torstai 2. huhtikuuta 2015

Sammakonkoipia ja dippikastikkeita

kuva: Mari Aaltonen

Kaverit järjestivät kummitytölleni synttäribileet pyöreiden vuosien kunniaksi. Yllätysbileet, tai sitten ei. Kyllähän itse juhlakalu oli arvannut jotain olevan tekeillä. Miehensäkin on kuulemma "maailman huonoin valehtelija" (mikä minun naisnäkökulmastani katsoen voitaneen miehelle laskea erittäin positiiviseksi luonteenpiirteeksi). Minä lupauduin tekemään juhliin jotain purtavaa ja mietin, että jotain sellaista sen täytyy olla mitä kukaan ei ole lähiaikoina, tai ehkä koskaan, syönyt. Ja kun juhlien teema oli jokseenkin ranskalaissävytteinen, mikä olisikaan ranskalaisempaa kuin - sammakonkoivet... kvak...

viikon "kala" (tai jotain sinne päin)  14 / 33   sammakko

sammakonkoivet - frog legs - cuisses de grenouille - 田鸡腿 - kikkerbillen - ancas de rana - grodlår


Britit ovat usein halveksivasti nimittäneet ranskalaisia sammakoiksi tai sammakonsyöjiksi. Pilkka tosin sattuu jo omaan nilkkaan, sillä vastikään Britannian Wiltshiressä tehdyistä kaivauksista on löydetty kypsennettyjä sammakonluita, jotka on voitu ajoittaa noin 7000-6000 eaa. Britanniassa siis ilmeisen todistettavasti syötiin sammakonkoipia jo kauan ennen kuin ranskalaiset huomasivat niiden herkullisuuden.

Suomessa sammakonkoipien saatavuus on vähän heikko, mutta suunnistin suoraan Hakaniemen Vii-Voaniin, mistä tiesin niitä löytyvän pakastealtaasta. Kun olin sulattanut pakkaukset ja avasin ne, huomasin sisällön olleen todella hyvin suunniteltu. Jokainen koipipari oli yksittäispakattuna omaan pieneen muovipussiinsa. Sieltä olisi voinut siis ottaa käyttöön vain muutaman koiven, jos ei olisi ollut kerralla mitään isompaa tarvetta.

kuva: Mari Aaltonen

Vaikka juhlien vieraat ovatkin melkoisen kansainvälistä porukkaa, "maata monta nähneet" ja syöneet monenlaista ruokaa, arvelin sammakonkoipien olevan kuitenkin sen verran erikoisia tarjottavia, että kaikesta huolimatta mahdolliset ennakkoluuloihin perustuvat assosiaatiot kannattaa vähentää minimiin. Siitä syystä leikkasin koipiparit kahtia muistuttamaan visuaalisesti enemmän pieniä kanankoipia, joita ne maultaankin muistuttavat. Lisäksi päätin paneroida pinnan ja uppopaistaa koivet, jolloin sammakonkoivissa luontaisesti esiintyvät tummemmat suonet eivät aiheuta tarpeetonta hämminkiä. Vielä ranskalaisteemaan liittyen paneroin ja paahdoin uunissa muutaman puntin vihreitä parsoja (parin vuoden takainen resepti täällä) ja tein näille neljä erilaista dippikastiketta.

kuva: Mari Aaltonen


Friteeratut sammakonkoivet


24 paria sammakonkoipia
3 dl vehnäjauhoa
2 munaa
5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl maitoa
2-3 rkl srirachaa
15 dl panko -korppujauhoja
2 rkl paprikajauhetta

1 rkl currya
2 tl suolaa
0,5 tl cayennea
uppopaistamiseen rypsiöljyä
viimeistelyyn Maldonsuolaa
 

Laita yhdelle syvälle lautaselle vehnäjauhoa,
toiselle sekoitus johon vatkaat keskenään kananmunat, jogurtin, maidon ja srirachan sekä
kolmannelle lautaselle panko -korppujauhoja jotka olet maustanut paprikalla, currylla, suolalla ja cayennella.

Laita öljy lämpiämään 170 asteeseen.

Leikkaa sammakonkoivet erilleen toisistaan ja kasta ne ensin vehnäjauhoon, sitten maustettuun jogurttiin ja lopuksi maustettuihin korppujauhoihin.

Friteeraa koivet (3 paria/6 kpl kerrallaan) 170 -asteisessa rypsiöljyssä 4,5 - 5 minuuttia. Nosta koivet talouspaperille valumaan ja ripottele päälle hiukan sormisuolaa.Cajun-tomaattimajoneesi

1 erä omatekoista majoneesia (tai tölkillinen Hellmansia)
1 tl cajunmaustetta
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl juoksevaa hunajaa
1 tl srirachaa

Gorgonzolamajoneesi

1 erä omatekoista majoneesia (tai tölkillinen Hellmansia)
100 g hyvää Gorgonzolaa muruina
2 rkl maitoa
1 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa


Balsamico-jogurttidippi

250 g maustamatonta jogurttia
2 tl hyvää (min 10-vuotiasta) balsamicoa
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1 tl kuivattua rakuunaa
10 tippaa Tabascoa

Gremolata-jogurttidippi

250 g maustamatonta jogurttia
1 sitruunan raastettu keltainen kuori
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
1/4 tl suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
1 ruukku lehtipersiljaa hienonnettuna
2 tl sitruunamehua5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Kikkerbilleneitä mäkin voisin syärä!

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Oho! Sammokonkoipia en ole edes maistanut, saati tehnyt..

ulla kirjoitti...

Wow! Aika rohkea veto! En ole minäkään vielä sammakkoa syönyt...
Mitä ihmiset pitivät niistä?

Tuplaespresso kirjoitti...

Sammakonkoivet kuulostaa kovin eksoottiselta, mutta maku on melko tavanomainen, ehkä joillekin jopa suoranainen pettymys jos odottaa jotain ihmeellisempää makuelämystä. Kypsennettäessä keittiössä leijuu hiukan kalamainen tuoksu, mutta maku muistuttaa ihan kotoista kanaa.

En tiedä uskalsiko jokainen maistaa näitä (vegaani tms ehkä?), mutta kyllä koivet näyttivät tekevän hyvin kauppansa. Ehkä suurin kokemus on voida sanoa maistaneensa sammakonkoipea?

Jael kirjoitti...

Minä olen kerran maistanut sammakonkoipia ,mutta tiesin sen vasta sen jälkeen kun olin syönyt niitä.Ainoa kertani Pariisissa oli ´7-vuotiaana,ja sain tietää syöneeni sammakkoa.Hyvää oli,kanalle se muistaakseni vähän maistui;D