tiistai 26. heinäkuuta 2016

Ihan parasta focacciaa




Osallistuimme viikonlopun maalaustalkoisiin muonittajina ja tuorekasvisten sekä grilliruokien seuraksi tein ison focaccian hiilarihimon tyydyttämiseksi. Sovelsin paria delicious –lehden ohjetta ja sain niistä hyvän perusreseptin, jolla tulee todella maukasta leipää. Talkooväki söi oliivi-rosmariinifocaccian, me nautimme seuraavana päivänä tomaatti-basilikafocacciaa. Molempi parempi ja paistopäivänä ihan parasta.


Ihan paras focaccia
Aineksista tulee yksi leipä, joko oliivi-rosmariini tai tomaatti-basilika.

500 g vehnäjauhoa
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
15 g (noin puolitoista pussia) kuivahiivaa
3/4 dl oliiviöljyä
3 dl lämmintä (n 42°C) vettä

oliivi-rosmariinifocaccia
1 tölkki kivettömiä oliiveja
muutama oksa tuoretta rosmariinia
1-2 rkl oliiviöljyä
karkeaa suolaa (Maldon)

                      tomaatti-basilikafocaccia
                      500 g terttukirsikkatomaatteja
                      1-2 rkl oliiviöljyä
                      karkeaa suolaa (Maldon)
viimeistely
                      1 ruukku tuoretta basilikaa
                      puolen sitruunan mehu
                      hiukan oliiviöljyä
                      suolaa ja mustapippuria

Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola, sokeri sekä kuivahiiva. Lisää öljy ja sekoita se jauhoseoksen joukkoon. Lisää vesi kolmessa erässä ja sekoita. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia jotta se saa sopivan sitkon. Jätä taikina peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, ota se kulhosta ja alusta sitä vielä hetki. Levitä taikina tasaiseksi levyksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja jätä kohoamaan noin 30 minuutiksi. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen (200 astetta kiertoilma).

oliivi-rosmariini: Painele leivän pintaan pieniä kuoppia, joihin painat rosmariinitöyhdön tai oliivin. Lopuksi pirskottele leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa.

tomaatti-basilika: Leikkaa tomaattitertut hiukan pienemmiksi ja paina ne varovasti taikinaan. Pirskottele leivän pinta oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa.


Paista focacciaa ensin 220 asteessa (200 astetta kiertoilma) 10-15 minuuttia kunnes pinta saa väriä. Laske sitten lämpö 200 asteeseen (180 astetta kiertoilma) ja paista vielä 20 minuuttia. Jäähdytä leipä kädenlämpöiseksi.

Tomaatti-basilikaleipää varten valmista lopuksi basilikapesto. Hierrä morttelissa basilikat tahnaksi karkean suolan kanssa. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla ja lisää sen verran oliiviöljyä, että peston voi pirskottaa focaccian päälle.


4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuo näyttää tosi kivalta, että tomaatit ovat terttuina leivällä!

Kaura kirjoitti...

Tämä menee to do-listaan. Näyttää ihanalle.

Maikki kirjoitti...

Näyttää todella herkulliselta! Foccaccia on kyllä siitä kiitollinen herkku, että siihen voi laittaa mitä vaan. Yllättävän hyvä yhdistelmä on tummat viinirypäleet + rosmariini + merisuola. Ja tietysti paljon hyvää oliiviöljyä :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Campasimpukka
Hauskan näköisiä, mutta totta puhuen kantoja ei meinannut saada irti enää kun tomaatit oli paistettu :)

Kaura
Perusresepti toimii melkein minkä tahansa päälisen kanssa.

Maikki
Tummista viinirypäleistä tulee ihana makea kontrasti merisuolalle.