lauantai 4. lokakuuta 2014

Friteerattu suutarinlohi ja Stadin silakkamarkkinat



Friteerattu suutarinlohi ja ranskanperunat, siinä uuden uutukainen fish’n chips -ateria huomenna alkavien Helsingin silakkamarkkinoiden kunniaksi. Kyytipoikana on sitruunanlohko, herne-kurpitsadippi sekä puolukkamajoneesi – ja lasi huurteista. Parempaa katuruokaa tulevalle silakkateemaviikolle ei olekaan ja menneiden vuosien kokemusten perusteella voisin lyödä vetoa, että tämä annos päihittää minkä tahansa silakkamarkkinoilla myytävän annoksen 6-0.


Herne-kurpitsadippi

200 g pakasteherneitä
0,5 dl vettä
1 dl kurpitsasosetta
1 rkl sinappijauhetta
2 rkl ruokokidesokeria
0,5 tl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa

Laita kattilaan pakasteherneet, vesi, kurpitsasose, sinappijauhe, sokeri sekä valkoviinietikka. Keitä muutaman minuutin ajan kunnes herneet ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja soseuta kaikki sauvasekoittimella. Tarkista vielä suolan määrä ja jos sose on kovin paksua, lisää tilkka vettä ja sekoita huolella vielä kerran.



Puolukkamajoneesi

3 rkl sokeroitua ja paseerattua puolukkahilloketta

Sekoita ainekset keskenään ja anna maun tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.



Ranskanperunat

jauhoisia perunoita
rypsiöljyä
suolaa

Leikkaa perunat ranskanperunan malliin ja kuivaa ne talouspaperilla. Friteeraa perunat ensimmäisen kerran 140–asteisessa öljyssä noin 7 minuuttia. Valuta perunat talouspaperin päällä ja friteeraa ne toiseen kertaan 180–asteisessa öljyssä kunnes perunat ovat rapeita ja kullanruskeita. Kippaa perunat talouspaperille ja ripottele päälle hiukan suolaa.



Friteerattu suutarinlohi

Valmista ensin suutarinlohi perinteisellä reseptillä ja anna silakoiden maustua vuorokauden tai pari ennen käyttöä. Ei kuitenkaan liian pitkään, ettei silakoista tule liian pehmeitä ja etikkaisia. Leikkaa silakkafileet kahtia ja taputtele niitä hiukan kuivemmiksi.

friteeraustaikina
2 dl vehnäjauhoa
2 dl maissijauhoa
3,5 dl olutta
1 muna

lisäksi hiukan vehnäjauhoa

Sekoita kaikki friteeraustaikinan ainekset keskenään ja anna taikinan tekeytyä 15-20 minuuttia.  Kierittele silakkafileen puolikkaat ensin vehnäjauhoissa, dippaa sitten taikinaan ja uppopaista pienissä erissä 180 -asteisessa öljyssä kunnes fileet ovat kullanruskeita. 


Stadin silakkamarkkinat Kauppatorilla 5. - 11.10.2014

Ei kommentteja: