tiistai 7. huhtikuuta 2015

Piirakka pääsiäislampaan jämistä


Lampaanpaistia tai karitsanviulua tulee joskus hankituksi aivan liian iso pala ja kun pöydässä on ollut sitä samaa lammasta pari päivää, käy kuten jouluruokien kanssa: ensimmäinen päivä on herkkua ja toinenkin vielä menettelee, mutta kolmatta päivää kukaan ei enää halua syödä samoja ruokia. Ei palaakaan enää! Johonkin ne viimeiset paistinpalat on kuitenkin upotettava ja mikäpä olisikaan parempaa kuin lammas-fetapiirakka. Meillä piirakkaan käytettiin 150 g lampaanpaistia ja 50 g savulammasleikkelettä.


Piirakka pääsiäislampaan jämistä

pohja
100 g voita
2 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
2 rkl jääkylmää vettä
täyte
200 g kypsää lampaanpaistia, -potkaa, savulammasta tms
100 g pakasteherneitä
3 kevätsipulia
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
70 g fetaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
mustapippuria
100 g juustoraastetta (mozzarella tai cheddar)

Nypi keskenään vehnäjauhot, suola sekä pieniksi paloiksi leikattu voi. Kun seos on tasaista pientä murua. lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Painele taikina irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle sekä myös pari senttiä ylös reunoille. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Peitä taikina leivinpaperilla ja levitä sen päälle paistopavut. Esikypsennä piirakkapohjaa uunissa paistopapujen kanssa 15 minuuttia. Ota piirakkapohja ulos uunista, poista pavut papereineen ja levitä pakasteherneet tasaisesti piirakkapohjalle.

Leikkaa lammaspalat puolen sentin palasiksi. Viipaloi kevätsipulit, hienonna minttu ja sekoita ne keskenään. Leikkaa feta puolen sentin kuutioiksi. Levitä pakasteherneiden päälle ensin puolet lampaasta, sitten puolet vihersilpusta ja näiden päälle fetamurut. Fetan päälle loput lampaasta sekä vihersilppu. Vatkaa munat kevyesti, lisää joukkoon maito, mustapippuri sekä juustoraaste. Lusikoi tämä seos tasaisesti piirakan pinnalle ja kypsennä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä paistamisen jälkeen vielä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: