keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Lohipizza joulukaloista


Jäikö joulusta lohta, graavikalaa tai kylmäsavustettua? Nyt on taas se aika, jolloin joulupöydästä jääneistä tarjottavista täytyy alkaa jalostaa uusia ruokia. Mitä vähemmän ne muistuttavat perinteisiä jouluruokia, sitä parempi, sillä jouluruokia ei kukaan enää jaksa eikä halua syödä Tapaninpäivän jälkeen. Graavi- ja kylmäsavukalat voi jalostaa vaikka herkulliseksi pizzaksi. Ja jos kalaa ei joulupöydästä olisikaan jäänyt, tätä pizzaa varten kannattaa ostaa vaikka ihan omat kalat. 

Lohipizzan kanssa nautimme avokadososetta, joka sellaisenaan oli vähän mitäänsanomattoman makuista, mutta kun sen terästi syksyllä tekemälläni vihreällä tomaatti-chilihillolla, siitä tuli juuri sopivaa täyteläisen lohipizzan kaveriksi.


Lohipizza

pizzataikina:
0,5 dl ruokaöljyä
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 pussi (11 g) kuivahiivaa

valkoinen pizzakastike:
100 g ruohosipulituorejuustoa
100 g creme fraichea
75 g mozzarellaraastetta
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua tuoretta tilliä (ei ruukkutilli!)
suolaa ja valkopippuria maun mukaan

täyte:
ohuita viipaleita graavilohta tai kylmäsavulohta

lisäksi:
2 syöntikypsää avokadoa
1 limetin mehu
rucolaa + vinaigrette

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi n 42-asteiseksi ja sekoita jauhoihin. Lisää öljy ja alusta tiiviiksi taikinaksi. Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Laita uuni lämpiämään (ylä-alalämpö) 250 asteeseen ja pelti uuniin lämpenemään. Sekoita valkoinen pizzakastike ja mausta se suolalla ja valkopippurilla. Kauli pizzapohja leivinpaperin päällä ohueksi, uunipellin kokoiseksi ja levitä taikinalle valkoinen kastike. Asettele lohiviipaleet tasaisesti pizzan päälle.

Vedä pizza leivinpapereineen uunipellille (tähän tarvitaan kaveri joka pitelee tulikuumaa peltiä) ja laita uuniin alimmalle tasolle. Paista 250 asteessa n 10-12 min kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.

Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisukset lautaselle. Valele avokadot limettimehulla ja survo haarukalla karkeaksi soseeksi. Lisää vihreä tomaatti-chilihillo ja sekoita. Tarjoile lohipizzan kanssa.

Tomaatti-chilihillon sijasta avokadososeen voi maustaa pienellä määrällä suolaa, sokeria, etikkaa ja chiliä.

Avokadososeen lisäksi lohipizzan kanssa sopii rucola, joka on kevyesti maustettu ihan perusvinaigrettella eli öljy-viinietikkakastikkeella.

Ei kommentteja: