lauantai 7. tammikuuta 2023

Hamburger Helper


Erästä elokuvaa katsellessani törmäsin minulle uuteen ruokaan, jota elokuvassa ensiaskeleitaan omassa keittiössään ottava puoliso oli kokannut miehelleen ehkä ensimmäisenä ruokanaan ikinä. Tämä ruoka oli nimeltään Hamburger Helper.

Nettihaku kertoi, että vuonna 1971 oli Amerikassa kehitetty valmispakkaus, jossa oli kuiva-aineet ruokaan nimeltä Hamburger Helper. Lihapulan ja kohonneiden lihan hintojen vuoksi oli kehitetty ruoka, joka sai paunan (n. 500g) naudan jauhelihaa (=hamburger) riittämään viidellekin syöjälle. Ruskistettuun jauhelihaan lisätään vain paketin sisältö ja neste.

Tämä on alusta asti kotona tehty versio ruoasta. Luettuasi reseptin ja nähtyäsi kuvat tämä saattaa tuntua tutunomaiselta…

 


 

Hamburger Helper

500 g                                   naudan jauhelihaa

1                                          sipuli
1 tl                                      paprikajauhetta
1 tl                                      valkosipulijauhetta
½ tl                                     cayennepippuria
½ tl                                     hienoa merisuolaa
muutama rouhaus               valkopippuria myllystä
1-1,5                                   lihaliemikuutio
7,5 dl                                  kiehuvaa vettä
2 dl                                     paseerattua tomaattia
1 dl                                     kermaa
5 dl                                     tavallista makaronia keittämättömänä
200 g                                  cheddar-, kermajuusto-, mozzarella- tai mitä tahansa
                                                  helposti sulavaa juustoa raastettuna
                                            öljyä ruskistamiseen

Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla vähässä öljyssä. Mausta paprikalla, suolalla, valkosipulijauheella, cayennella ja valkopippurilla. Lisää vesi ja liemikuutio ja sekoita.

Lisää kiehuvaan pannuun paseerattu tomaatti sekä keittämättömät makaronit. Anna kiehua hiljaa 15 minuuttia. Lisää sitten kerma ja juustoraaste. sekoita, kunnes juusto on sulanut ja tarjoile. Maistuu muuten erinomaiselta.

 

Tämä yhden pannun ihme – one pot wonder – on selvästikin amerikkalaisversio suomalaisesta makaronilaatikosta. Maustetumpi ja liedellä pannussa kypsennetty. Varsinkin induktioliedellä erergiataloudellisempi vaihtoehto uunille. Tätä voi itse varioida lisäämällä maun mukaan yrttejä ja/tai kasviksia tahikka vaihtamalla proteiini vaikka tonnikalaksi tai kalkkunaksi. Tällaisena perusversiona oikein hyvän makuista, eikä niin kuivaa kuin makaronilaatikko usein on. Kannattaa kokeilla, kun rahat tai aika on vähissä, mutta silti tekee mieli jotain tosi hyvää.

 

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meikäläinen makaronimössöhän se siinä! Muistan tuon termin just jostain elokuvasta tai lehdestä.

M kirjoitti...

Mehevämpää kuin makaronilaatikko tai useimmat mössöt. Tiskiäkin vain yksi pannu 😃