Juhla ja juhannus on ohi, ja lämmintä ja aurinkoista säätä luvannut säätiedotuskin piti onneksi paikkansa. Jääkaappi on kuitenkin vielä melko täynnä ruokaa eli meillä oli tänään tosi hyvät rääppiäiset - ja taidetaan syödä jääkaapista juhannuskaloja varhaisperunoineen ja muine lisukkeineen vielä pari muutakin päivää. Vaikka kuinka yrittää laskea ruokamäärän vieraiden lukumäärän mukaan, ruokaa on aina liikaa, mutta parempi niin päin kuin että ruoka loppuisi kesken.
Juhannuspäivän burgertarjoilusta jäi sopivasti pari kalapihviä, ja brunssilla tarjottua croissant-marjavuokaa oli sen verran että siitä voi nauttia vielä pari jälkiruokaa.
Hauki-rapupihvit
1 000 g jauhettua haukifileetä
Sekoita eri kulhossa panko, sitruunapippuri, suola, cayenne, parmesaaniraaste, hienonnetut tuoreyrtit sekä kaprikset.
Riko vielä toiseen isoon kulhoon kananmunat ja vatkaa ne kevyesti, lisää kerma ja sekoita.
Mittaa panko-maustesekoitusta muna-kermaseoksen joukkoon noin desilitra kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Kun kaikki ainekset on sekoitettu tasaiseksi massaksi, yhdistä ne kala-rapuseokseeen ja sekoita isolla haarukalla niin että massa jää mahdollisimman kuohkeaksi. Kun kaikki ainekset on kunnolla sekaisin, ala tehdä niistä pihvejä. Ota esille sen kokoinen rengasmuotti että se vastaa hampurilaiseen käytettävän sämpylän kokoa (on ikävää joutua etsimään hampurilaisen sisältä sinne eksynyttä liian pientä pihviä).
Laita uuni lämpiämään 200°C. Laita leivinpaperi uunipellille ja lusikoi kalamassaa renkaan sisään. Ohjeen 12-15 pihviä on mitoitettu kaupan valmiille isohkoille briossisämpylöille, mutta pienempiä pihvejä tulee tietysti paljon enemmän. Paista kalapihvejä uunin keskitasolla ensin 15-17 minuuttia, minkä jälkeen käännä pihvit ja anna niiden paistua toiselta puolelta vielä 10-15 minuuttia. Paistoaika voi hiukan vaihdella riippuen uunista.
Pihvit voi paistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä, jolloin hampurilaisten kokoaminen sujuu nopeammin. Tällöin hampurilaisia valmistettaessa paista kylmät pihvit nopeasti pannulla voissa kauniin ruskeiksi tai öljyä pihvit molemmin puolin ja grillaa ne kuumiksi.
Hyvin yrttinen tartarkastike
200 g hyvää majoneesia
Punasipulihilloke
5 isoa punasipulia
Pikkelöity punasipuli
3 isoa punasipulia
Mittaa kattilaan väliviinaetikka, sokeri sekä 100 g vettä ja keitä seosta sen verran että sokeri sulaa liemeen. Jäähdytä liemi lisäämällä loput 200 g vettä ja kaada punasipuliviipaleiden päälle. Anna sipulin makuuntua vähintään parin tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään asti.
Fishburgerit
burgersämpylöitä
lisukkeeksi
Croissant-marjavuoka uunissa
8 - 10 kpl ”toissapäivän” croissanteja
voita vuoan voitelemiseen
Lado vuokaan toinen puoli croissantpaloista ja kaada niille loppu munamaito. Painele leipämassaa sen verran että se hiukan tiivistyy. Ripottele vuoan pinnalle loput marjat, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mutta mieluummin yön yli jotta kosteus ehtii kunnolla tasaantua. Vuoka voi odottaa jääkaapissa paistamista jopa pari päivää.
Paista croissant-marjavuoka 180 asteessa noin 35-40 minuuttia. Siivilöi pinnalle ohut kerros tomusokeria. Tarjoile hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti