torstai 27. joulukuuta 2018

Tunnistaako tätä enää panzanellaksi?Panzanella on italialainen leipäsalaatti. Yksinkertaisimmillaan ja perinteisimmillään se on vain rapeaa leipää, suupalan kokoisia tomaatteja, salaatinkastike sekä basilikaa. Mutta kuten kaikki hienot italialaiset klassikot, ulkomaalaiset ovat pilanneet hienot reseptit omilla kotkotuksillaan, kuten minä tämän salaatin, jota sinnikkäästi kuitenkin nimitän panzanellaksi. Joukkoon voi nimittäin lisätä kaikenlaista lihaa mitä joulupöydästä sattuu jäämään, kinkkua, kalkkunaa, hirveä, karjalanpaistilihoja. Ruokaisampana se on kokonainen ateria.


epätrendikäs ja ruokaisa panzanella

250 g kirsikka- tai luumutomaatteja (mielellään eri värisiä)
suolaa, mustapippuria, sokeria, oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa
parin sämpylän verran vaaleahkoa ”eilispäivän” leipää
joulupöydästä jäänyttä kypsää lihaa
pieni pätkä kurkkua
pieni punasipuli
friseesalaattia
punasalaattia
babypinaattia
basilikaa

Aloita salaatin valmistus tomaateista. Halkaise tomaatit ja asettele ne uunivuokaan leivinpaperin päälle leikkauspuoli ylöspäin. Pirskottele tomaatinpuolikkaille oliiviöljyä sekä balsamiviinietikkaa ja lopuksi hiukan suolaa, mustapippuria ja sokeria. Paista tomaatteja noin tunnin ajan uunissa 160 asteessa.

Revi hiukan kuivunut leipä peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kaada ison muovipussin pohjalle tilkka oliiviöljyä sekä hiukan suolaa. Lisää pussiin leipäpalat, sulje pussin suu ja ravistele niin että kaikki leipäpalat saavat osuutensa öljystä. Paahda leipäpalat rapsakoiksi paistinpannulla.

Leikkaa tai revi lihat suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kurkku sekä punasipuli pienemmiksi paloiksi ja revi salaattikasvikset paloiksi. Rakenna aineksista kaksi salaattiannosta ja lopuksi kaada salaattien päälle tomaattien kypsentämisestä jäänyt liemi.
Ei kommentteja: