siitä otettiin kuvioita pienillä piparimuoteilla ja sitten palat sokeroitiin. Onneksi jossain vaiheessa Suomestakin alkoi saada agar-agar -jauhetta, jonka käyttö on tuhannesti miellyttävämpää ja nopeampaa kuin niiden rihmojen kanssa tuhraaminen.
Itsenäisyyspäivän kahvipöytään
ajattelin ensin valmistaa marmeladipalloja, joiden toinen puoli on sininen ja
toinen puoli valkoinen. Mietin pitkään sinivalkoiseen värimaailmaan sopivaa
makua pähkäillen piparmintun ja hedelmäisen välillä. Lopulta valintani osui
mango-passionhedelmään, joka on sopivan hedelmäinen, mutta ei liian
tunnistettava. Makuaineena käytin makutomusokeria, jolla korvasin osan
reseptin tavallisen sokerin määrästä. Kaadoin massat hyytymään silikoniseen puolipallomuottiin ja lopuksi yhdistin siniset ja valkoiset puolikkaat. Ne marmeladit valmistin muutamia päiviä ennen
itsenäisyyspäivää, jotta ne ehtisivät riittävästi kuivahtaa ja sokerointi pysyisi
parempana. Mutta sitten sille marmeladisatsille tuli ”muuta käyttöä” ja
muutenkin pallomuoto alkoi tuntua tylsältä, joten otin ainekset uudelleen esiin
ja aloitin alusta. Halusin testata, voiko marmeladin sisään valaa erivärisiä
kuvioita. Ja kyllä voi, onnistuu oikein hyvin. Makean turkoosi-valkoinen
värimaailma vaihtui samalla merensiniseen ja valkoiseen. Näitä marmeladeja nautimme tänä iltana.
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille.
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille.
Kaksiväriset marmeladit
70
g makutomusokeria (mango-passionhedelmä)
250
g taloussokeria
4
dl vettä
3
tl agar-agar jauhetta
0,5
tl sitruunahappoa
valkoista
elintarvikeväriä (jauhe)
70
g makutomusokeria
250
g taloussokeria
4
dl vettä
3
tl agar-agar jauhetta
0,5
tl sitruunahappoa
sinistä
(ja ihan pikkutippa punaista) elintarvikeväriä (pastaväri)
vielä
vähän lisää taloussokeria palojen sokerointiin
Valmista
ensin valkoinen marmeladi. Kaada kattilaan makutomusokeri, taloussokeri, vesi
sekä agar-agar, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Ota tässä vaiheessa pieneen
kuppiin muutama ruokalusikallinen marmeladiseosta ja sekoita sen joukkoon
valkoinen jauheväri. Muista että kyseessä on sokeriliemi, joka saattaa
kuohahtaa liedelle, jos se kiehuu liian kuumalla. Keittele seosta pienesti
poreillen ja välillä sekoitellen 15 minuutin ajan. Kun marmeladiseos on
kiehunut säädetyn ajan, lisää joukkoon sitruunahappo sekä väri ja sekoita
tasaiseksi. Kaada marmeladi laakeaan vuokaan jähmettymään muutaman tunnin
ajaksi. Kun valkoinen marmeladi on hyytynyt niin, että siitä pystyy leikkaamaan
paloja, ota siitä sopivan muotoisia paloja ja asettele ne toisen, isomman
laakean vuoan pohjalle.
Jatka
toisen marmeladin keittämisellä. Kaada kattilaan makutomusokeri, taloussokeri,
vesi sekä agar-agar ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele seosta 15 minuutin ajan
pienesti poreillen ja välillä sekoitellen. Lopuksi sekoita joukkoon
sitruunahappo ja säädä väri sopivaksi lisäämällä seokseen väriainetta tippa
kerrallaan. Kaada marmeladi vuokaan varovasti valkoisten marmeladipalojen
päälle siten että valkoiset uppoavat kokonaan. Anna hyytyä muutaman tunnin ajan
tai niin kauan että massan pystyy leikkaamaan annospaloiksi. Asettele leikatut
palat ritilälle, jonka päälle on levitetty leivinpaperi. Anna palojen kuivua
siinä 8-10 tuntia.
Lopuksi
kaada kulhoon taloussokeria, kierittele marmeladipalat siinä ja anna kuivahtaa
vielä seuraavaan päivään.
Näitä voisi tehdä ison kasan vaikka joululahjaksi. Punaisia, vihreitä, valkoisia ja erilaisia monivärisiä.
Näitä voisi tehdä ison kasan vaikka joululahjaksi. Punaisia, vihreitä, valkoisia ja erilaisia monivärisiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti