perjantai 17. huhtikuuta 2015

Unelmahöttöä vaalikaffeelle, jauhoton suklaakääretorttu


Sunnuntaina on taas vaalipäivä, joskin kansalaisoikeuttaan on voinut käyttää jo viikon verran ja äänestää ennakkoon. Meidän kummankin lapsuudenkodissa äänestämisen jälkeen oli tapana mennä juomaan vaalikahvit ja tapa on säilynyt sukupolvelta seuraaville. Mediassa puhutaan usein (ihan hyvästä syystä) ehdokkaiden tyhjistä lupauksista ja unelmahötöstä. Minä tein unelmahötöstä todellista: unelmaisen pehmeää, suussa sulavaa ja suklaisen herkullista mascarponekääretorttua.

Mascarpone-suklaakääretorttu (pienin muutoksin) perustuu todellisen suklaataiturin, pariisilaistuneen ruokatoimittaja Trish Deseinen reseptiin. Kääretortussa on runsas suklaan maku, mutta siitä huolimatta kokonaisuus ei ole kovinkaan makea. "Très bon", kommentoi M.

Vaalikaffeelle gluteenitonta, mutta käsin (tai ehkä mieluummin lusikan) kosketeltavan konkreettista unelmahöttöä, olkaapa hyvät. Ja mikä parasta, tämän leivonnaisen gluteenittomuuteen ei ole tarvittu ainoatakaan erikoistuotetta, gluteenitonta jauhoa, psylliumia tai mitään muutakaan mitä ei olisi saatavilla koska tahansa mistä tahansa lähikaupasta.




"Unelmahöttö" eli mascarpone-suklaakääretorttu

6 munaa
180 g sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
100g tummaa suklaata (Fazerin taloussuklaa toimii hyvin tässä)
100 g voita
2 dl kuohukermaa
100 g mascarponea
ripaus suolaa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaamisen loppuvaiheessa lisää ripaus suolaa sekä 30 g sokeria. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset lopun sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kaakaojauhe keltuaisvaahtoon ja kääntele se varovasti vaahdon joukkoon. Kääntele vielä valkuaisvaahto keltuaisvaahtoon, levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä torttupohjaa noin 15-20 minuutin ajan kunnes se on kiinteytynyt, mutta edelleen hiukan joustava. (Itse asiassa tämä on jonkinlainen makea kaakaomunakas?) Laita kypsän kääretorttulevyn päälle toinen leivinpaperi ja kääri levy rullalle.

Sulata kattilassa tai mikrossa voi sekä pieniksi paloiksi pilkottu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen jäähtyä sen verran että sillä on helppo kuorruttaa kääretorttu. Vatkaa keskenään kerma ja mascarpone tanakaksi vaahdoksi.

Kun kääretorttulevy on jäähtynyt, avaa se ja irrota varovasti paperista. (Minulta oli jo usko loppua, kun taikina oli takertunut niin tiukkaan kiinni leivinpaperiin. Varovasti hiljalleen vähän kerrallaan ohuella teräslastalla auttamalla se kuitenkin lopulta irtosi lähes ehjänä.) Levitä mascarponevaahto tasaisesti kääretorttulevylle ja rullaa siitä kääretorttu. Valuta suklaakuorrutus kääretortun päälle ja laita torttu jääkaappiin vetäytymään vähintään kuudeksi tunniksi ennen kuin se on syötävissä.

Ei kommentteja: