maanantai 25. huhtikuuta 2016

Vinkki Vapuksi: Muna-anjovispizza



Muna-anjovisleipähän on klassikko, jota en tässä tarkemmin esittele. On vaan olemassa aamuja tai päiviä, jolloin leivän päällä olevat irtonaiset hienonnetun munan palaset eivät pysy paikoillaan leivän päällä, kun sitä mahdollisesti tärisevin käsin yritetään siirtää suuhun asti. Jos tällainen tilanne on ennakoitavissa, esimerkiksi Vappuna, niin siihen voi varautua ennakolta. Edellisenä päivänä tai aiemmin samana päivänä voit valmistaa suolaisen, rasvaisen(?) ja ravitsevan pizzan. Kun on sen aika, niin riittää kun saat pizzan hetkiseksi mikroon. Se ei ole huono myöskään kylmänä, kuten useimmat muutkin omatekoiset pizzat. Jos pizza maistuu myös kylmänä, vaikka se olisikin eilistä, niin kokki on onnistunut.



Muna-anjovispizza

Pizzataikina

3 dl               vehnäjauhoja
1 ps (11 g)    kuivahiivaa
hyppysellinen suolaa
1 dl 42 C       vettä eli siis lämpimämpää kuin ihon lämpö, mutta ei kuumaa. 
                     (Ei tarvitse mitata lämpömittarilla)
0,5 dl             oliiviöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa ja lisää niihin sormella sekoittaen ensin vesi ja sitten oliiviöljy. Vaivaa eli möyhennä taikinaa ja anna sen sitten nousta liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa 15-30 minuuttia sillä aikaa, kun otat esiin pizzan päälliset eli täytteet.

Kun taikina on kohonnut, niin painele sitä taas käännellen, jotta ylimääräinen ilma poistuu taikinasta. Kumoa taikina leivinpaperille ja kauli se ohueksi uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta paperi taikinalevyineen pellille ja päällystä se.

Päällysteet

3 rkl              ketsuppia
1 rkl              tomaattipyreetä
1 tl                soijakastiketta
1 tl                Worcestershirekastiketta
(pari tippaa tabascoa)
mustapippuria myllystä
1 tlk              anjovisfileitä
(pari kevätsipulia ihan ohuina viipaleina)
4 - 6              raakaa kananmunaa
hienoa merisuolaa
150 g             mozzarellaraastetta

Laita uuni lämpiämään 260 asteeseen.

Avaa anjovistölkki ja valuta ylimääräinen liemi pois. Ota kananmunat esille. Laita pizzan keskelle ketsuppia, tomaattipyreetä, soijakastiketta ja Worcestershirekastiketta sekä rouhittua mustapippuria ja sekoita ne ruokalusikan pohjalla ympyröitä tehden. Laajenna ympyröitä, kunnes kastiketta on koko pizzapohjan alalla. Ketsuppi on makeampaa kuin pyree. Niiden oikea suhde riippuu omasta makuaististasi. Tarvittava määrä riippuu pizzapohjasi koosta. Laita ensin esimerkiksi 3 rkl ketsuppia ja 1 rkl pyreetä. Jos loppuu kesken, niin lisää ketsuppia ja/tai pyreetä. Seuraavalla kerralla osaat säätää suhteen oman suusi mukaiseksi. Rohkeat voivat lisätä myös tabascoa.

Nostele sitten anjovikset pizzalle niin, että ne ovat tasaisesti koko pizzan alalla. (Ripotele kevätsipulit pizzalle.) Sitten riko kananmunat yksi kerrallaan ja valuta ne keltuainen ehjänä pizzalle. Riko munat tasaisesti eri puolille niin, että mahdollisimman suurella alalla on munaa. Voit maustaa tässä vaiheessa munat suolalla ja pippurilla. Ripottele sitten mozzarellaraaste tasaisesti kaiken komeuden päälle ja laita pizza uuniin n. 12 minuutiksi. Kun väri on hyvä, niin nosta pelti uunista ja anna pizzan jäähtyä pellin päällä. Näin pohjasta tulee rapsakampi.

Paloittele valmiiksi ja laita jääkaappiin odottamaan aamua. Lämmitä hetki mikrossa tai nauti kylmänä (siman tai muun) raikkaan juoman kera. Hauskaa Vappua!!


3 kommenttia:

Rva Raadelmasta kirjoitti...

Hieno idea! Pakko kokeilla, kiitos :)

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Mahtiresepti :) Lienee varma valinta vapuksi!

M kirjoitti...

Kun päällystää niin, että voi paloitella pieniksi suupaloiksi ja joka palassa on vähän kaikkea, niin on loistava piknikeväs tai skumpan kanssa muuten vaan tarjottava.