torstai 15. kesäkuuta 2023

Varhaisperuna on ...


No nyt on varhaisperunakin saanut oman merkkipäivänsä ja se on tänään, 15. kesäkuuta. Sen lisäksi Turussa, panimoravintola Koulun pihalla vietetään taas perjantaina ja lauantaina 16.-17.6. perinteistä Neitsytperunafestivaalia, jolle tapahtumalle vuonna 2021 myönnettiin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinto. Suomalainen varhaisperuna onkin ihan omaa luokkaansa herkullisuudessaan. Unohdetaan egyptiläiset, italialaiset ja ruotsalaiset uudet perunat, ja laitetaan lautaselle Suomessa kasvatettua varhaisperunaa, Timoa, Solistia, Siikliä, Colombaa, Sorayaa tai Annabellea.

Kuvat Köylijärven tilalta Merimaskusta

Varhaisperuna istutetaan tavallisesti maalis-huhtikuussa, mutta varhaisperunan viljely on usein melkoista kamppailua muuttuvien sääolosuhteiden kanssa. Liian kuumaa, liian kylmää, liian kuivaa tai liian sateista. Aina taivaalta ei tule sitä mitä haluttaisiin, mutta kesäkuun puolivälin tienoilla varhaisperunaa alkaa olla saatavilla jo koko maassa ja juhannuksen aikoihin kotimainen tarjonta yleensä riittää vastaamaan kysyntään.

Varhaisperunalajikkeista Annabelle on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Se on kauniin keltainen, erittäin maukas – ja soikea, mistä syystä se on varhaisperunana harvinaisen hankala nostettava koneellisesti, koska hoikat ja pitkänomaiset mukulat mahtuvat tipahtelemaan takaisin pellolle koneen ritilöiden välistä. Melkoinen osa alkukesän Annabellesta onkin näin käsin nostettua. Pellolta varhaisperuna menee mahdollisimman nopeasti viljelijän laatikoissa viileään, jotta peruna säilyisi mahdollisimman hyvänä. Säilytys tapahtuu 8-10 asteessa, mistä peruna sitten siirtyy kaupan kylmäautolla varastoon ja sieltä myyntiin – tai viljelijän omaan puotiin. Me haemme mökille menevät varhaisperunat yleensä paikalliselta viljelijältä, jolla on joka päivä myytävänä samana päivänä nostettua perunaa, mansikkaa ja sipulia. Mikä onkaan parempi kesämenu kuin keitetyt varhaisperunat, graavisiika ja sipulsoosi, ja jälkiruoaksi mansikoita jäätelön kera.

Tämän linkin takaa löytyy 35 herkullista perunareseptiä.

Siellä Neitsytperunafestivaalilla 16.-17.6 molempina päivinä kello 12-20 kannattaa käydä katsomassa. Panimoravintola Koulu sijaitsee ihan Turun kauppahallin kupeessa ja kuusi ravintolaa tarjoilee siellä toinen toistaan herkullisempia maisteluannoksia. Tapahtuman oma houseband, Sohon Torwet soittaa reimaa puhallinmusiikkia maistelevan väen ratoksi molempina päivinä klo 17-18 ja 19-20. Pois lähtiessä voi perunakojusta ostaa mukaansa aamulla nostettua saariston varhaisperunaa.

Ei kommentteja: