sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Parsasta pikaruokaa: Parsapesto > Parsapestopasta


Espanjalaiset parsat näyttivät niin kauniilta, että sorruin heräteostokseen ja heitin ruokakoriini sellaisen puolen kilon paketin. Siihen määrään mahtui ohuita parsoja yli 30 kappaletta. Food & Wine –lehti pelasti miettimiseltä, mitä parsoista valmistaisi. Nämä olivat kuin tehdyt siihen, että varsista tulee parsapestoa ja nuput käytetään parsapestopastan koristeiksi. Kun kaiken lisäksi kaapissa sattui olemaan alkuperäisen reseptin mukaista linguinia (vaikka ei kuitenkaan täysjyväpastaa), se oli siinä. Koska pestoa kuumenneta, espanjalaiset parsat piti huuhdella huolellisesti ennen ruoanvalmistusta. Varsia jäi jäljelle noin 300 grammaa sen jälkeen kun olin napsaissut nuput pastan koristeeksi ja taitellut varsien alaosasta pois kuivahkon ja puisevan osan.Parsapestopastaa
(neljälle)

500 g nippu vihreää parsaa
2 valkosipulinkynttä
70 g (noin 1 dl) pinjansiemeniä
50 g (noin 1,5 dl) raastettua Parmesaania
1,2 dl hyvää oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl sokeria
mustapippuria myllystä
300 g linguini –pastaa (tai spagettia)

Huuhtele parsat, leikkaa nuput erikseen ja taita varsista pois puiseva alaosa joka ei kelpaa syötäväksi. Leikkaa varret parin sentin pätkiksi. Laita yleiskoneen kutteriin kuoritut valkosipulinkynnet ja pyöräytä ne silpuksi. Lisää pinjansiemenet ja käynnistä kone taas hetkeksi. Lisää Parmesaani ja sekoita. Kun pesto on tasalaatuista, lisää parsanpalat ja käytä konetta kunnes kaikki parsanpalat on hienonnettu. Koneen edelleen käydessä lisää oliiviöljy ja kun pesto on tasaista, mausta suolalla, sokerilla (parsa tarvitsee hiukan sokeria kitkeryyden taittamiseksi) ja mustapippurilla.

Kuumenna isossa kattilassa 3 litraa vettä ja 3 rkl suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pastan joukkoon parsannuput kaksi minuuttia ennen kuin pasta on määrä olla valmista. Ota erikseen mukillinen pastan keitinvettä ennen kuin valutat pastan. Kaada valutettu pasta takaisin kattilaan, lisää pesto sekä keitinvesi ja sekoittele kunnes pasta on kokonaan lämpimän kastikkeen peitossa. Tarjoile heti.


4 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Ihanaa, parsakausi käyntiin!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kovasti odotellaan kotimaisen parsakauden alkua :)

Kaura kirjoitti...

Nam! Parsakautta on odotettu hartaasti. Kauniin värinen Aalto- vaasi muuten!

Tuplaespresso kirjoitti...

Nam, todellakin. Luulin ostaneeni mustan Aalto -vaasin, mutta virallisesti se on kuulemma tummansininen...