lauantai 9. heinäkuuta 2016

Retiisi-wontonkeitto



Lämmin ilmamassa karkasi Helsingin yltä ja sää muuttui viileämmäksi ja sateiseksi. Ruokaa miettiessä tuli mieleen joku lämmin keitto ja päätimme tehdä keiton, jossa on possutäytteisiä wontoneita. Liekö ruoka sitten korealaista, kiinalaista tai thaimaalaista alkuperää, sitä en osaa sanoa, mutta tähän reseptiin on poimittu ideoita ja makuja useista eri lähteistä ja sitten ne on fuusioitu rapeiden retiisien kanssa epätrendikkäässä keittiössä.



Wonton-retiisikeitto

Keittoliemi

1,5 l               kanalientä
1 rkl              öljyä
n. 2 cm          pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1-2                valkosipulinkynttä raastettuna
2                    uuden sadon sipulia kahteen osaan leikattuna
                      valkopippuria maun mukaan (pari rouhaisua)
(n. ½ tl)         suolaa maun mukaan
(n. 1 tl)          ruokosokeria maun mukaan

Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä valkosipuli ja inkivääri. Kaada kanaliemi kattilaan ja lisää sinne sipulit ja mausteet. Anna porista hiljaa 20-30 minuuttia samalla kun täytät nyyttejä. Kun keitto on valmis niin nosta pois sipulit. Ne ovat tehtävänsä tehneet.

Possutäytteiset wontonnyytit

1 pkt              wontonlevyjä ( 200 g / noin 40 kpl )
250 g             possun jauhelihaa
1                    munankeltuainen
1                    valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl                tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl                vähäsuolaista soijakastiketta
1,5 tl             riisiviinietikkaa
½ tl               seesamiöljyä
                      chilihiutaleita myllystä maun mukaan
                      suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Sekoita kaikki aineet kulhossa keskenään. Tämä määrä täytettä on juuri sopiva määrä paketilliselle wontoneita.


Wontonnyyttien täyttäminen

Avaa wontonpaketti ja ota sieltä käsittelyyn yksi ohut wontonlevy kerrallaan. Peitä paketti kostealla liinalla etteivät ohuet pastalevyt pääse kuivumaan.

Kostuta pastalevyn reunat vedellä ja laita keskelle levyä pieni teelusikallinen täytettä. Taittele wonton kiinni kuvan osoittamalla tavalla. Keitä laakeassa kattilassa vettä ja kypsennä wontonnyytit siinä 10 wontonia kerrallaan. Kun ne nousevat pinnalle, keitä niitä vielä noin 3 minuuttia ja nosta sitten reikäkauhalla lautaselle.


Lisäksi lautasille
                      Retiisinlehtiä (tai paksoita tai pinaattia tai kiinankaalia)
                      sipulinvarsia hienonnettuna
                      (tuoretta korianteria riivittynä)
1 nippu          retiisejä neljään osaan lohkottuna


Annoksen kasaaminen

Asettele lautasille retiisinnaatit/paksoin/kiinankaalin/pinaatinlehdet. Jos käytät paksoita tai kiinankaalia, niin voit nopeasti ryöpätä sen ennen lautaselle laittoa. Nosta wontonnyyttejä ja retiisinpaloja niiden päälle ja kaada uudelleen kiehautettu keitto niiden päälle. Ripottele annoksen päälle hienonnettua sipulinvartta (ja riivittyä korianteria). Jos ihmettelette miksi korianteri on suluissa, niin se johtuu siitä, että en muistanut ostaa sitä. Se toimii varmasti tässä keitossa, mutta ei ole mitenkään välttämätön. Laitoin sen mukaan reseptiin kuitenkin.


2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

No nam! Pakko laittaa to do-listalle. Ja niin kauniita won toneja <3

Tuplaespresso kirjoitti...

Rapeat retiisit naatteineen oli tässä ihan ykkösjuttu :)