tiistai 20. kesäkuuta 2023

Gazpacho ja muita kylmiä keittoja kuumaan päivään


Kasvaako puutarhassasi tomaatti, kurkku, valkosipuli ja paprika? Siinä tapauksessa sinulla on gazpachopuutarha. Gazpachon voi pyöräyttää blenderissä marketin kasviksista ympäri vuoden. Parhaimmillaan tämä on kuitenkin kesällä, kun pitkän ja valoisan päivän hellimät kotimaiset tomaatit ovat kypsyneet mehukkaiksi ja punaposkisiksi.

Gazpachosta tulee mieleen kylmä tomaattikeitto, mutta sitä se ei ole, ei myöskään tomaattismoothie. Gazpacho on tunnettu ruokalajina Espanjassa kauemmin kuin tomaatti, jota alettiin viljellä vasta 1500-luvulla. Alkujaan gazpacho/salmorejo oli andalusialaisten maatyöläisten ruokaa ja se tehtiin murskaamalla leivästä ja oliiviöljystä sekä niistä sesongin kasviksista jotka kulloinkin sattuivat olemaan kypsiä.

Monet espanjalaiset ovat hyvin tarkkoja siitä mitä gazpachoon kuuluu laittaa: gazpacho valmistetaan aina tuoreista, kypsentämättömistä aineksista eikä reseptiin kuulu ketsuppi tai tomaattimehu (vain tuoreet tomaatit), lihaliemi, chilisalsa eikä minkäänlainen pippuri. Sherryviinietikka on "ainoa oikea" viinietikka tähän keittoon. Punaisista tomaateista ja paprikasta valmistettuna gazpacho on vielä punaista, mutta kun joukkoon lisätään leipää sekä oliiviöljyä, väri muuttuu kauniin oranssiksi. Leipä muuttaa keiton gazpachosta salmorejoksi.

Lasillisesta gazpachoa saa kuin huomaamatta ison osan siitä kasvismäärästä, joka pitäisi syödä päivän mittaan. Varsinkin, kun kasvisten syöntisuosituksia juuri päivitettiin siten, että sen puolen kilon sijasta niitä pitäisikin syödä vähintään 800 grammaa päivässä.

Siitä huolimatta että gazpacho on kylmä keitto/kasvissose, tätä ei pidä nauttia ihan jääkaappikylmänä. Tomaatin aromit tulevat parhaiten esiin hiukan lämpimämpänä. Jos gazpachoa jostain syystä sattuisi jäämään, lopun voi vaikka seuraavana päivänä lisätä pastakastikkeen joukkoon.

 


 

Gazpacho (tai salmorejo)
(kahdelle)

500 g             tomaatteja

puolikas        punainen paprika
puolikas        kurkku
2                    valkosipulinkynttä
2 rkl              sherryviinietikkaa
0,5 dl             oliiviöljyä
(3 viipaletta paahtoleipää tai jotain muuta vaaleaa leipää 
                           jolloin gazpachosta tulee salmorejo)
1 dl                kylmää vettä
1 rkl              sitruunamehua
ripaus            suolaa

Kalttaa tomaatit: Leikkaa tomaatteihin ristiviilto, upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja sen jälkeen jääveteen. Tämän jälkeen kuori tomaatit, halkaise ne ja poista kova kanta sekä siemenet.

Kuori kurkku, halkaise se ja kaavi siemenet pois. Tyhjennä paprikan sisältä siemenet ja valkoinen osa. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne pieniksi. Laita esikäsitellyt kasvikset, viinietikka sekä oliiviöljy blenderin kannuun ja pyöräytä seos tasaiseksi soseeksi. (Leikkaa leipäviipaleista kuori pois, revi leivät pienemmiksi paloiksi, lisää nekin blenderiin ja soseuta.) Lisää kylmää vettä sen verran että saat gazpachosta juotavan keiton ja mausta suolalla sekä sitruunamehulla. Kuvassa keiton pinnalle on laitettu lusikallinen tuoreyrteillä maustettua crème fraichea.

 


 

Vesimelonigazpacho
(neljälle)

6-7 dl            vesimelonikuutioita

1                    avomaankurkku tai puolikas tavallista
puolikas        keltainen paprika
10 cm pala    varsiselleriä
puolikas pieni punasipuli
1 pieni           valkosipulinkynsi
2 dl                appelsiinituoremehua
2 rkl              limettimehua
1 rkl              oliiviöljyä
3 tippaa         tabascoa
hiukan           suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl                jäämurskaa

2 rkl              hienonnettua basilikaa

2 rkl              hienonnettua lehtipersiljaa

Kaikkien ainesten tulisi olla jääkaappikylmiä. Pilko ensin hiukan vesimelonia noin puolen sentin kuutioiksi. Pilko sitten samankokoisiksi kuutioiksi pieni pala kurkkua ja samoin keltaista paprikaa. Kaiken kaikkiaan näitä tulisi olla yhteensä 1,5-2 desilitran verran. Sekoita nämä keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan. Niitä käytetään gazpachon koristeeksi.

Leikkaa vesimeloni viipaleiksi, poista suurimmat siemenet ja pilko hedelmäliha. Kuori kurkku ja pilko se paloiksi. Pilko keltainen paprika, varsiselleri, punasipuli ja valkosipulinkynsi pieniksi paloiksi. Jos et heti valmista gazpachoa, laita ainekset jääkaappiin odottamaan. Jos varsiselleri on ehdottoman "nounou", sen voi jättää poiskin.

Laita ainesluettelosta kaikki jäämurskaan asti blenderiin ja surauta ne tasaiseksi keitoksi. Lisää basilika ja lehtipersilja ja sekoita lusikalla. Kaada gazpacho tarjoiluastioihin ja koristele pieniksi leikatuilla meloni-, kurkku- ja paprikakuutioilla.

 


 
Tomaatti-melonijää
(6 puikkoa)

150 g             pihvitomaattia (kaltattuna eli ilman kuorta)

200 g             vesimelonia
100 g             kurkkua (ilman kuorta)
10                  isoa lehteä tuoretta basilikaa
1 rkl              oliiviöljyä
2 tl                sherryviinietikkaa
1 tl                sitruunamehua
1 rkl              koskenkorvaa
6 tippaa         tabascoa
1 tl                sokeria
0,5 tl             suolaa
hiukan           mustapippuria myllystä
ripaus            chiliä
ripaus            paprikajauhetta
2                    liivatelehteä (4 g)
2 rkl              kuumaa vettä

Laita kapeaan, korkeaan kulhoon tomaatti, vesimeloni sekä kurkku pienempinä paloina samoin kuin basilika, oliiviöljy sekä sherryviinietikka ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi sopaksi. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.

Lisää mausteet kylmään keittoon ja sekoita. Lisää mausteita jos siltä tuntuu. Kuumenna lähes kiehuvaksi 2 rkl vettä, puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne kuumaan veteen niin että ne sulavat kokonaan. Lisää liivateliuos keittoon ja sekoita huolella. Kaada keitto jäätelöpuikkomuotteihin (6 kpl), lisää tikut ja jäädytä pakastimessa ainakin seuraavaan päivään.

Kun otat puikkoja ulos muoteista, valuta muotin päälle hanasta kuumaa vettä jolloin puikko irtoaa helpommin.

 


 
Ajo Blanco eli espanjalainen kylmä manteli-valkosipulikeitto on valkoinen gazpacho. Ohjeen aineksista tulee tehosekoittimessa noin 7 dl kylmää soppaa, lounas kahdelle tai pieni alkupala useammalle.

Ajo Blanco

(3-4 annosta)

120 g             vihreitä viinirypäleitä

puolikas        edellisen päivän pitkästä vehnäpatongista
1-2                valkosipulinkynttä
4 dl                vettä tai kasvislientä
100 g             kuorittuja manteleita
0,5 dl             oliiviöljyä
2 rkl              sherryviinietikkaa
suolaa, valkopippuria

keiton pinnalle

viinirypäleenpuolikkaita
paahdettuja mantelilastuja
oliiviöljyä

Leikkaa patongista kuori pois, jätä vain leivän valkoinen osa ja revi se kulhoon. Kuori valkosipulinkynnet, leikkaa ne pieniksi paloiksi ja lisää leivänpalojen joukkoon. Kaada samaan kulhoon vielä mantelit, kaiken päälle 4 dl vettä tai kasvislientä, sekoita ja painele kaikki nesteen peittoon ja anna vettyä 10-15 minuuttia.

Huuhtele viinirypäleet ja aja ne soseeksi tehosekoittimessa. Lisää tehosekoittimen kannuun leipäpalakulhon sisältö ja jatka soseuttamista. Jotta keitosta tulee mahdollisimman sileä, kaada keitto siivilän läpi toiseen kannuun. Tyhjennä siivilän sisältö takaisin tehosekoittimeen ja soseuta vielä vähän aikaa kunnes viimeisetkin mantelinpalat ovat hienontuneet. Kaada myös siivilöity keitto takaisin tehosekoittimeen ja soseuta vielä vähän aikaa.

Kaada oliiviöljy kannuun kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita joukkoon lopuksi vielä sherryviinietikka ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Laita keitto jääkaappiin jäähtymään muutaman tunnin ajaksi ennen tarjoilua.

Tarjoiltaessa kaada keitto lautasille ja viimeistele viinirypäleenpuolikkailla, oliiviöljypisaroilla ja paahdetuilla mantelilastuilla. Tämä keitto sopii hyvin tarjottavaksi myös ihan juomalasista.

 


 

Myös kurkusta saa raikkaan kylmän keiton viilentämään kesäpäivää.

Kylmä kurkkukeitto

(ohje neljälle)

5                    avomaankurkkua (tai 2 isoa kurkkua)

1                    pieni (ei kovin hapan) omena
2 rkl              oliiviöljyä
1 rkl              sitruunamehua
0,5 dl             kylmää vettä
1 dl                turkkilaista jogurttia
1 tl                dijon sinappia
1 tl                juoksevaa hunajaa
1                    kevätsipuli ohuina viipaleina
0,5 dl             tillisilppua
0,5 dl             minttusilppua
0,5 dl             lehtipersiljasilppua
hiukkasen     valkosipulijauhetta
suolaa, valkopippuria
lautasella keiton pinnalle muutama tippa oliiviöljyä

Kuori kurkut, halkaise ne, lusikoi siemenet pois ja leikkaa kurkut pieniksi paloiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja pilko omppu pienemmiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset blenderin kannuun ja surauta tasaiseksi keitoksi. Jäähdytä keittoa jääkaapissa pari tuntia. Tarkista mausteet ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai valkopippuria. Annostele keittokulhoihin ja tiputtele päälle vielä muutama pisara oliiviöljyä.

Kylmää kurkkukeittoa ei mitenkään voi mainostaa oikeaksi ateriaksi, mutta jääkaappikylmänä välipalana se pitää nälän ja janon poissa yllättävän kauan.

 


 
Ja ettei jälkiruoka unohtuisi, mansikkagazpachoa tuoreista mansikoista.

Mansikkagazpacho

(neljälle)

1 litra            makeita mansikoita

1                    iso tomaatti
puolikas        kurkku
puolikas        punainen paprika
1 rkl              sherryviinietikkaa
3 rkl              hyvää oliiviöljyä
puolikkaan    limetin mehu
1 tl                tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl              tuoreita basilikanlehtiä
1 dl                jääkylmää vettä (tai vissyä)
1 rkl              sokeria
maun mukaan merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Perkaa mansikat ja leikkaa ne 2-3 osaan. Halkaise tomaatti, poista kova kantaosa sekä siemenet ja leikkaa tomaatti noin sentin kuutioiksi. Kuori kurkku, halkaise se, poista siemenet ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Leikkaa paprikasta pois kanta, siemenet sekä kaikki valkoinen sisus. Leikkaa paprikanpuolikas noin sentin kuutioiksi. Laita kaikki ainekset blenderin kannuun ja surauta ne tasaiseksi ”keitoksi”. Viimeistele suolalla ja pippurilla.

Annosten koristeeksi leikkaa kurkusta, paprikasta sekä mansikoista pieniä, vajaan puolen sentin kokoisia kuutioita. Jaa mansikkagazpacho laseihin, ripottele kasviskuutioita pinnalle ja viimeistele pienellä timjaminoksalla.

 


 

Ei kommentteja: