Joskus jokin ruokakuva jää niin vahvasti
mieleen, että reseptiä on pakko
kokeilla. Siis jos siitä olisi reseptiä, jotain muutakin kuin maininta että
kuvassa on panzanellasosetta ja paistettua kalaa. Niiden ympärillä oli
tomaattia ja jotain vihreää. Eipä siinä silloin auta muu kuin lähteä
kehittelemään sellaista reseptiä. Jo panzanellapyree (soseutettu italialainen tomaatti-leipäsalaatti)
kuulosti niin hauskalta, että sen on pakko olla hyvää. Kalaksi valitsin kotimaisen suomustetun,
nahallisen siikafileen.
Kun sanoin että minun mielestäni näiden raaka-aineiden yhdistelmä kuulosti hauskalta, miehen mielestä se oli erityisen epäilyttävä, panzanellasose, mitä ihmettä, ja kokatessani hän varovasti vilkuili keittiön suuntaan puistellen päätään huolestuneen näköisenä. Lopulta kuitenkin syötyään hän miltei nuoli lautasen puhtaaksi. Yhdistelmä oli vielä parempi kuin hyvä, suorastaan erinomainen, ellei jopa lähes täydellinen, ja tätä
tehdään ehdottomasti toisen ja kolmannenkin kerran. Tällä voisi joskus yllättää
ruokavieraatkin heidän pähkäillessään mitäköhän kaikkea tuossa ihanan
makuisessa oranssinpunertavassa soseessa mahtaa olla. Yhdistelmä on enemmän kuin
osiensa summa ja jos kokeilet reseptiä, suosittelen ettei tästä jätetä mitään
pois. Vaikka resepti tuntuu pitkältä, se on loppujen lopuksi tosi helppo ja
nopea. Ja maukas.
Pikkelöidyt punasipulit
1 ½ punasipulia
100 g väkiviinaetikkaa
200 g sokeria
3 dl vettä
Mittaa kattilaan väkiviinaetikka,
sokeri sekä vesi. Kiehauta sen verran että kaikki sokeri on sulanut. Kuori,
halkaise ja viipaloi punasipulit ja laita ne kulhoon. Anna liemen jäähtyä vähän
aikaa ennen kuin kaadat sen sipulien päälle. Anna sipulien maustua pikkeliliemessä
vähintään 2-3 tuntia, mielellään jopa vuorokauden ennen käyttöä.
Panzanellapyree
4 isoa viipaletta hiukan
kuivahtanutta vaaleaa leipää
100 g kirsikkatomaatteja
puolikas kurkku
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl pikkelilientä (punasipuleista)
2 rkl ketsuppia
2 rkl tomaattipyreetä
puolikas punasipuli
12 isoa
basilikanlehteä
pikku ripaus sokeria
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
Laita ainekset tekeytymään hyvissä
ajoin. Revi kulhoon paahtoleipäviipaleet, leikkaa kirsikkatomaatit pienemmiksi
paloiksi, kuori kurkku ja leikkaa sekin pieniksi paloiksi. Lisää
valkoviinietikka, pikkeliliemi, ketsuppi, tomaattipyree, hienonnettu
punasipulinpuolikas, revityt basilikanlehdet sekä ripaus sokeria. Lisää
pikkutilkka oliiviöljyä, sekoita ainekset huolella ja painele tiiviisti kulhon pohjalle. Peitä sekoitus
tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 2-3 tunniksi,
mielellään jopa koko vuorokaudeksi.
Ota panzanellakulho jääkaapista
huoneenlämpöön noin tuntia ennen kuin alat paistaa kalaa. Soseuta ainekset
sauvasekoittimella (tai blenderissä). Soseen ei tarvitse olla ihan tasaista.
Lisää öljyä jos sose vaikuttaa liian kuivalta ja mausta lopuksi hienolla merisuolalla.
Pangrattato leipämurut
pari viipaletta hiukan kuivahtanutta
vaaleaa leipää
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
2 valkosipulinkynttä
ripaus chilihiutaleita
ripaus suolaa
tilkka oliiviöljyä
Revi leivät pieniksi paloiksi
monitoimikoneen kutteriin. Lisää sitruunankuoriraaste, kuoritut ja paloitellut
valkosipulinkynnet sekä ripaus chilihiutaleita ja suolaa. Aja ainekset
pienehköikisi muruiksi. Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja kaada
leipämuruseos pannulle. Paahda koko ajan sekoitellen kunns muruseos ruskistuu
ja rapeutuu. Varo ettei seos pääse kärähtämään. Lopuksi kaada murut lautaselle
talouspaperin päälle jäähtymään.
Rapeanahkaiseksi paistettu siikafilee
2 suomustettua, nahallista ja ruodotonta
siikafileetä (annos kahdelle)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
oliiviöljyä
voita
Mausta fileet molemmin puolin suolalla
pari tuntia ennen paistoa. Isot fileet kannattaa leikata puoliksi, jolloin ne
ovat helpommat kääntää pannulla. Kuumenna paistinpannu öljyineen todella
kuumaksi ja laita nahalliset, suomustetut siikafileet paistumaan öljyyn ensin
nahkapuoli alaspäin, jotta niihin tulee rapea nahka. Sitten lisää pannulle voita,
käännä fileet jotta toinenkin puoli paistuisi ja valele siikaa
voi-öljyseoksella. Mausta lopuksi vielä suolalla ja valkopippurilla.
Muuta tilpehööriä lautasille
kirsikkatomaatin puolikkaita, tuoreita
ja puolikuivattuja
kurkkusuikaleita
pikkelöityä punasipulia
tuoretta basilikaa
Levitä lautasen keskelle
panzanellapyree, ripottele sen ympärille tomaattia, kurkkua, pikkelöityä
punasipulia ja tuoretta basilikaa. Laita paistettu kala keskelle
panzanellapyreetä ja viimeistele annos pangrattatolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti