maanantai 27. huhtikuuta 2015

Parmesaani-yrttikuorrutettu pangasius ja vihreä riisi


Kuka oli kuullutkaan jostain pangasius-nimisestä kalasta vielä parikymmentä vuotta sitten? Kaukoidästä, erityisesti Vietnamista kotoisin oleva pangasius ui suomalaisten ruokapöytään ensimmäisen kerran 2000-luvun alkupuolella, mutta kalankasvatuksen ympäristöongelmien takia se joutui länsimaiden boikottiin. Viime vuosina tämän kalan kasvatus on kuitenkin mennyt koko ajan vastuullisempaan suuntaan ja muutama vuosi sitten pangasiukselle on otettu käyttöön ympäristösertifiointi. Nykyään suurin osa Suomeen tuotavasta pangasiuksesta on jo ASC-sertifioitua. Vuonna 2011 EU:n alueelle tuotiin jo 209.000 tonnia makean veden kalaa, josta lähes 90% oli pangasiusta. Pangasiuksen tuotanto on vuosi vuodelta lisääntynyt eikä ihme, sillä tämän kalan ruodoton filee on erittäin käyttökelpoinen monenlaisiin ruokiin, joissa halutaan käyttää vaalealihaista kalaa. Suomalaisen kuluttajan lautasella pangasius menisi kuhasta. Suurimman eron huomaa kaupan kassalla, sillä pangasiusfilee maksaa vain noin neljänneksen kuhan kilohinnasta.

viikon kala   17 / 33   pangasius (haimonni)

Pangasius,  Pangasianodon hypophthalmus


Kuva: Wikimedia commons

Suhtaudun yleensä hiukan varauksella pakastekalaan, sillä liian usein pakastaminen pilaa kalan rakenteen. Napakasta fileestä  tuppaa tulemaan pehmeä lötkö. Kun ei odota liikoja, ei voi pahasti pettyäkään ja ainahan sitä voi vaikka hakea pizzan. Ilmeisesti pangasiuksen pakastamiseen on kuitenkin käytetty ns spiraalipakastusmenetelmää, jossa kala pakastetaan hyvin nopeasti hyvin kylmäksi ja sen jälkeen glaseerataan vesisuihkulla, jolloin kalan pintaan muodostuu ohut, hapelta suojaava jääkerros. Pangasius nimittäin yllätti positiivisesti sekä rakenteeltaan että maultaan. Jopa oma ruokakriitikkoni M totesi, että tätä kalaa saa laittaa toistekin. Kuorrutettu pangasius sai kaverikseen samanhenkisesti maustettua vihreää riisiä sekä valkoviinikastiketta, joka alkujaan taitaa olla jokin Valion vanha resepti.


Parmesaani-yrttikuorrutettu pangasius
(kahdelle)

2 pangasiusfileetä
suolaa
nokare voita
30 g raastettua parmesaania
3 rkl panko -korppujauhoa
3 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä
1 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
2 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia

Sulata pakastetut pangasiusfileet ja taputtele ne huolella kuiviksi. Ripottele fileiden molemmin puolin hiukan suolaa. Sekoita keskenään kuorrutteen ainekset ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi paistinpannulla ja paista kalafileitä kuumalla pannulla runsaat puoli minuuttia kummaltakin puolelta. Laita fileet leivinpaperoidulle uunipellille tai uunivuokaan, ripottele kuorrute fileille ja lopuksi lusikoi kuorrutteen päälle kaikki voi pannulta. Kypsennä fileitä uunissa vielä 6-8 minuuttia.




Vihreä riisi

40 g pinaattia (tuoretta tai pakasteesta sulatettua)
kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
kourallinen tuoretta korianteria
2 dl kanalientä
2 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1,5 dl thairiisiä (jasmiiniriisiä)
(varovasti sipuli- ja valkosipulijauhetta)

Laita sauvasekoittimen kulhoon pinaatti, korianteri, lehtipersilja sekä kanaliemi ja surauta seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää maito sekä suola ja sekoita. Kuumenna kasarissa oliiviöljy sekä voi ja kuullota siinä riisiä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää vihreä neste, kuumenna riisi nopeasti kiehuvaksi ja sekoita hyvin, minkä jälkeen madalla lämpö mahdollisimman alhaiseksi ja kypsennä riisiä kannen alla 20 minuuttia. Ota kattila liedeltä, (lisää sipuli- ja valkosipulijauhe,)sekoita kypsä riisi kuohkeaksi ja anna sen hautua vielä kannen alla 10 minuuttia ennen tarjoilua.


Maailman helpoin ja nopein valkoviinikastike

1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl valkoviiniä
40 g voita
1 tl sitruunamehua
suolaa
valkopippuria

Kaada kattilaan kerma sekä valkoviini ja keitä matalalla lämmöllä kunnes neste on redusoitunut noin puoleen. Sulata joukkoon voi ja mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköistä.Täällä olen myös törmännyt pakastettuun pangasiukseen.En muista olenko käyttänyt sitä.

Tuplaespresso kirjoitti...

En ollut minäkään kokeillut ennen tätä. Kilon pakastepaketissa oli viisi fileetä. Nyt kun kokeilukynnys on ylitetty ja kala hyväksi havaittu, niille lopuillekin täytyy keksiä jotain hyvää käyttöä.