keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Rapeaa ankanrintaa, kiinalaisia pannukakkuja ja luumukastiketta


Pekingin ankka tehdään aina kokonaisesta ankasta. Se on iso haaste kahden hengen taloudelle. Tämän kokeilun tarkoitus oli testata, josko Pekingin ankan tyylinen ruoka syntyisi pelkistä ankan rinnoista. Netistä tähän ei löytynyt apua millään tuntemallamme kielellä. Mietin, että koipireidet voisi ensin konfitoida ja sitten rapeuttaa nahan uunissa ja näin syntyisi tähän ruokaan herkullinen ankka. Mutta koipia ei ole, sen sijaan olisi rinnat. Siispä kokeilemaan ilman konfitointia ja ankanrinnat suoraan uuniin. Jos ei onnistu, niin aina voi tehdä pizzan...


Ylikypsät ja rapeanahkaiset ankanrinnat

3                    ankanrintaa
1 tl                 kiinalaista viismaustetta
3 tl                 suolaa

Taputtele ankanrinnat kuiviksi. Leikkaa nahka ruudukoksi. Älä tee viiltoja lihaan asti. Sekoita viismauste ja suola ja hiero sekoitus ankanrintoihin ja anna niiden maustua vähintään parin tunnin ajan, pidempäänkin. Viismausteesta on ansiokas bloggaus Ankerias Vipusella. Itse käytin kuitenkin tällä kertaa valmista sekoitusta suoraan itämaisesta purkista. Anteeksi, mutta hyvää silläkin sai aikaiseksi.

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Ota maustetut ankanrinnat huoneenlämpöön ajoissa. Laita ankanrinnat uunipannulle nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä liha läpikypsäksi. Paistettaessa ankanrinnoista valuu rasvaa ja kaadoin 45 minuutin kohdalla pannulle sulaneen rasvan talteen. Paistoaika oli kaikkiaan 1 tunti ja 20 minuuttia. Ota pannu uunista, kaada loputkin rasvasta talteen, nosta lämpö 200 asteeseen ja kypsennä vielä kunnes nahka on rapea ja kauniin värinen. Tähän menee 10-20 minuuttia. Ota pannu uunista ja anna rintojen vetäytyä peittämättöminä 20 minuutin ajan.

Sulanutta ankanrasvaa voi käyttää monenlaiseen paistamiseen. Paistinperunat saavat ihanan rapean ja maukkaan kuoren, kun ne paistetaan ankanrasvassa. Rasva säilyy muutaman päivän jääkaapissa, mutta sen voi toki pakastaa myöhempää käyttöä varten.


Kun ankanrinnat ovat jäähtyneet niin, että niitä voi käsitellä, revi liha ja nahka suikaleiksi. Yritin toimia kahdella haarukalla kuten nyhtöpossunkin kanssa, vaikka olikin vähän tiukempaa tavaraa... Lopulta ”revin” (lue: leikkasin) ne kappaleiksi veitsen ja haarukan avulla.


Liha oli hiukan kuivahkoa, mutta muuten erittäin maukasta ja nahka oli ihanan rapeaa. Lihan kuivakkuus ei myöskään haitannut sen ollessa käärittynä kiinalaisen pannukakun sisään kastikkeen ja mausteiden kanssa.


Luumukastike

500 g             tuoreita luumuja
170 g             sokeria
3 dl                vettä
1 tl                 viismaustetta
2                    tähtianista
1                    kanelitanko
2 tl                 raastettua inkivääriä
2 rkl               soijakastiketta
1                    limetin mehu

Halkaise luumut ja poista kivet. Pilko puolikkaat vielä kolmeen lohkoon. Laita pannulle sokeri ja vesi. Sekoita ne keskenään, lisää tähtianikset, viismauste, kanelitanko, inkivääri ja soijakastike. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä ja sekoita, jotta sokeri sulaa. Anna kiehua 20 - 25 minuuttia kunnes luumut alkavat hajota. Painele lastalla luumuja kypsymisen loppuvaiheessa. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä kokonaan. Sekoita limetin mehu joukkoon ja mausta suolalla. Voit paseerata kastikkeen ennen limen lisäystä, jolloin luumun kuoret jäävät siivilään. Koska kastiketta laitetaan lusikalla pannukakuille, en katsonut tarpeelliseksi tehdä muuta kuin painella luumuista kaikki pehmennyt luumuliha irti. Jos teet kastiketta jonkin muun ankkaherkun lisukkeeksi ja erikseen tarjottavaksi, niin silloin voisi ehkä miettiä kastikkeen paseeraamista.


Kiinalaiset pannukakut

300 g             vehnäjauhoja
2 dl                kiehuvaa vettä
½ - 1 tl          rypsiöljyä
seesamiöljyä voiteluun

Sekoita kiehuva vesi jauhoihin, lisää rypsiöljy ja vaivaa niistä tiukka taikina. Peitä talouskelmulla ja siirrä sivuun 30 minuutiksi. Vaivaa viisi minuuttia, kunnes taikina on pehmeää.

Jaa taikina kahteen pötköön ja leikkaa pötköt 10 osaan. Pyörittele niistä palloja ja litistä ne kämmenellä litteiksi.

Levitä pullasudilla seesamiöljyä yhdelle kiekolle ja aseta toinen kiekko sen päälle. Kauli jokainen pari pannukakuksi, jonka halkaisija on noin 15 cm. Kuumenna paistinpannu ilman rasvaa kuumaksi, pienennä lämpöä ja laita pannukakkuparit yksi kerrallaan pannulle. Kun alapinnalle alkaa muodostua ruskeita läikkiä, on aika kääntää pannukakut. Kun toinenkin puoli on paistettu, ota pannukakut pois paistinpannulta ja irrota ne varovasti toisistaan. Käännä pannukakut pareittain paistopuolet vastakkain ja peitä hiukan kostealla liinalla jotta ne eivät kuivuisi.


Pekingin Helsingin ankkaa epätrendikkään keittiön tapaan
(neljälle)

1                    appelsiinin kuori ohuina viipaleina (ei valkoista osaa)
1                    kurkku tikuiksi leikattuna
4                    kevätsipulia suikaloituna
20 kpl            kiinalaisia pannukakkuja
3                    revittyä ankanrintaa nahkoineen
1 annos         luumukastiketta

Pese appelsiinit huolellisesti ja ota talteen kuori ohuina viipaleina. Halkaise kurkku, poista siemenet ja leikkaa kymmensenttisiksi pötköiksi. Suikaloi kevätsipuli samanmittaisiksi suikaleiksi. (Kuvassa on vähän turhan lyhyitä suikaleita, olisi saanut olla pidempiä.)

Laita pannukakkujen paistetulle puolelle ankkaa, appelsiininkuorilastuja, kurkkutikkuja ja kevätsipulia. Lisää luumukastike, kääri (vaalea puoli ulospäin) ja syö.


Ei kommentteja: