Kesäkuun alun vuorokauden lämpötila vaihtelee kymmenen asteen molemmin puolin, tuulee puuskissa jopa 15 m/s ja tätä samaa luvataan vähintään koko seuraavan viikon ajaksi, ehkä pidemmäksikin aikaa. Mutta ruokapöydällä on kesä. Löysin kaupasta laatikollisen ensimmäisiä varhaisperunoita, vasta nostettuja Annabelleja, ja siinä samassa menu meni uusiksi. Kotimainen varhaisperuna on varma kesän merkki, vaikka lämpötila ulkona uskotteleekin jotain täysin muuta. Poimin kaupan pahvilaatikosta hiukan peukalonpäätä suurempia perunoita sen verran kuin kuvittelin yhdellä aterialla syötävän – ja hiukan enemmän, kaiken varalta. Varhaisperunan tuoreuden voi arvioida siitä, miten helposti siitä lähtee kuori. Kesän ensimmäisistä varhaisperunoista kuori lähtee melkein puhaltamalla, tai ainakin hellästi pesemällä. Mitä kauemmin peruna on varastoituna, sitä tiukemmin kuori on kiinni. Näille pikkukaunokaisille ei tarvinnut kuin vähän näyttää vettä ja harjaa.
Turun ruokaviikkojen ohjelman voi lukea täältä.
Mutta siitä kesäruoasta minun piti kertoa. Kesä lautasella on silloin, kun nautitaan graavattua siikaa, keitettyjä varhaisperunoita ja sipuli-voikastiketta. Siinä kaikkien näiden raaka-aineiden maku on täydellisimmillään. Ei mitään liikaa, ei mitään liian vähän.
Graavattu siika
Laita fileet nahkapuoli alaspäin ja
ripottele suola tasaisesti fileiden pinnalle. Ripottele sitten sokeria ja
rouhaise hiukan valkopippuria fileille. Lopuksi fileet voi maustaa tuoreella
tillillä.
Laita fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin ja kääri ne tiukkaan pakettiin voipaperiin tai vastaavaan. Anna fileiden graavaantua noin vuorokauden (pakettia voi kääntää pari kertaa graavaantumisen aikana), minkä jälkeen ne ovat viipaloitavissa.
Pyyhi ylimääräinen suola pois, leikkaa siikafileet ohuiksi viipaleiksi, viimeistele tuoreella tillillä ja laita tarjolle.
Tässä vaiheessa jotkut lisämaustavat siian raastetulla sitruunankuorella, ruohosipulilla tai rosepippurilla, jotka antavat toki kaunista lisäväriä haaleanroosahtaville siikaviipaleille, mutta ovat kaikki oikeastaan täysin tarpeettomia maun kannalta. Pelkkä suola, sokeri, valkopippuri ja tilli korostavat (minun mielestäni) parhaiten tuoreen siikafileen omaa makua.
Keitetyt varhaisperunat
Laita perunoiden keitinvesi
kiehumaan. Pese sillä välin perunat. Kun vesi kiehuu, lisää karkeaa merisuolaa
pari teelusikallista vesilitraa kohden, sekoita ja lisää perunat. Kierrä
renkaaksi 4-5 tillinoksaa ja peitä veden pinta niillä. Keitä perunat kypsiksi
juuri ja juuri kiehuvassa vedessä. Jos vesi kiehuu liian kovaa, perunoista
tulee nopeasti vetistä mössöä. Kypsymisaika riippuu perunan iästä, koosta ja
lajikkeesta. Kannattaa välillä kokeilla terävällä haarukalla.
Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois. Jätä perunat kattilaan vielä hetkeksi ja laita pari talouspaperia kanneksi. Ylimääräinen kosteus imeytyy paperiin. Muutaman minuutin kuluttua perunat ovat valmiit tarjottavaksi.
Vanhan ajan Sipulsoosi
Leikkaa sipulit varsineen noin puolen sentin siivuksi. Sulata voi kasarissa ja lisää sipulit. Lisää hiukan vettä ja suolaa, keittele kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä ja tarjoile uusien perunoiden ja kalan kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti