sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Frozen Elsa ja sininen jäätelö lastenkutsuille



Pienten prinsessojen suuri idoli on nyt Frozen –elokuvasta tuttu Elsa, niin myös pikku Inarin, joka täytti 4 vuotta ja synttäriteema oli – mikäs muukaan kuin – Frozen. Siihen piti kehittää päivän sävyyn sopiva sininen jäätelö.

Frozen –teemaan minulla oli turkoosinsinistä Dr Oetkerin elintarvikeväriä viime itsenäisyyspäivän leipomuksista, mutta sellaisenaan se on ehkä vähän liian turkoosia. Lisäksi jäätelöön pitää saada makua, mieluummin jotain sellaista jota ei heti tunnista lajilleen. En periaatteessa käytä esansseja tai muita makuaromeja, joten jäätelön maku pitää saada aikaan hedelmistä tai marjoista. Siniset vaihtoehdot olivat mustikka, mustaherukka ja karhunvatukka, joista päädyin jälkimmäiseen ja lisäsin mukaan passionhedelmää. Yhdessä näistä tuli ihan toimiva ”satumaku”. 

Sitten vielä väri. Sininen marja antaa oman sävynsä, mutta ”sinisyydestään” huolimatta ne ovat aika punavioletteja. Näin ollen marjasosetta ei voi käyttää kovin paljoa, jos haluaa valmistaa sinistä jäätelöä. Lisäksi, kun olin päättänyt käyttää jäätelönvalmistukseen myös hiukan jogurttia, sen happamuus muuttaa marjojen sisältämän antosyaanin sävyä. Lopulta löysin kohtalaisen kelvolliset sekoitussuhteet. Reseptin ainesten määrä oli vähän liian iso jäätelökoneeseeni, vaikka siinä on kaksi jäädytyskulhoa. Näin ollen pakastin loput ihan tavallisessa laakeassa pakasterasiassa ja hyvää siitäkin tuli. Tätä varten ei siis ole ihan pakko hankkia jäätelökonetta.

Tarjoiltaessa viimeistelin annokset hyppysellisellä satupölyä, eli paukkukarkkirakeilla, jotka suussa poksuvat ja ritisevät.  Paukkukarkkirakeet ostin Bravo Delistä Tehtaankatu 12:sta.

Aikuiset kehuvat kohteliaisuudesta, mutta lapset vain silloin jos oikeasti tykkäävät. Tämä satujäätelö sai vuolaat kehut sekä synttärisankarilta että kavereiltaan.


Frozen Elsan sininen jäätelö

makukastike
250 g karhunvatukoita
0,5 dl valkoista hienoa sokeria
2 kypsää (=ryppyistä) passionhedelmää

jäätelö
5 dl (laktoositonta) kuohukermaa
6 munankeltuaista
1,5 dl valkoista hienoa sokeria
280 g (=2 dl) glukoosisiirappia
1,5 dl (laktoositonta) jogurttia
turkoosinsinistä nestemäistä elintarvikeväriä (Dr Oetker)
2 liivatelehteä
2 rkl kuohukermaa



 lisäksi 
valkoisia ja hopeisia nonparelleja
valkoisia sokerilumihiutaleita
paukkukarkkirakeita

Valmista ensin makukastike. Laita korkeaan astiaan karhunvatukat sekä sokeri ja aja ne soseeksi sauvasekoittimella. Halkaise passionhedelmät ja lisää sisus marjasoseen joukkoon. Paseeraa sose tiheän siivilän läpi toiseen kulhoon ja lopuksi heitä pois siivilään jääneet siemenet.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi.

Laita toiseen (riittävän isoon) kulhoon munankeltuaiset, sokeri sekä glukoosisiirappi ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon ensin kermavaahto ja sen jälkeen jogurtti. Lisää noin 1 dl makukastiketta ja sekoita hyvin. (Jäljelle jäänyttä makukastiketta voi käyttää myöhemmin vaikka aamujogurtin maustamiseen.) Jäätelömassa on nyt melko punaviolettia, joten sitä pitää sävyttää sinisemmäksi turkoosilla elintarvikevärillä. Lisää väriä varovasti, noin puoli teelusikallista kerrallaan ja sekoita välillä hyvin. Lopeta siinä vaiheessa kun seos on sopivan sininen.


Kuumenna 2 rkl kermaa kiehumispisteeseen mikrossa, purista kylmässä vedessä pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan kermaan haarukalla sekoittamalla. (Tarjottaessa liivate estää kotijäätelöä sulamasta liian nopeasti.) Sekoita liivateseos huolella jäätelömassan joukkoon.

Kaada massa jäätelökoneeseen ja tee jäätelö koneen ohjeen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voit kaataa jäätelömassan laakeaan astiaan ja laittaa astian peitettynä pakastimeen vähintään 5-6 tunniksi. Sekoita jäätelöä pariin kertaan pakastuksen aikana jotta se pakastuu tasaisesti.

Tarjottaessa viimeistele jäätelö sävyyn sopivilla sokerikoristeilla ja paukkukarkkirakeilla.


4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Kyllä oli täydellinengrozen-väri jäätelössä!

Nanna kirjoitti...

Apua kun en osaa kirjoittaa...siis FROZEN -väri! :)

Jael kirjoitti...

Itse hieman karsastan tuollaisia värejä ruuissa,mutta onhan tuo Frozen hienoa:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Onhan sininen kieltämättä aika epäilyttävä väri ruoassa, mutta näin jälkkäreissä ja drinkeissä se menettelee :)