keskiviikko 9. elokuuta 2023

Pistaasi Crème Brûlée ja vadelmamarenkia


Helan går, mutta entä jälkiruoka? Pistaasilevitepurkki (jonka mahdollisesti bongasin ehkä jostain Cittarista) oli odottanut sopivaa reseptiä jo monta kuukautta, kunnes nyt keksin sellaisen, pistaasitahnalla maustetun crème brûleén eli paahtovanukkaan. Ja koskapa vadelmat ovat pistaasin parhaita kavereita, nekin pääsivät mukaan. Tämä jälkiruoka on helppo valmistaa ja se voidaan paistaa valmiiksi jääkaappiin odottelemaan jopa pari päivää ennen kuin se on tarkoitus nauttia. Sokerointi ja sen paahtaminen tehdään vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin sokeri muodostaa tuon crème brûléelle ominaisen, ihanan rapean pinnan.


 

Pistaasi crème brûlée

(4 annosta)

3                    munankeltuaista (koko L)

65 g               sokeria
80 g               pistaasitahnaa
pikku ripaus  hienoa merisuolaa
3,3 dl             tölkki kuohukermaa

paahtamiseen hienoa sokeria

viimeistelyyn vadelmamarenkia ja tuoreita vadelmia

 

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Laita kattilaan vettä kiehumaan vesihaudepaistoa varten. Laita kostea kangas uunivuoan pohjalle estämään bruleevuokien liikkumista.

Mittaa kulhoon keltuaiset, sokeri, pistaasitahna sekä suola ja sekoita seos kuohkeaksi. Vältä liiallista vatkaamista ettei seokseen muodostu paljon kuplia. Lämmitä kerma lähes kiehumispisteeseen. Kaada kuuma kerma muutamassa erässä keltuaisseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kun seos on tasaista, siivilöi se tiheän siivilän läpi toiseen astiaan.

Kaada bruleemassa mataliin pieniin vuokiin ja nosta ne uunivuokaan kankaan päälle. Kaada vuokaan kuumaa vettä sen verran että veden pinta ulottuu suunnilleen bruleevuokien puoliväliin. Paista 150 asteessa noin 40 minuuttia, jolloin massa on hyytynyt, mutta edelleen sopivasti hyllyvää. Anna annosten jäähtyä uunivuoassa niin kauan kunnes ne ovat jäähtyneet sopivasti kädenlämpöisiksi, minkä jälkeen peitä ne kevyesti ja siirrä jääkaappiin jäähtymään vähintään neljäksi tunniksi, mutta mieluiten yön yli tai tarvittaessa jopa pariksi päiväksi.

Juuri ennen tarjoilua ripottele jokaisen annoksen pinnalle ruokalusikallinen hienoa sokeria ja pyörittele vuokia niin että sokeri tasoittuu. Kaada ylimääräinen pois. Kun olet sokeroinut kaikki annokset, tee se vielä toiseen kertaan, jolloin sokeripinnasta tulee tasaisempi ja se paahtuu kauniimmin. Pyyhi vuokien reunat ja paahda sokeri pienellä kaasupolttimella, joka tunnetaan myös nimellä ”tohotin”. Kaasupoltin kannattaa pitää lähellä, mutta ei liian lähellä sokeria. Jos liekki on liian kaukana, sokeri vain sulaa vetiseksi mutta ei paahdu, jos liian lähellä, sokeri kärventyy karrelle ennen kuin huomaakaan. Täytyy muistaa, että sokerin pinta jatkaa paahtumista vielä hetken sen jälkeenkin kun liekki on jo kaukana.

Nämä annokset on viimeistelty ohuella vadelmamarenkilevyllä ja tuoreilla vadelmilla. Jos et halua tehdä marenkia, laita koristeeksi vain muutama vadelma ja teelusikallinen pistaasirouhetta.


 

 

Vadelma-pistaasimarenki

 

50 g               munanvalkuaista
4 rkl              hienoa sokeria
2 rkl              sokeroitua ja paseerattua vadelmasurvosta
kourallinen   rouhittuja suolapaahdettuja pistaaseja

 

Kuori suolapaahdetut pistaasit ja rouhi ne pieniksi muruiksi. Siivilöi rouhe, jolloin kaikkein hienoin aines putoaa pölynä pois. Siivilään jää karkeampi muru, joka käytetään marengin pinnalle.

Lisää munanvalkuaiseen 1 rkl sokeria ja vatkaa se pehmeäksi vaahdoksi. Lisää loppu sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista kunnes vaahdosta tulee tanakampaa. Lisää vadelmasurvos ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

Levitä vadelmamarenki tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, ripottele pistaasirouhe valkuaisvaahdon pinnalle ja kuivaa kiertoilmauunissa 100 asteessa 1,5 tuntia. Luukkua kannattaa välillä raottaa jotta liika kosteus haihtuu. Sammuta uuni ja anna marengin jäähtyä suljetussa uunissa vielä muutaman tunnin ajan tai vaikka yön yli.

Taittele tai yritä leikata varovasti valmiista marenkilevystä jälkiruoka-astian päälle sopivia palasia. Suurin osa marengista murtuu ihan muusta kohdasta mistä niitä yrittää taittaa, mutta kyllä sieltä nuo neljä sopivaa palaa onnistuu.

Jos teet marengin hyvissä ajoin, se kannattaa laittaa valmiiksi oikean kokoisina palasina ilmatiiviiseen astiaan ja palojen väliin talouspaperia poistamaan kosteutta. Ainakin näin elokuussa marenki, erityisesti marjasoseella maustettu marenki, imee ilmasta kosteutta hämmästyttävän nopeasti ja muuttuu tahmeaksi. Talouspaperi palojen välissä estää sen.

Ei kommentteja: