perjantai 8. huhtikuuta 2016

Täydellinen pihvi Marco Pierre Whiten tapaanHauska yhteensattumien summa sai aikaan tämän reseptin tänne. Australian Master Chefissä kolmen Michelin-tähden kokki Marco Pierre White näytti, kuinka hän kotioloissa kokkaa täydellisen pihvin. Hän laittaa pihvinsä italialaiseen tai kreikkalaiseen tapaan käyttäen oliiviöljyä, rosmariinia, suolaa ja sitruunaa. Italiassahan grillattu pihvi on juuri sitä: grillattu pihvi. Italialaiset ystäväni kokivat kulttuurishokin, kun he Helsingissä tilasivat ravintolassa pihvin ja sen kanssa samalla lautasella tarjottiin pyytämättä ja yllättäen kaikenlaisia vihanneksia ja kastikkeita tai maustevoita. Hehän olivat tilanneet pihvin. Italiassa lisäkkeet tilataan erikseen, paitsi erikoisannosten yhteydessä. Samana päivänä, kun kokkiohjelma tuli ulos oli Stockmannin Hullujen Päivien tarjouksessa australialainen pihvikarjan ulkofilee makurasvalla eli juuri sitä, jota ohjelmassa käytettiin. Kohtalon yhteys oli selvä ja siispä lihaostoksille mainittuun tavarataloon. Maestron ohje löytyy toissapäivän eli keskiviikon 6.4. (kausi 7, jakso 55) Australian Master Chef –jaksosta. Näin se meni:


Täydellinen pihvi

2 kpl              australialaisen pihvikarjan ulkofileepihvejä
oliiviöljyä
suolaa
tuoreen rosmariinin lehtiä
sitruunan mehua

Ota pihvi ajoissa huoneenlämpöön. Kuumenna parilapannu liedellä. Parilan tulee olla todella kuuma, sillä se jäähtyy, kun sille asetetaan pihvit ja pihvien pinta ei ruskistu. Sivele parila oliiviöljyllä jotta pihvit eivät tarttuisi siihen. Pihvit tarttuvat myös liian kylmään parilaan. Hiero pihvien pinta oliiviöljyllä ja ripottele niille suolaa. Paista pihvejä Marcon ohjeen mukaan 5 minuuttia öljytty puoli alaspäin. Minulla hermot pettivät 4 minuutin kohdalla, sillä pelkäsin pihveistä tulevan ylikypsiä. Sivele yläpinta öljyllä, käännä pihvit ja 40 sekunnin kuluttua sammuta liesi. Onneksi lopetin kelloon tuijottamisen ja käänsin pihvini.  Siirsin myös parilapannuni sivuun kuumalta kaasulieden ”levyltä” ja näin sain pelastettua pihvit pahemmalta.

Tarkkojen minuuttimäärien noudattaminen tässäkin edellyttää, että kaikki olosuhteet ovat vakioita, kuten pihvin paksuus ja lähtölämpötila, parilan laatu ja kuumuus. Siksi aina oma harkinta on paikallaan ja ohjeiden mukaiset ajat ovat – ohjeellisia. Laita käännön jälkeen pihvin pinnalle muutama rosmariinin lehti ja ripottele vähän sormisuolaa. Rosmariinin tarkoitus on antaa tuoksua ja makua, mutta ei dominoida. Anna pihvien kypsyä loppuun parilan jälkilämmöllä, jolloin ne pysyvät lämpiminä ja samalla vetäytyvät. Älä kuitenkaan unohda niitä sille tai lopputulos saattaa olla jopa very well done. Hiero pihvien pinnalle sitruunaa ennen tarjoilua. That’s it!

Nautimme pihvimme marinoitujen porkkanalastujen, litistettyjen perunoiden ja niiden päälle viipaloidun kevätsipulin kanssa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Marcon pihvihän oli todella paksu ��

Tuplaespresso kirjoitti...

Niin oli. Paistoaika pihvin mukaan :)