keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Poroa ja parsakaalia


Pakasteessa oli puolikiloinen poron ulkopaisti. Kun kumpikaan meistä ei jaksanut innostua ajatuksesta kypsentää sitä kokonaisena paistina, etsimme vaihtoehtoisia tapoja nauttia hyvästä liharuoasta. Lopulta sovelsimme erästä löytämäämme peurareseptiä saatavilla olevin aineksin. Ensin liha marinoidaan, joten tällä reseptillä poron maku ei ole kovin riistainen. Marinointiin menee aikaa vähintään tunti, mutta mielellään vuorokauden verran, jos mahdollista. Tällainen hätäinen kokki marinoi lihaa vain pari tuntia, joka tuntui olevan kyllä ihan riittävästi. Ainakin saatiin ruokaa vielä saman päivän aikana.

 

Poroa ja parsakaalia

500 g  poron ulkopaistia (luuton, kalvoton)

1  kananmuna
2 rkl  soijakastiketta
3/4  dl  maissitärkkelystä (Maizena)
1/4  tl  hienoa merisuolaa

1  iso parsakaali (paljon kukintoja, vähän vartta)

1 rkl  rutikuivaa sherryä

0,5 dl  osterikastiketta
1 tl  soijakastiketta
2 tl  riisiviinietikkaa

1  solo valkosipuli (tai 2 tavallista kynttä)

3-4 rkl  auringonkukkaöljyä

1+2 dl  kanalientä

2 tl  maissitärkkelystä

hienoa merisuolaa

valkopippuria myllystä
chilihiutaleita

lisäksi: keitettyä basmatiriisiä

 


 

Leikkaa paisti suupalan kokoisiksi ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa kulhossa kananmuna ja sekoita joukkoon lihapalat. Lisää soijakastike, maissitärkkelys sekä suola ja sekoita kunnes lihat ovat kauttaaltaan marinadin peitossa. Laita kulho jääkaappiin vähintään tunniksi, mutta voi olla jopa yli vuorokauden.

Leikkaa parsakaalista kukinnot ja ryöppää niitä miedosti suolatussa vedessä 2-3 minuutin ajan, minkä jälkeen valuta ne siivilässä ja siirrä jääveteen jäähtymään. Muutaman minuutin kuluttua kauho kukinnot takaisin siivilään valumaan.

Valmista mausteliemi sekoittamalla keskenään sherry, osterikastike, soijakastike sekä riisiviinietikka.

Kuori ja hienonna valkosipuli.
Valmista tärkkelysliemi sekoittamalla keskenään 1 dl kanalientä ja 2 tl maissitärkkelystä.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ruskista marinoidut lihapalat 2-3 erässä. Nosta kypsät lihat talouspaperin päälle kuivahtamaan. Lopuksi pyyhi pannu, vähennä hiukan lämpöä, lisää tilkka öljyä ja kuullota siinä valkosipulia ihan pienen hetken ajan. Tämän jälkeen lisää heti pannulle mausteliemi sekä 2 dl kanalientä ja sekoita. Sekoita kanaliemi-maissitärkkelysseos juoksevaksi ja kun pannulla oleva liemi kiehuu, lisää tärkkelysliemi ja keittele kastiketta sen verran että se hiukan sakenee.

Lisää pannulle parsakaalit sekä ruskistetut lihanpalat ja sekoita kastikkeen kanssa niin kauan että ainekset ovat lämmenneet. Mausta hienolla merisuolalla, valkopippurilla sekä chilihiutaleilla ja tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa.

 

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tässä on selvä aasialainen vire, kuulostaa oikein hyvältä ohjeelta!

Tuplaespresso kirjoitti...

Cross Kitcheniä, kyllä vaan. Aasialainen poro on oikein hyvää :)