sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Viski- ja viinapäivitys: Ljuottamus hjuva, kontrolji vjiela parempi? Varmuuden vuoksi kielletään kaikki.Tässä kuvassa oli tarkoitus olla viinapulloja

Otsikon mukaisen lausahduksen kuulin 1970-luvulla, kun joku neuvostoliittolainen puolusteli Sosialististen NeuvostoTasavaltojen Liiton hallinnon tapaa kohdella ja valvoa kansalaisiaan. Nähtävästi Suomen 2010-luvun virkamieskunta pitää kyseistä jo kertaalleen romahtanutta, mutta itänaapurissa ilmeisen selvästi uudelleen rakennettavaa yhteiskuntajärjestelmää ihanteellisena, kun jollain näyttää oikeasti olevan aikaa ja viitseliäisyyttä haravoida blogeja vääristä sanoista. Aika röyhkeä oli Aluehallintoviraston temppu rajoittaa sananvapautta uhkaamalla evätä kolmannen osapuolen tapahtumalta anniskeluluvat,jos asiaan liittymätön blogi ei sensuroi tekstistään sanaa VISKI… Siis tämä tapahtui Absurdistaniassa Suomessa vuonna 2014… Tässä maassa on kiellettyä kaikki sellainen, mikä ei erikseen ole määritelty sallituksi? Mutta itse asiassa, pitäisikö tämä Aluehallintoviraston virkaintoinen blogipoliisi asettaa syytteeseen väkevien alkoholijuomien sissimarkkinoinnista? Ilman hänen uhkaustaan perua anniskeluluvat koko tätä kohua ei olisi edes syntynyt. Avin virkamiehen ansiosta Olut- ja Viskiexpo sai näin tuhansia palstamillimetrejä ILMAISTA mainosta eri medioissa. Nyt kyseisestä alkoholitapahtumasta tietävät kaikki sellaisetkin, jotka eivät muuten olisi asiaa lainkaan huomanneet. Tunnen asiasta suoranaista vahingoniloa enkä yhtään ihmettele, miksi Pahkasika -lehti päätettiin aikoinaan lopettaa. 

Alkon uusi logo ja näyteikkuna 2015?
Mahtaakohan monikaan uuden alkoholilain puolesta eduskunnassa äänestänyt kansanedustaja edes vieläkään ymmärtää, mitä nappia oli painamassa äänestäessään kaikkien näiden kiristyssäännösten puolesta? Ja hävettääkö erityisesti niitä, jotka näennäisen äänekkäästi vastustivat lakia, mutta olivat ”jostain syystä” (lue: puolueen ryhmäkurin takia) poissa äänestyksestä? Neuvostoliitto, Venäjä, Pohjois-Korea, Kiina, täältä tullaan! Suomen valtiolle räätälöidään kohta teidän esimerkkienne mukaisesti tuhansia uusia (veronmaksajien rahoilla kustannettuja) nettipoliisin virkoja perkaamaan blogeista vääriä sanoja. Ehkä ruoka- ja alkoholiblogien kirjoittaminen Suomessa voitaisiin jopa säätää luvanvaraiseksi, jotta ne kaikki saataisiin valvovan silmän alle yhteen rekisteriin?

Skoolatkaamme siis VISKIÄ, KONJAKKIA, VODKAA, ROMMIA, CALVADOSIA, GINIÄ, GRAPPAA, PONTIKKAA ynnämuita 40% + viinaksia, jotta nettipoliiseille riittäisi työsarkaa. Skoolataan ja nautiskellaan lempeää irlantilaista Jamesonia tai tuhdin savuista skottilaista Laphroaigia. Ranskalaista Meukowia tai supisuomalaista Koskenkorvaa. Itävaltalaista Strohia tai Seychellien vaniljaista ”talousrommia”, jota myydään samanlaisissa muovipulloissa kuin meillä rypsiöljy. Ranskalaista calvados Père Magloirea tai englantilaista Bombay Sapphire giniä. Italialaista Monovitignon grappaa tai serkun kummin kaiman kotipolttoista.

Viini -lehden kansi 2015?
Ai niin, tuli mieleen että miten alan lehdille käy uuden lain tultua voimaan? Lopetetaanko VIINI -lehti? Otetaanko Glorian ruoka ja viini –lehdestä kaksi viimeistä sanaa pois?  Entä alkoholia käsittelevät kirjat? Sensuroidaanko ne? Voitaisiinko Alko siirtää kokonaan sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen tai muuten vaan Alkon myymälöissä edes palata takaisin 60-luvulle: alkoholi on tiskin alla tai takahuoneessa ja tiskille jonotetaan viinakortin kanssa. Myyjältä sitten pyydät mitä tarvitset. Jos et tiedä mitä haluat, myyjä latoo tiskiin yhden Bordeax Blancin, yhden Rioja Tinton ja yhden Koskenkorvan. Se tekee kaksisataa euroa, ja sitten seuraava asiakas! Seisokaapa siellä jonossa ryhdikkäästi ja pitäkää jono suorana tai laitetaan tältä päivältä koko putiikki kiinni!
Viini-lehden sisällysluettelo 2015?
 
Uh, mitään niin hullua ei pysty edes kuvittelemaan, etteikö joku voisi esittää sellaista ihan tosissaan. Odottakaa vaan, palataan asiaan parinkymmenen vuoden kuluttua jos nykyiset sosiaalitantat (sana tarkoittaa sekä maskuliinia että feminiiniä) saavat jatkaa näitä hullutuksiaan. Ensi keväänä on uudet eduskuntavaalit. Hiillosta omaa ehdokastasi myös näistä asioista.

Niin, ja huomaa tämä FB-ryhmä. Mikä on sinun mielijuomasi?

Voit halutessasi ilmiantaa tämän blogikirjoituksen Aluehallintoviraston kirjaamoon (kirjaamo.etela@avi.fi) ja/tai viraston ylijohtaja Anneli Tainalle (anneli.taina@avi.fi). Vaihtoehtoisesti voit jakaa alkuperäistä kirjoitusta ja/tai kirjoittaa omaan blogiisi vastaavan postauksen.

 

Järjettömän alkoholimainontaa rajoittavan lainsäädännön sekä sen mielivaltaisen tulkinnan täytyy loppua. 

8 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kippis ja kulaus! Hyvä kirjoitus!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, kiitos. Valvira tai ainakin Avi joutaisi lopetettavaksi. Säästyisi nekin rahat johonkin järkevämpään. Mainoksia tai ei, niin kyllä sitä viinaa saa aina, on aina saanut, ja viskiä kanssa. Jos kieltolaki ei lopettanut suomalaisten alkoholinkäyttöä, miksi tämä uusi alkoholilaki tekisi sen? Palataan takaisin siihen kaksinaismoralismiin kun kaljatehtaat mainostivat ykkösolutta.

Anonyymi kirjoitti...

Ensin tämä järjetön uusi alkoholilaki. Mitä seuraavaksi? Sitten varmaan eduskunta säätää rasva-suola-sokerilain, jossa kyseisten elintarvikkeiden hankinta laitetaan tiukkaan säännöstelyyn rasva-suola-sokerikupongeilla. Samalla rasvan ja suolan ja sokerin mainonta kielletään kokonaan, sillä nämä ovat niitä aineksia jotka aiheuttavat liikalihavuutta ja sitä kautta nivelsairauksia, sydän- ja verisuonitauteja, syöpää, diabetesta jne. Kaikki ruokablogit jotka resepteissään käyttävät rasvaa tai suolaa tai sokeria, joutuvat Valviran tehotarkkailulistalle.
t. Antsa

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Katja @ Anonyymi @ Anonyymi Antsa

Onhan tämä mennyt ihan hullun hommaksi.
Jos Avin tulkinta katsotaan lailliseksi, vastaisuudessa onkin sitten tosi helppoa tehdä kiusaa anniskeluravintoloille. Blogataan vaan, miten upeita viskejä jollain tietyllä ravintolalla on valkoimissaan, niin Avi laittaa tarkastajan paikalle ja lapun luukulle - onhan joku bloggaaja jolla ei ole mitään tekemistä ravintolan kanssa, kehunut ja mainostanut(?) kyseisen ravintolan alkoholivalikoimaa...

Ansku kirjoitti...

Hetken mietin, että onko tämä joku vitsi? Ei kai tämä voi olla mahdollista nykypäivän Suomessa? Kyllä, se on ihan totta ja täysin mahdollista!

Epäilen, että paikallisessa aluehallintovirastossa joku pikkupomo on saanut ylennyksen ja tämä on ollut uuden uran ensimmäinen tempaus, kun vielä virkaintoa riittää ja tehokkuus mitataan kielletyillä asioilla.

Andalusiana kirjoitti...

hjuva, hjuva :-) äidyin tuossa myös äimistelemään että mitäs tehdään tuollaisille suomi-iskelmän klassikoille kuten vaikka "juodaan viinaa, tullaan viisaammiksi vaan" ja "ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku"? kiellettävähän ne on suoranaisena agitaationa! mutta onko perikunnalla sitten oikeus hakea esim. valtiokonttorilta kompensaatiota lakkautuvista teosto-korvauksista? niin ja Suomihan täytyy sanana jo vaihtaa - sehän on viinan nimi. Puhumattakaan siitä Finlandiasta - mitä sen Sibeliuksen päässäkin on oikein liikkunut... Tsaijai.

Hirame kirjoitti...

Ei näille tosiaan tiedä itkeäkö vai nauraa. Kuvat postauksessa ovat hienot, kertovat kaiken ;)

Otin kantaa asiaan kertomalla pieniä faktoja japanilaisesta juomakulttuurista. Tieto on valtaa, ei tiedon pimittäminen...

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ansku @ Andalusiana @ Hirame

Meidät holhotaan hengiltä...
Kaikki raitistuvat kun alkoholimainonta loppuu? Kun pulloja ei nähdä, poissa silmistä, poissa mielistä? Pää pensaaseen vaan, niin kaikki paha ympäriltä katoaa? Ei taida olla niin yksinkertaista kuin nuo lainlaatijat ja muut pilkunnn..vääntäjät kuvittelevat.
Kun Jeppe juo, se juo osittain siksi että ei ole muuta tekemistä. Jos eduskunta keskinäiseltä kissanhännänvedoltaan ja omilta kähminnöiltään saisi parannettua maan taloutta ja luotua uusia työpaikkoja muuallekin kuin verovaroilla rahoitetulle julkiselle sektorille, Jepellä voisi olla niin paljon hommaa ettei hän yksinkertaisesti ehdi juomaan?