perjantai 1. huhtikuuta 2016

Paistettua kuhaa Mannerheimin tapaanSuomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim on jättänyt jälkensä historiaan paitsi sotilaana ja valtiomiehenä, myös hyvän ruoan ja ruokakulttuurin ystävänä. Marskin ryyppy, joka nautitaan läikyttämättä ääriään myöten täytetystä snapsilasista, on monelle tuttu. Mikkelissä sijaitsi sodan aikana päämaja ja Mikkelin Klubilla tätä salaisella reseptillä valmistettua juomaa on nautittu ylipäällikön pöydässä. Monia Mannerheimin aikaisia ruokalajeja esitellään Risto ja Ritva Lehmusoksan kirjassa Mannerheimin pöydässä. Siinä luodaan katsaus historiaan ja ruokakulttuuriin tämän merkittävän henkilön oman historian kautta. Helsingin ravintoloissa on monissakin tarjottu Marskin nimeä kantavia ruokalajeja ja tämä kirjassa esitelty kalaruoka ”Paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan” on kirjan mukaan ravintola Savoyn ohjeen mukaan valmistettu.


Paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan (neljälle hengelle)

4                                          kuhafilettä
                                            suolaa
                                            valkopippuria myllystä
                                            korppujauhoja
                                            voita

Mausta kuhafileet, leivitä ne korppujauhossa ja paista runsaassa voissa kypsiksi. Olisin halunnut käyttää kuhafileitä, jotka olisivat suomustettuja ja joissa olisi siis nahka tallella. Sellaisia en kuitenkaan saanut mistään, joten oli tyytyminen nahattomiin fileisiin.


Piparjuurivoi

4 rkl                                    raastettua piparjuurta
4 rkl                                    voita

Hauduta piparjuuriraaste voissa pehmeäksi.


Herkkusienikastikkeen kohdalla iski uskonpuute. Minusta 100 g herkkusieniä, jotka viipaloin reiluiksi viipaleiksi lohkomisen sijaan, ja 8 desilitraa kermaa, vaikutti minusta hieman epäsuhtaiselta (anteeksi Savoy), joten päätin kokeilla puolella määrällä kermaa ja puolitin samalla varmuuden vuoksi myös jauhojen määrän. Hyvän makuista kastiketta tuli siitäkin kelpo määrä, joten käytin muunneltua versiota. Sieniä olisi voinut olla tuplamääräkin eli 200 g. Vertailun vuoksi ruotsalaisen kokin Magnus Nilssonin kuhareseptissä, jossa ei tosin käytetty jauhoja, sieniä oli noin 800 g ja kermaa 2 ruokalusikallista. Totuus kai on siellä jossakin näiden kahden välissä. Tässä kuitenkin kirjan resepti.

Herkkusienikastike

100 g                                   tuoreita herkkusieniä
2 rkl                                    voita
2 rkl                                    jauhoja
8 dl                                     kuohukermaa
                                           suolaa
                                           valkopippuria myllystä

Leikkaa herkkusienet lohkoiksi ja käristä niitä kattilassa kuumassa voissa, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele päälle jauhoja ja sekoita. Lisää kattilaan kerma ja keitä kunnes kastike alkaa saostua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita kuhafileen päälle runsas lusikallinen piparjuurivoita. Tarjoa herkkusienikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.


Kaikin puolin maittava ruoka. Ei mikään ihme, että Marski tykkäsi ja ravintolat ovat tähän päivään saakka pitäneet sen listoillaan.


korjaus:

Kommenteissa on kerrottu Savoyn keittokirjan ainekset, jotka lienevät enemmän oikein kuin Lehmusoksan keittokirjassa.
Herkkusienien määrä on 500 g ja kermaa 4 dl.
Piparjuurta on vain puolet voi määrästä.5 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Klassikko tosiaan! Näitä pitäis muistaa tehdä useammin, mutta jotenkin ne vaan jää...

Anonyymi kirjoitti...

Juu, kyllä tuo 100 g sieniä ja 8 dl kermaa kuulostaa kieltämättä aika epäsuhtaiselta :D Hyvän näköistä!

M kirjoitti...

@Antti
Usein sitä miettii, että onhan tuokin jo laitettu ja lähes yhtä usein yllättyy,kun mietti että milloinkas sitä sitten viimeksi syötiin... Klassikko on klassikko koska se vaan on hyvää!
@Anonyymi
Resepti esiintyy useilla nettisivuilla. Ehkä mä vaan en osaa tai ymmärrä...

Anonyymi kirjoitti...

Lehmusoksan kirjassa on virhe, joka on kertautunut eri blogien kopioidessa sieltä tämän reseptin. Teillä sentään mietittiin että ei se nyt ihan noin voi mennä. Ei se menekkään. Savoyn keittokirjassa on oikea resepti jossa annetaan määriksi 500 g herkkusieniä ja 4 dl kermaa. Piparjuurivoin suhdekkaan ei ole 1:1 vaan piparjuurta on puolet voin määrästä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Lisään tekstiin huomautuksesen katsoa kommenttisi.