perjantai 24. lokakuuta 2014

Moussaka

On joitain ruokalajeja, joita voi tuunailla mielin määrin – ja sitten on niitä reseptejä, joita ei voi juurikaan muokata ilman että koko ruoka menee pilalle. Kreikkalainen moussaka kuuluu näihin jälkimmäisiin. Vuosikymmenten, ehkä jopa vuosisatojen aikana kehittynyt resepti mausteineen on kokolailla täydellinen. Lampaan(/karitsan)jauhelihan, kanelin ja munakoison yhdistelmä toimii. Moussaka ei ole niitä kaikkein nopeimpia ruokalajeja valmistaa, mutta lopputulos maksaa vaivan. Kaiken lisäksi tämä on todella hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä.



Moussaka

3-4 kpl (n 1800 g) munakoisoja
oliiviöljyä
suolaa
jauhelihakastike
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
500 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 dl valkoviiniä
1 tölkki (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1,5 tl kanelia
1,5 tl kuivattua oreganoa
1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
juustokastike
50 g voita
50 g vehnäjauhoa
5 dl maitoa
150 g juustoraastetta
1 dl kreikkalaista jogurttia
2 munaa vatkattuna
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Viipaloi munakoisot noin puolen sentin viipaleiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele viipaleet ohuelti oliiviöljyllä ja ripottele päälle vielä hiukan suolaa. Esikypsennä munakoisoja uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia.

Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet ihan pieniksi kuutioiksi ja kuullota ne kasarissa oliiviöljyssä. Ruskista jauheliha 2-3 erässä ja lisää sipuleiden joukkoon. Lisää valkoviini ja keittele sitä viitisen minuuttia, minkä jälkeen lisää kattilaan tomaattimurska, tomaattipyree, kaneli sekä oregano ja keitä kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.  Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja lehtipersiljalla.

Sulata kasarissa voi ja sekoita siihen jauhot. Kypsennä jauhoja koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää maito 2-3 erässä ja sekoita kastike tasaiseksi. Keitä kastiketta noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä, ettei maito pala pohjaan. Lisää juustoraaste ja hämmentele kastiketta kunnes juusto on sulanut. Jätä kastike jäähtymään. Vatkaa munat kevyesti ja lisää joukkoon jogurtti. Sekoita tämä jäähtyneen kastikkeen joukkoon ja mausta suolalla, valkopippurilla sekä muskottipähkinällä. Juustoraasteessa on paljon makua ja suolaa, joten maistele, koska mausteita on tarpeeksi.

Voitele uunivuoka ja kokoa moussaka siihen samalla tavalla kuin lasagne. Päällimmäinen kerros munakoisojen päällä on juustokastiketta. Kastikkeen päälle voi vielä ripotella hiukan juustoa. Tässä pinnalle on revitty yksi iso mozzarella bufala –pallero. Jos moussakaa ei syödä heti, sen voi tässä vaiheessa laittaa jääkaappiin odottamaan paistamista seuraavaan päivään.

Kypsennä moussaka uunissa 180 asteessa noin 45-50 minuuttia tai kunnes pinta alkaa ruskistua. Anna moussakan vetäytyä puolisen tuntia ennen syömistä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tähän asti olen tehnyt ne (elämäni 5 kpl) moussakaa jollakin lasagneohjeella vain pastalevyt munakoisoon vaihtaen, joten tuo kaneli tuli yllätyksenä. Pistänpä kokeiltavien jonoon!

Tuplaespresso kirjoitti...

Jostain syystä monesta suomeksi käännetystä moussakareseptistä on jätetty kaneli pois. Outoa... Kaneli antaa tälle ruoalle todella hyvän aromin.
Tässä yksi takuuvarmasti kreikkalainen moussakaresepti:
http://www.georgecalombaris.com.au/recipes/moussaka