keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Vietnamilaiset kesärullat

Uudessa australialaisessa ruokaohjelmassa The Chef’s Line vietettiin vietnamilaista viikkoa, jonka päätteeksi ravintola Dandelionissa, Melbournessa, esitettiin kädestä pitäen muutamien vietnamilaisruokien valmistus. Siitäpä sainkin ajatuksen. Ystävänpäivälounaaksi sopii hyvin vietnamilaiset kesärullat, kasviksia ja katkarapuja riisipaperikäärössä ja siihen pari erilaista dippikastiketta. Ohjeesta valmistuu 12 kesärullaa. Valmista ensin kastikkeet ja sen jälkeen kesärullat. Nämä kannattaa nauttia heti tuoreeltaan.


Vietnamilaiset kesärullat

1 paketti (12 kpl) pyöreitä riisipaperiarkkeja
        ja iso kulho lämmintä vettä
iso kourallinen tuoreita mintunlehtiä
iso kourallinen tuoreita korianterinlehtiä
iso kourallinen tuoreita thaibasilikanlehtiä
hienoksi leikattua jäävuorisalaattia
1-2 dl pikkelöityä karkeasti raastettua porkkanaa
keitettyä vermiselliä
sweet chili kastiketta
2-3 avokadoa ohuina viipaleina
300 g isoja kuorittuja katkaravunpyrstöjä

Laita kaikki ainekset esivalmisteltuina reseptin mukaiseen järjestykseen eli siihen järjestykseen missä niitä käytetään. Tee yksi kesärulla kerrallaan ja kun laitat niitä tarjolle, jätä rullien väliin hiukan tilaa, sillä muuten ne takertuvat toisiinsa.


Kastele riisipaperiarkki lämpimässä vedessä, mutta varo liottamasta liian kauan ettei se pehmene liikaa. Aseta riisipaperi työlaudalle ja aloita täytteiden latominen mausteyrteistä. Jatka jäävuorisalaatilla, pikkelöidyllä porkkanalla sekä vermisellillä ja lusikoi pinnalle hiukan sweet chili kastiketta. Lopuksi muutama avokadoviipale ja 3-5 isoa katkarapua. Nosta riisipaperin reuna täytteiden yli ja sulje paketti taittamalla sivut sisäänpäin. Varo, sillä riisipaperi repeää helposti. Jatka pyörittämistä kunnes paketti on nätisti rullalla. Tee seuraavat kunnes kaikki riisipaperiarkit on käytetty.
Nautitaan hyvässä seurassa maustekastikkeisiin dipaten.



Vihreä nuoc cham kastike

3 rkl limettimehua
2 rkl sokeria
1 dl vettä
2,5 rkl kalakastiketta
chilihiutaleita
1 solo valkosipuli
3 rkl tuoretta korianteria

Laita kaikki ainekset kapeaan korkeaan kulhoon ja aja hienoksi sauvasekoittimella.


Maapähkinäkastike

1,2 dl maapähkinävoita
1.5 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl limettimehua
1,5 tl raastettua inkivääriä
1 solo valkosipuli
0,5 tl seesamiöljyä
2 tl tuoretta korianteria

Laita kaikki ainekset kapeaan korkeaan kulhoon ja aja hienoksi sauvasekoittimella. Jos kastike tuntuu kovin paksulta, sitä voi hiukan ohentaa vedellä.


4 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Nämä rullat eivät jätä ketään kylmäksi. Niin terveellistä ja kaunista ruokaa. Kiva ohjelmanumero vieraille kun saavat itse rullata sisään omat suosikkiaineksensa. Ja ne kastikkeet...taivaallista!

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyviä olivat, kyllä vain. Tällaiset ovat kivaa askartelua ja mielenkiintoisia uusia makuja. Katkiksen sijasta/lisäksi vietnamilaiseen makumaailmaan sopisi myös "karkkipossu"
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2014/07/lions-and-tigers-and-bears-oh-my_11.html

Kaura kirjoitti...

Helsingissä on Ravintola Rulla, josta saa näitä mitä erilaisimmilla täytteillä. Juuri eilen maistelin Tofu/Rapu/Lohi versioita. Nämä näyttävät hyviltä, ja ravut sopivat näihin tosi hyvin. :)

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Kaura
Mielenkiintoista. Kiitos kun kerroit. Pitää joskus käydä siellä lounaalla. Muuten se on sen verran sivussa normaaleilta reiteiltäni, etten ole edes huomannut.