Suomalaiset ovat (ainakin olleet)
talkookansaa. Naapurit, kaverit, sukulaiset, pihatalkoot, talonmaalaustalkoot, vajantyhjennystalkoot,
muuttoapu, mutta talkooväki ei elä pelkällä kiitoksella, vaan tarvitsee ruokaa
ja juomaa. Juomien valintaan en anna neuvoja kuin sen, että sitä tulee olla
riittävästi, samoin ruokaa. Aina voi tietysti lämmittää talkooväelle
mikropizzoja, mutta tässä hiukan muita ehdotuksia. Aloitetaan sillä
perinteisellä grillimakkaralla ja sen kanssa tarjoillaan ruokaisia
salaatteja, jotka maistuvat myös ”tosimiehille”. Lisäksi lohisoppaa ja jälkiruokia. Kaikista
ohjeista riittää ateria vähintään kymmenelle.
majoneesiton perunasalaatti
pesto-kaalisalaatti
grillimakkaraa
patonkia
mustikkamurupiirakka
Majoneesiton perunasalaatti
2,5 kg perunoita (kiinteä lajike)
2 hapokasta
omenaa
200 g vihreitä viinirypäleitä
1 nippu kevätsipulia
2 maustekurkkua
1 pikkutölkki
kapriksia
150 g pala edamjuustoa
kastike
0,5 dl valkoviinietikkaa
1,5 dl ruokaöljyä
kapristen suolaliemi
0,5 tl suolaa
maun mukaan mustapippurirouhetta
Kuori perunat, keitä ne miedosti
suolatussa vedessä kypsiksi ja jäähdytä jääkaapikylmiksi. Leikkaa kylmät
perunat haarukkapalan kokoisiksi paloiksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja
leikkaa omput noin sentin kuutioiksi. Huuhtele rypäleet ja halkaise ne. Leikkaa
maustekurkut pitkittäin neljäksi lohkoksi ja leikkaa lohkot edelleen sentin tai
parin viipaleiksi. Valuta kapristen suolaliemi pieneen kulhoon, jossa valmistat
salaatinkastikkeen. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset
keskenään.
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset,
kaada se salaatin joukkoon ja sekoita vielä kerran.
Pesto-kaalisalaatti
pesto
70 g cashewpähkinöitä
natural
1,5 dl raastettua pecorinojuustoa
1 puntti tilliä (ei varsia!)
0,5 tl valkosipulijauhetta
1,5 dl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
salaatti
1 pieni
varhaiskaali
1 iso
kurkku
4 uutta
sipulia varsineen
kastike
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunanmehua
3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 rkl sokeria
1,5 dl tillipestoa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmista ensin pesto. Kaada kutterin
kulhoon cashewpähkinät, pecorinoraaste, valkosipulijauhe sekä tilli ja anna
koneen käydä kunnes terä on murskannut pähkinät ja muut ainekset hiukan
rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen, sillä tillipuntin
koko ja laatu vaihtelevat. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana
nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää
suolaa jos tuntuu että se sitä tarvitsee.
Siirrä valmis pesto kannelliseen
lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Leikkaa varhaiskaali parin sentin
lohkoiksi ja nämä edelleen sentin viipaleiksi. Kuori kurkku, leikkaa se
pitkittäin neljäksi lohkoksi ja nämä edelleen parin sentin viipaleiksi. Leikkaa
sipulit pienemmiksi paloiksi ja varret ohuiksi viipaleiksi. Sekoita ainekset
isossa kulhossa.
Valmista salaatin kastike
sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää kastike salaatin joukkoon ja
sekoita kunnes kastike on levinnyt tasaisesti.
Makkaraa ja patonkia
Ja ne makkarat? Mistä kukin tykkää?
Mutta niitä makkaroita tulee olla vähintään riittävästi. Lisäksi on hyvä
pikapaistaa lämmintä leipää, esipaistettua patonkia, niitä noin 30 sentin ”kaksittaispakattuja” pötkylöitä.
Kokemuksen mukaan kymmenelle talkoolaiselle tarvitaan ainakin kuusi patonkia,
mielellään kahdeksan, ettei lopu kesken. Patonkipaketin kyljessä on paisto-ohjeet.
Koko pellillinen mustikkamurupiirakkaa
6 dl
vehnäjauhoa
3 dl
kaurahiutaleita
2 dl
sokeria
2 tl
hienoksi jauhettua
kardemummaa
1 rkl
vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
240 g
juoksevaa Oivariinia
4 munaa
(koko M)
2 dl
maitoa
10 dl
tuoreita mustikoita
2 tl
raastettua
limetinkuorta
2 tl
limetin mehua
1 dl
hillosokeria
2,5 rkl perunajauhoa
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Valmistele ensin mustikat. Raasta
kulhoon limetinkuori, lisää limetin mehu sekä mustikat ja sekoita. Sekoita toisessa astiassa hillosokeri sekä perunajauho..
Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon
ja sekoita huolella. Lisää juokseva Oivariini ja sekoita ainekset muruiksi. Ota
2,5 - 3 dl muruseosta erilleen ripoteltavaksi piirakan pinnalle.
Lisää jäljelle jääneeseen
muruseokseen kananmunat sekä maito ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina on
tasaista. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja tasoita pinta.
Sekoita keskenään limetillä maustetut mustikat sekä sokeri-perunajauhoseos ja levitä
mustikat tasaisesti taikinan päälle. Ripottele pinnalle säästämäsi muruseos.
Kypsennä piirakkaa uunissa 200
asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes muruseos piirakan pinnalla on kauniisti
ruskistunut.
Tarjoile kermavaahdon tai vaniljakastikkeen
kanssa.
* * * * * * * * * * * * * * *
perinteinen lohikeitto
saaristolaisleipää
Ahvenanmaan pannukakku
Kermainen lohikeitto
1,5 kg samana
aamuna graavattua lohta
2 kg
pientä siikliä
kokonaisina
3
pientä
porkkanaa
2
nippua kevätsipulia varsineen
1 nippu tilliä varsineen
50 g voita
3 l kalalientä
2 tl kokonaisia
valkopippureita
1 tl kokonaisia
maustepippureita
6 dl kermaa
Paloittele lohi suupalan kokoisiksi
paloiksi. Pese perunat huolella (kuori, jos ei ole enää ”uutta perunaa”). Pese porkkanat
ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Silppua nippusipulit varsineen. Hienonna
tillit, mutta jätä pois ne ihan kaikkein paksuimmat varret.
Sulata kattilassa voi ja kevyesti
pyöräytä siinä sipulit ja porkkanat. Varo ettei voi pala. Lisää kattilaan liemi
ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kiehuvaan liemeen perunat, pippurit ja silputtu tilli ja keitä lähes kypsiksi.
Lisää lopussa kerma ja anna kerran vielä kiehahtaa. Sitten kattila pois
levyltä, lohipalat joukkoon ja hetken hauduttamisen jälkeen maukas keitto on
valmis. Älä keitä enää lohen lisäämisen jälkeen. Graavi lohi on sellaisenaan jo
valmista syötäväksi ja keittäminen rikkoo kalanpalat.
Lohikeiton kanssa sopii erinomaisesti
saaristolaisleipä.
Ahvenanmaan pannukakku (riisipuuroon)
riisipuuro
1 rkl voita
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
5 dl maitoa
ripaus suolaa
pannukakku
6 munaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoa
3 tl hienoksi
jauhettua kardemummaa
1 erä puolikypsää riisipuuroa
10 dl maitoa
Sulata puurokattilassa ensin voi.
Lisää vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä pari minuuttia koko
ajan sekoitellen. Lisää maito, sekoita hyvin ja keitä puuroa miedolla lämmöllä
noin 20 minuuttia. Sekoittele välillä ettei puuro pala pohjaan. Lisää lopuksi
suola, sekoita hyvin ja jäähdytä puuro.
Vatkaa munat ja sokeri keskenään.
Lisää suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi.
Lisää kardemumma sekä riisipuuro ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi maito,
sekoita vielä kerran ja anna taikinan tekeytyä noin tunnin ennen paistamista.
Kaada pannukakkutaikina
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä uunissa 220 asteessa
(kiertoilma 200 astetta) noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti
ruskistunut.
Tarjoile jäähtyneenä hillon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti