maanantai 30. tammikuuta 2023

Italialainen karnevaalikakku Schiacciata alla Fiorentina Ripiena


Helmikuu on katolisissa maissa karnevaalien juhlaa, tänä vuonna 4.-21.2. minkä jälkeen alkaa paastonaika. Kaikista Italian karnevaaleista Venetsia lienee tunnetuin ja siitä enemmän tässä postauksessa. Eri paikkakunnilla on omia karnevaaliajan ruokaperinteitä ja tämä hyvin yksinkertainen täytekakku, appelsiinilla ja vaniljalla maustettu Schiacciata alla Fiorentina ripiena, on firenzeläinen traditio. (Reseptiä ei pidä sekoittaa schiacciata all'olio’on, joka on toscanalainen hiukan focaccian tapainen leipä.)

Schiacciata alla Fiorentina ripienasta on pariakin eri versiota, hiivalla tai leivinjauheella kohotetut. Myös täyte voi vaihdella. Se voi olla joko ihan tavallista kermavaahtoa tai crème diplomat’ia (=puolet crème pâtissièrea, puolet kermavaahtoa) tai jotain muuta vaaleaa,  kermaista ja vaniljaista. Kakun pinnalle ripotellaan tomusokerikerros ja lopuksi sapluunan avulla siihen tupsutellaan kaakaojauheella Firenzen lilja.

Kokeilin resepteistä ensin hiivalla kohotettua taikinaa, mutta kakun purutuntuma jäi jotenkin oudoksi. Ehkä koostumus oli ihan oikeanlainen, mutta siitä huolimatta en erityisemmin pitänyt siitä, joten jätin kakun täyttämättä ja valitsin kokeiltavaksi tämän toisenlaisen, leivinjauheella kohotetun ohjeen. Lopuksi kakku sai valkoisen tomusokerihunnun, mutta mitään Firenzen liljaa en edes yrittänyt taiteilla kakun pinnalle.

Tätä voisi tehdä toistekin, joten tässä firenzeläistä karnevaalikakkua, olkaapa hyvät.

 

 

Firenzeläinen karnevaalikakku

Schiacciata alla Fiorentina ripiena

3  munaa

200 g  sokeria
1 dl  maitoa
4 rkl  auringonkukkaöljyä
1  appelsiinin raastettu kuori + mehu
1  vaniljatangon sisukset  tai 2 tl  vaniljauutetta
4,5 dl  vehnäjauhoa
ripaus suolaa
3 tl  leivinjauhetta

1,5 dl  vaniljakreemijauhetta

3 dl  kylmää vettä
2 dl  vispikermaa
tomusokeria

 

Vuoraa kulmikas uunivuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Laita uunin pohjalle matala kulho jossa on kiehuvan kuumaa vettä (”höyryuuni”).

Pese appelsiini ja raasta kuori. Halkaise appelsiini ja purista puolikkaista mehu. Sekoita yhdessä kulhossa vehnäjauho, suola sekä leivinjauhe.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne sokerin kanssa vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää maito sekä auringonkukkaöljy koko ajan vatkaten. Lisää appelsiininkuori, appelsiinimehu sekä vanilja ja jatka vatkaamista. Siivilöi jauhoseos kakkutaikinan pinnalle ja vatkaa edelleen kunnes taikina on tasaista. Siis täsmälleen päinvastoin kuin yleensä kakkutaikinoissa ohjeistetaan. Älä kääntele jauhoseosta varovasti, vaan vatkaa se reippaasti taikinan joukkoon. Kyllä se siitä uunissa nousee kun jauhojen joukossa on leivinjauhetta.

 


Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja kypsennä kakku uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.

Jäähdytä kakku. Kakun jäähtyessä valmista täyte. Vatkaa yhdessä kulhossa vispikerma napakaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa vaniljakreemijauhe sekä vesi ja kun kreemi on valmista, vatkaa kermavaahto sen joukkoon.

 


Halkaise jäähtynyt kakku ja levitä täyte. Nosta kakun yläosa täytteen päälle ja viimeistele kakku tomusokerilla. Anna kakun tekeytyä viileässä muutaman tunnin ajan ennen leikkaamista paloiksi. Itse asiassa tämä oli meillä parhaimmillaan vasta parin päivän kuluttua valmistamisesta, kun kakun ja täytteen kosteus olivat ehtineet tasaantua.

 

Ei kommentteja: