sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Palsternakkarisottoa ja kampasimpukoita



Useimmat kotikokit käyttävät palsternakkaa pelkästään liemijuureksena tai antamassa perunasoseelle hiukan lisämakua. Kuitenkin tästä aromaattisesta juureksesta on paljon muuhunkin. Sillä voi jopa korvata porkkanakakussa porkkanan…

Viikon kasvis  39 / 52   Palsternakka


Porkkanan sukulaiskasvissa, palsternakassa, on paljon kuitua ja noin puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin perunassa. Routa on tärkeä tämän juureksen maun kehittymiseksi ja sadonkorjuu alkaa myöhään syksyllä vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen, kun kasvin varastohiilihydraatit ovat alkaneet pilkkoutua sokereiksi.

Palsternakkarisotto tarjoiltiin paistettujen kampasimpukoiden ja hernemuhennoksen kanssa. Ekstrana lopussa myös palsternakkasipsien resepti.



Palsternakkarisotto

1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 iso palsternakka kuutioituna
1 dl risottoriisiä (Carnaroli)
1 dl valkoviiniä
4-5 dl kasvislientä
2 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl hienonnettua basilikaa
2 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa
mustapippuria

Kuumenna kattilassa voi sekä öljy ja lisää pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää palsternakka vajaan sentin kuutioina. Hämmentele palsternakkaa parin minuutin ajan kunnes se hiukan freesaantuu ja lisää sitten riisi. Sekoittele riisiä noin minuutin ajan, lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi ja keitä risottoa riisipaketin keittoajan mukaisesti. Lisää lientä jos risotto alkaa tuntua liian kuivalta.  Mausta risotto lopuksi timjamilla, basilikalla, sitruunankuorella, suolalla ja mustapippurilla.







Palsternakkasipsit

1 iso palsternakka
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1 rkl hunajaa
0,5 tl suolaa

Leikkaa palsternakka ohuiksi viipaleiksi (mandoliinilla, mutta varo sormia!). Sekoita keskenään appelsiinin mehu ja kuori, hunaja sekä suola ja upota palsternakkaviipaleet liemeen Asettele viipaleet uuniritilän päälle leivinpaperille ja kuivaa sipsejä kiertoilmassa (useita tunteja) 50 asteessa kunnes ne ovat rapsakoituneet. Käännä sipsit muutaman tunnin kuivatuksen jälkeen. Sipsit voi syödä jonkun sopivan dipin kanssa tai käyttää niitä ruoka-annoksen koristeeksi.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kivoista vinkeistä. Toista syksyä täälläkin saa torilta komeita palsternakkoja, jotka ovat aivan toista kuin kaupan muoviin käärityt yksilöt.

Tuplaespresso kirjoitti...

Leikkuulauta antaa aika hyvän mittakaavan :) Näissä yksilöissä oli makuakin harvinaisen paljon.

Merja kirjoitti...

Onpas houkuttelvan näköisiä sipsejä! Meidän palsternakat eivät kasvaneet tänä kesänä juurikaan juureksiksi, osa on vielä maassakin.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tällaisilla kerrostaloasukkailla ei ole noita murheita - vaan eipä ole sitä iloakaan että saisi rapsutella vihannespenkkiä. Onneksi on kuitenkin kauppahalleja ja hyviä ruokakauppoja.