sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Lyonilainen perunakakku


Lyonilaisen perunakakun resepti on Michel Roux jr:n käsialaa. Eri työvaiheiden aikana tämän ruokalajin perunoille tapahtuu kuten jouluiselle perunalaatikolle: perunan (ja myös sipulin) tärkkelys muuttuu sokereiksi ja perunakakusta tulee ihanan makea ilman murustakaan lisättyä sokeria. Perunakakku sopii kaikenlaisten liha- ja kalaruokien lisukkeeksi ja se on valmis nautittavaksi melkein heti paistamisen jälkeen, mutta vielä paremmaksi se muuttuu jos sen annetaan vetäytyä rauhassa seuraavaan päivään ja sitten lämmittää.





Lyonilainen perunakakku

4 isoa uuniperunaa (esim Rosamunda)
2 isoa keltasipulia
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl voita vuoan voitelemiseen
1 iso kananmuna
2 rkl creme fraichea (ei kevyt!)
muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia tarjoiluun

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja kypsennä siellä uuniperunoita noin 1,5 tuntia tai kunnes ne ovat täysin pehmeät. Perunoiden tulee olla laadultaan mahdollisimman jauhoisia. Jäähdytä perunat, halkaise ne ja lusikoi sisus kulhoon. Viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi ja hauduta niitä ruokaöljyssä pannulla miedolla lämmöllä 30-45 minuuttia kunnes sipulit ovat täysin pehmeitä ja kullankeltaisia. Jos sipulit tuntuvat kuivuvan liikaa, pannulle voi lisätä tilkan vettä.

Murskaa uuniperunoiden sisus haarukalla, mutta älä liikaa. Massan tulee olla jokseenkin karkeaa. Vatkaa muna kevyesti ja sekoita siihen creme fraiche. Kaada seos perunasurvoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää perunasurvokseen haudutetut sipulit ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä muskottipähkinällä ja kääntele kaikki vielä kunnolla sekaisin.

Voitele irtopohjavuoka voilla ja tasoita perunaseos vuokaan. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Lisää tuore timjami tarjoiluvaiheessa perunakakun pinnalle.


2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tätä pitää kokeilla heti, kun Tour de France alkaa!

Tuplaespresso kirjoitti...

On sitten melkoisen täyttävää tavaraa :) Annoksesta tulee perunalisäke 6-8 ruokailijalle.