tiistai 15. elokuuta 2023

Kantarelli-pekoni-perunagalette (gluteeniton)


Kantarelleja riittää edelleen eikä ainakaan meillä vielä ole kyllästytty niihin. Siispä jatketaan kantarelliaterioiden valmistamista. Ja mikä olisikaan herkullisempaa kuin kantarelli-pekoni-perunagalette, kantarelleilla päällystetty galette de pommes de terre. Tämä on eräänlainen ”pizza” sillä erotuksella että pohja on paistettu perunaviipaleista, mikä tekeekin pohjan valmistamisesta sen kaikkein suuritöisimmän vaiheen tässä ”pizzassa”.

Ohjeen määristä tulisi oikeastaan neljä annoskokoista galettea, jos jokaisen voisi paistaa omalla pienellä pannullaan, siis jos niitä pannuja olisi riittävä määrä. Nyt oli hiukan kiire ja käytettävissä kaksi normaalikokoista pannua, joten kummastakin pannullisesta tuli kaksi annosta kun galette puolitettiin.

Perunagalette tehdään ohueksi viipaloidusta kiinteälajikkeisesta perunasta, kuten Annabellesta. Perunat viipaloidaan ohuiksi siivuiksi, asetellaan limittäin öljyiselle pannulle ja paistetaan ensin toiselta, sitten toiselta puolelta. Tämä resepti ei ole ns ”Annan perunat”. Ero on siinä, että ”Pommes Anna” paistetaan voilla kun taas tämä galette paistetaan molemmin puolin öljyllä jotta saadaan rapea pinta. 

 

 

 

Kantarelli-pekoni-perunagalette

(4 annosta)

 

noin 1 kg       perunoita (kiinteä lajike)
valkopippuria myllystä
                      ruokaöljyä
 
1 litra            tuoreita kantarelleja
1 paketti        pekonia (140-170 g)
                      pieni nokare voita
3                    uutta kesäsipulia varsineen
2 tl                soijakastiketta
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
2                    isoa Mozzarella Bufala juustopalloa
 


Pese perunat huolella. Jos perunoissa on paksu kuori, ne voi kuoria, mutta uusille perunoille yleensä riittää kun ne pesee juuresharjan kanssa. Viipaloi perunat 1,5 – 2 mm ohuiksi siivuiksi ja taputtele siivut kuiviksi talouspapereiden välissä. Pannun koosta riippuen mittaa paistinpannulle 1-2 ruokalusikallista öljyä ja lado perunaviipaleet limittäin tasaisesti pannun pohjalle. Rouhi pinnalle hiukan valkopippuria. Lado sitten vielä toinen kerros ja sen päälle hiukan valkopippuria. Painele perunaviipaleita paistinlastalla tiukempaan ja paista perunagalettea ensin toiselta puolelta keskilämmöllä noin 15-17 minuuttia tai kunnes alapuoli alkaa olla kullanruskea ja rapeutunut. Heiluttele pannua välillä varmistaaksesi ettei galette ole tarttunut kiinni. Käännä sitten galette lautasen avulla. Liu’uta galette ensin paistinpannulta lautaselle, minkä jälkeen laita paistinpannu ylösalaisin lautasen päälle ja nopealla kääntöliikkeellä tipauta galette takaisin pannulle paistopuoli ylöspäin. Kaada pannulle vielä pikkutilkka öljyä ja nosta galettea lastalla sen verran että öljy valuu sen alle. Paista sitten toinenkin puoli keskilämmöllä noin 15 minuuttia. Kun galettet on paistettu, asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle.

Nyt suurin osa reseptin työstä on tehty.

Paista pekonit uunissa sillä välin kun galettet paistuvat pannulla. Resepti on täällä. Levitä paistetut pekonit talouspaperin päälle jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Murustele jäähtynyt pekoni pienemmiksi paloiksi.

Leikkaa uudet sipulit paloiksi ja varret ohuiksi viipaleiksi. Haihduta ensin kantarelleista kosteus, kaada sienet paistinpannulle ja kuumenna niitä keskilämmöllä kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Sekoittele sieniä muutaman minuutin ajan kunnes kaikki kantarelleista irtoava neste on haihtunut pannulta. Laita sienet odottelemaan. Lisää pannulle nokare voita ja kuullota sipulit siinä, mutta jätä varret odottelemaan. Kun sipulit ovat valmiit, lisää joukkoon kantarellit, pekonimurut sekä suurin osa viipaloiduista sipulinvarsista. Mausta ripauksella merisuolaa, valkopippurilla sekä tilkkasella soijakastiketta ja sekoita.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Revi yksi mozzarellapallo perunapohjien päälle. Lisää sieniseos ja revi toinen mozzarellapallo täytteen päälle. Paista galettet uunin keskitasolla 7-10 minuuttia tai kunnes mozzarella on sulanut. Viimeistele annokset vihreillä sipulinvarsiviipaleilla, annostele lautasille ja täytä toinen puoli lautasta raikkaalla salaatilla.

 

Ei kommentteja: