torstai 21. huhtikuuta 2016

Lohikalasoppaa




Helpoimmin kaupoissa ympäri valtakuntaa lienee saatavissa lohta, siis sitä norjalaista kasvatettua lohta. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole. Hyvä että edes jotakin kalaa, vaikka toki soisi kalojen olevan kotimaista alkuperää. On norjalainenkin lohi lähempänä lähiruokaa kuin esimerkiksi aasialainen pangasius. Lohesta ja katkaravuista tulee hyvä kalakeitto ja olemme varmaan joskus ennenkin postanneet reseptejä sellaisista. Päivän keitto syntyi seuraavasti:


Kalakeitto lohesta

400 g             ruodotonta lohta ilman nahkaa
karkeaa merisuolaa
valkopippuria myllystä
sokeria
1 rkl              voita
1 rkl              oliiviöljyä
1                    porkkana viipaloituna
1 pieni           sipuli karkeana silppuna
1                    pieni fenkoli hienonnettuna
2 dl                kuivaa valkoviiniä
1 l                  kiehuvaa vettä
1,5 rkl           kalafondia
1                    kasvisliemikuutio
1 l                  vettä
6                    maustepippuria
6                    valkopippuria
1/4 tl             chilihiutaleita
500 g             kiinteää perunaa kuorittuna
1                    kevätsipuli viipaloituna
1/2                 nippua tilliä hienonnettuna
180 g             katkarapuja
1 dl                kermaa
1 rkl              voita

Mausta lohi reilusti karkealla merisuolalla. Ripottele sille pari hyppysellistä hienoa sokeria ja jauha pari rouhausta valkopippuria myllystä. Anna maustua jääkaapissa mielellään ainakin pari tuntia.

Kuumenna kattila ja laita sinne voi ja oliiviöljy. Kuullottele siinä viipaloitu porkkana, silputtu sipuli ja hienonnettu fenkoli. Lisää valkoviini kattilaan ja anna kiehua kunnolla. Lisää fondi ja liemikuutio ja kaada kuuma vesi kattilaan. Laita joukkoon myös pippurit ja chili. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää sitten kattilaan kuoritut ja karkeasti kuutioidut perunat. Keitä 10 15 minuuttia, kunnes perunat ovat sopivan kypsiä. Kokeile niitä terävän veitsen kärjellä. Kun ne tuntuvat hyviltä lisää kattilaan kevätsipulin viipaleet, 2/3 osaa tillistä ja katkaravut. Voit lisätä ne suoraan pakkasesta. Ota hetkeksi sivuun levyltä ja anna katkisten sulaa ja lämmetä.

Kuumenna uudelleen lähes kiehuvaksi ja lisää sitten kerma ja paloiteltu lohi, josta sulamattomat suolarakeet on pyyhitty pois. Siirrä sivuun levyltä ja sekoittele varovasti ja anna kalan lämmetä rauhassa. Lisää lopuksi ennen tarjoilua nokare voita.


Ei kommentteja: