Suomalaiset ovat (ainakin olleet) talkookansaa. Naapurit, kaverit, sukulaiset, pihatalkoot, talonmaalaustalkoot, vajantyhjennystalkoot, muuttoapu, mutta talkooväki ei elä pelkällä kiitoksella, vaan tarvitsee ruokaa ja juomaa. Juomien valintaan en anna neuvoja kuin sen, että sitä tulee olla riittävästi, samoin ruokaa. Aina voi tietysti lämmittää talkooväelle mikropizzoja, mutta tässä hiukan muita ehdotuksia. Aloitetaan sillä perinteisellä grillimakkaralla ja sen kanssa tarjoillaan ruokaisia salaatteja, jotka maistuvat myös ”tosimiehille”. Lisäksi lohisoppaa ja jälkiruokia. Kaikista ohjeista riittää ateria vähintään kymmenelle.
majoneesiton perunasalaatti
Majoneesiton perunasalaatti
kastike
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset, kaada se salaatin joukkoon ja sekoita vielä kerran.
Pesto-kaalisalaatti
salaatti
kastike
Siirrä valmis pesto kannelliseen lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Leikkaa varhaiskaali parin sentin lohkoiksi ja nämä edelleen sentin viipaleiksi. Kuori kurkku, leikkaa se pitkittäin neljäksi lohkoksi ja nämä edelleen parin sentin viipaleiksi. Leikkaa sipulit pienemmiksi paloiksi ja varret ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ainekset isossa kulhossa.
Valmista salaatin kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää kastike salaatin joukkoon ja sekoita kunnes kastike on levinnyt tasaisesti.
Makkaraa ja patonkia
Koko pellillinen mustikkamurupiirakkaa
4 munaa (koko M)
10 dl tuoreita mustikoita
Valmistele ensin mustikat. Raasta kulhoon limetinkuori, lisää limetin mehu sekä mustikat ja sekoita. Sekoita toisessa astiassa hillosokeri sekä perunajauho..
Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon ja sekoita huolella. Lisää juokseva Oivariini ja sekoita ainekset muruiksi. Ota 2,5 - 3 dl muruseosta erilleen ripoteltavaksi piirakan pinnalle.
Lisää jäljelle jääneeseen muruseokseen kananmunat sekä maito ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Sekoita keskenään limetillä maustetut mustikat sekä sokeri-perunajauhoseos ja levitä mustikat tasaisesti taikinan päälle. Ripottele pinnalle säästämäsi muruseos.
Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes muruseos piirakan pinnalla on kauniisti ruskistunut.
Tarjoile kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.
* * * * * * * * * * * * * * *
perinteinen lohikeitto
Kermainen lohikeitto
Sulata kattilassa voi ja kevyesti pyöräytä siinä sipulit ja porkkanat. Varo ettei voi pala. Lisää kattilaan liemi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kiehuvaan liemeen perunat, pippurit ja silputtu tilli ja keitä lähes kypsiksi. Lisää lopussa kerma ja anna kerran vielä kiehahtaa. Sitten kattila pois levyltä, lohipalat joukkoon ja hetken hauduttamisen jälkeen maukas keitto on valmis. Älä keitä enää lohen lisäämisen jälkeen. Graavi lohi on sellaisenaan jo valmista syötäväksi ja keittäminen rikkoo kalanpalat.
Lohikeiton kanssa sopii erinomaisesti saaristolaisleipä.
Ahvenanmaan pannukakku (riisipuuroon)
pannukakku
Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Lisää suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää kardemumma sekä riisipuuro ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi maito, sekoita vielä kerran ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ennen paistamista.
Kaada pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä uunissa 220 asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.
Tarjoile jäähtyneenä hillon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti