tiistai 28. lokakuuta 2014

Halloween: noidan käsi lautasella - Varoitus! Kuvat saattavat järkyttää herkimpiä lukijoita!



Amerikkalainen halloween on viime vuosikymmenten aikana hiljalleen ujuttautunut suomalaistenkin juhlaperinteeseen. Pyhäinpäivän hartaat hautakynttilät ovat osin vaihtuneet kummituskarnevaaliksi, josta löytävät juhlan aihetta niin lapset kuin aikuiset. Päivän aterian tulee tietysti noudattaa kauhukabinetin juhlateemaa. Menu voisi olla vaikkapa tällainen:

alkuruoka

noidan käsi lautasella

pääruoka

mustia matoja, punaista toukkakastiketta ja vihreää slaimia

jälkiruoka

sammakonkutupiirakkaa ja apinan aivoja


Aloitetaan alkuruoasta. Sitä varten täytyy ensin valmistaa noidansormet, joita tarvitaan 5 kpl jokaiseen annokseen. Ne tehdään grissinitaikinasta ja kynsinä käytetään kuorellisia manteleita. Värjäsin taikinan vihreällä elintarvikevärillä (klorofylli). Grissinien lisäksi alkuruokaan tulee tartarpihvi.



Vihreät grissinit eli noidansormet
(noin 30 sormea)

1,5 dl lämmintä vettä
2 tl (1/2 pss) kuivahiivaa
vihreää elintarvikeväriä
4 dl vehnäjauhoa
30 g juustoraastetta
1 tl hienoa merisuolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua oreganoa
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
1 muna
1 pss kuorimattomia manteleita

Ripottele kuivahiiva hiukan yli kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan heräillä noin 5-10 minuutin ajan, minkä jälkeen lisää siihen vihreää elintarvikeväriä. Sekoita keskenään vehnäjauho, suola sekä parmesaaniraaste ja kaada seos taikinakulhon pohjalle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada siihen vesi-hiivaseos ja sekoita hyvin. Jos vihreää väriä tarvitaan lisää, sekoita se oliiviöljyn joukkoon. Lisää taikinaan oliiviöljy sekä oregano ja alusta taikina hyvin, koneella noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, tasaiseksi levyksi, leikkaa siitä kapeita, keskenään samankokoisia suikaleita ja nämä vielä puoliksi. Muotoile suikaleet sormen kokoisiksi pötkylöiksi ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Painele haarukalla rypyt nivelten kohdalle ja levitä päähän hiukan vatkattua kananmunaa, johon painat tiukkaan mantelit kynsiksi. Anna grissinien kohota pellillä vielä noin 15 minuuttia. Sivele pötkylöiden päälle hiukan oliiviöljyä ja ripottele päälle vielä ihan hitunen suolaa. Paista 200 asteessa noin 15 - 20 minuuttia kunnes vihreät ”sormet” ovat rapeita. Jäähdytä grissinit ritilällä. Jos ”kynnet” ovat paistettaessa irronneet, sivele heti hiukan lisää vatkattua munaa sormen päähän ja paina kynsi takaisin. Kun sekä sormi että manteli ovat kumpikin kuumia, ”liima” kovettuu nopeasti ja kynsi pysyy paikallaan.


Addams family Halloween dinner?

Noidan käsi lautasella
(neljälle)

300-400 g hyvää tartarjauhelihaa
suolaa
mustapippuria myllystä
6 tippaa tabascoa (sitä ihan tavallista)
2 rkl hienoksi leikattua sipulia
2 rkl kapriksia
2 rkl hienoksi leikattua punajuurta
2 rkl hienoksi leikattua suolakurkkua
20 vihreää noidansormigrissiniä
4 munankeltuaista

Mausta tartarjauheliha suolalla (noin 1,2% jauhelihan määrästä), mustapippurilla (näppituntumalla sopivasti) sekä tabascolla ja sekoita hyvin. Lisää sipuli, kaprikset, punajuuri sekä suolakurkku ja sekoita ne massaan huolella. Muodosta jauhelihamassasta neljä pihviä, laita ne lautasille ja asettele jokaiseen pihviin viisi sormea. Tee pieni kuoppa keskelle jauhelihapihviä ja valuta siihen munankeltuainen. Viimeistele annos iskemällä keltuaiseen haarukka pystyyn. Tavallisen ruokaveitsen sijasta lautaselle voi kattaa puukon. Wuuaaahhhahhaahhaaaaa…

Pääruoka huomenna, jälkkäriä ylihuomenna, kannattaa odottaa.

Happy Halloween!

8 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Huiiiii! Ihan pelästyin;D

Tuplaespresso kirjoitti...

Varoitus on paikallaan, kun kuvassa on kirjaimellisesti jotain todella raakaa ;)

vilijaana kirjoitti...

Vauu...hieno noidan käsi.Tästä voisin ottaa uuden idean sormiin, kun muksuille on tullut tehtyä aina vaan "makeita" omar sormia(tai kerran mustia hopeatoffeesta) :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Sormet on erikseen ok, samoin tartarpihvi. Mutta yhdessä tästä tuli aika inhorealistinen annoskuva... Grissinitaikina muokkaantuu hyvin muuksikin kuin tavallisiksi pitkiksi pötkylöiksi.

vilijaana kirjoitti...

Kiitos ideasta :) tein lasten juhliin,mutta ei niistä ihan näin kivoja tullut mitä sinulla (kohosivat ja levisivät)mutta kyllä ne kelpas ;D laitan linkin tänne, omassa postauksessani,koska vinkin täältä nappasin :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Voisiko kuivahiivoissa olla niin paljon eroa? Se on mahdollista. Tai sitten mä vaan litistin haarukalla nivelet tiukemmille rypyille?

Wau. Sulla on ollut oikein kunnon halloweenbileet. Erityisesti tuo dippikastike kiinnitti huomion :D

Nalle kirjoitti...

Onko nuo minkä makauisia tai siis millaisia nuo on...vähän ku keksejä? noi sormet?

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei, Nalle. Grissini on vähän kuin keksi. Virallisesti sen nimi lienee "italialainen leipätikku"? Tässä leipätaikinassa on käytetty mausteena juustoraastetta sekä oreganoa (voi toki käyttää jotain muutakin yrttiä) ja sitten paistettu rapeaksi.